בשנים האחרונות, נדמה שלכל מקום אליו מסתכלים, העין נופלת על זוג תאומים. מדורי הפפראצי עמוסים בכוכבי הוליווד ותאומיהם הזוהרים, והמדרכות עמוסות עגלות תאומים שמתקשות לעבור בין פחי הזבל לזוגות האופניים. לכן, לא מפתיע שהטרנד האחרון שלוקח את עולם האימוץ בסערה הוא תופעת "התאומות המלאכותית", או במילים אחרות – אימוץ שני תינוקות בני אותו גיל, וגידולם כתאומים.
חיסכון בעלויות האימוץ
המושג, שהוטבע בשנת 2007, מתאר מצב בו בני זוג מאמצים שני תינוקות שהפרש הגילאים ביניהם קטן מתשעה חודשים, ושאין להם כל קשר דם. עד לא מזמן רוב סוכנויות האימוץ התנגדו למהלך הזה, מאחר שאימוץ ילