כל משפחה מכירה את הבעיה: לכל אחד בקומונה הקטנה שלכם יש צרכים, כולם עולים כסף, ההכנסות לא גדלות והמיתון שלא נגמר מצריך פתרונות יצירתיים כדי לשרוד.
גם אם אתם מסודרים למדי, אתם עלולים למצוא את עצמכם מחפשים קצת עזרה בתקופה הזו, ואיפה תחפשו אותה אם לא באינטרנט?
עם זאת, שווה לקחת בחשבון שמספר אתרי ה"כך תחסכו" תפח מאוד בחודשים האחרונים, בד בבד עם מספר אתרי ה"כך תגדילו את איבר המין", וחלק גדול מהם אמינים באותה המידה. אספנו עבורכם כמה טיפים לשימוש חכם באינטרנט ככלי לחסכון כלכלי, וכמה אתרים חיוניים שכדאי לשמור גבוה ברשימת המועדפים, ליום גשום וסגרירי. נסו את זה בבית.
בניית תקציב: מעקב אחרי המאזן החודשי
אתרים רבים ינסו לעזור לכם לעקוב אחרי הכסף שלכם, ולא במובן החשוד. באתר כמו "כלכלה למשפחה" תוכלו להכניס לטבלה את כל ההוצאות וההכנסות בצורה מפורטת ומונחית, ולקבל עדכון במאזן החודשי והשנתי שלכם.
באתר הזה יש לכם גם אפשרות להוריד גיליון למעקב חודשי למשפחה, וגם אם לא תמצאו כאן נוסחת קסם לחיסכון, תוכלו לעקוב ולבדוק על מה בדיוק אתם מבזבזים את הכסף שלכם, ואיפה אתם יכולים לצמצם. הקונספט דומה גם באתר תזרימית, באתר של כ.א.ל תמצאו כלי לניהול תקציבי, ובאתר פולניה תוכלו למצוא מבחר מסמכי מעקב אחרי הכסף שלכם ברגע שתרשמו כחברים.
השוואת מחירים: ממכשירי חשמל ועד טיסות
לפני שאתם רוכשים משהו שעולה יותר מ-100 שקל, כדאי לכם לעשות שיעורי בית. האינטרנט מלא באתרי השוואת מחירים, חלקם יעיל, חלקם פחות. אבל אם אתם מתעצלים לעשות את סקר השווקים בעצמכם, אתם יכולים להיעזר באתרים כמו זאפ שיאפשר לכם להשוות את מחירי כמעט כל המוצרים שניתן לרכוש, ואתר בזמן שמתחרה בו.
השוואה בין מחירי טיסות ונופשים בחו"ל ובארץ, תוכלו לקבל באתר טרוואליסט הישראלי, אבל טוב מזה בהרבה הוא אתר קיאק האמריקאי המצוין. לא זול לטוס לחו"ל ובטח שלא זול לקנות מקרר, אז היו צרכנים חכמים.
חוץ מזה, מצאו דרכים לעקוף את הבנק: באתרים כמו זה של מחרוזת תוכלו למצוא קהילה שמחליפה מוצר במוצר, שירות בשירות, והכסף היחיד הוא חרוזים וזמן. כך תוכלו לתת שיעורי פסנתר בתמורה לשעת שרברב, לאפות עוגות בתמורה לבייביסיטר וכן הלאה. אתרים כמו בוק 4 בוק יאפשרו לכם להחליף ספרים בתמורה לספרים אחרים (פלוס עמלה קטנה) – אבל זה ייצא זול יותר מלקנות חדשים וגם דרך נהדרת להפטר מהישנים. יתרון גדול של השיטה – אתם גם חוסכים כסף וגם ממחזרים, כך גם הסביבה תאהב אתכם יותר.
חבילה הגיעה: טלפונים, כבלים ואינטרנט
לפעמים החבילות והמסלולים שהונחתו עלינו אצל ספקי השירות השונים עולים לנו ביוקר, וקשה לנו להשתחרר מהם לאחר מעשה. זה קשה במיוחד כשלא בדיוק יודעים מה המחיר של כל אחד מהרכיבים בחבילת אינטרנט-כבלים-טלפון, או איך בדיוק מחשבים את עלות הטלפון הסלולרי-חבילת SMS-וחיבור לרשת. אתרים כמו בסט פרייס קיימים כדי לעשות לכם סדר בבלאגן, והם מתעדכנים לעתים קרובות כדי לגלות מה חדש במרכולתן של ספקיות הטלוויזיה והאינטרנט הגדולות בישראל. שימו לב גם לטיקר בצד ימין שייתן לכם רעיון לכמה טיפים בסיסיים. אגב, באתר כמהזה תקבלו עדכון זריז המשווה בין מחירי הסלולר, למשל.
אכלו בזול: בלוגים שכדאי להכיר
אם מצמצמים, כדאי לקצץ גם בהוצאות האוכל. יש להניח שתפסיקו לאכול בחוץ – וזה חסכון גדול, אבל בנוסף תוכלו ללמוד איך לבשל אוכל מזין יותר בפחות כסף, ולתת משמעות קולינרית חדשה לשקל שלכם. נסו אתרים כמו הבלוג בישולוג שילמד אתכם לאכול בריא ובזול, וגם מדורים כמו 20/20 באתר mako ילמדו אתכם להכין מתכונים מהירים במעט כסף (גם זמן שווה כסף, רבותיי) ובלוגים כמו בישולי שמרכזים גם טיפים מגולשים אחרים. ערך מוסף: אתם אוכלים טוב ובריא, שזה תמיד כדאי.
אל תבזבזו על זה אנרגיה: צריכת חשמל נכונה
בבית אתם משתדלים לכבות מאחוריכם את האורות ולא להשאיר את המזגן עובד כל הלילה, אבל באינטרנט תוכלו לקבל תמיכה להחלטות שלכם, ולגעת איפה לצמצם. נסו את אתר חברת החשמל שנותן לכם כמה מחשבונים חיוניים, ביניהם מחשבון עלות צריכת חשמל לפי מוצרי חשמל שונים, מחשבון עומס שיספר לכם כמה מכשירים תוכלו וכדאי לכם להפעיל בו זמנית ואפילו מחשבון שמחשב את החסכון שתזכו לו אם תעברו מנורה רגילה לנורת פלואורסנט. אם החלטתם לקנות מכונית ואתם רוצים לדעת אם היא חסכונית, תוכלו לנסות לחשב את צריכת הדלק שלה במחשבון הבא ולהחליט האם היא ראויה.
ועוד כמה עצות
שלטו בהוצאות חפוזות: כאן מדובר דווקא באתרים שכדאי להמנע מהם, ולא להכנס בשום אופן. כל אתרי ה"רק היום", "דילים" ומכרזים, המכירות הפומביות והמכירות הקבוצתיות. המנעו מאתרי מתנות ומאתרי ה"שופס" למיניהם, ושימו לב: זול-זול, אבל אי-ביי ואמזון ישתו את כספכם אם רק תתנו להם.
עוד בגד קטן בכמה גרושים, עוד ספר ועוד דיסק ולפני ששמתם לב שרפתם שם מאות דולרים ועוד כמה עשרות על משלוח. תקנו רק מה שעל המדף, אולי לא תמיד יהיה שם הכל, אבל זה בהחלט חוסך כסף.
התפרעו על חינמים: כמו שאנחנו ממליצים לכם בחום להתרחק מאתרים שיבזבזו את כספכם, כך אנחנו מפרגנים לכם את אתרי החינם. במקומות כמו בחינם ואול 4 פרי תוכלו למצוא ריכוז של ארועים חינמיים, הופעות, תערוכות, אטרקציות, תוכנות, משחקים, לימודים, סדנאות, עיתונים, מילונים וכיו"ב. אם תקלידו את המילה "חינם" במנוע החיפוש שלכם תגיעו להרבה מאוד חינמים נוספים (סרטים, צימרים, ואפילו לימודי פסיכומטרי), אבל קחו בחשבון שאין מתנות חינם – בדקו אם אין לכם מינימום משקה, או שתצטרכו לתת תרומה, או במקרה הכי נפוץ, פשוט תצטרכו לתת את שמכם ואת הפרטים שלכם – וגם זה יעלה לכם בסוף. עם זאת, עדיין תוכלו להנות ממחירים נמוכים במיוחד ולהמשיך לצאת עם הילדים ולהשאיר את רגשות האשם בבית. אז תעשו חיים.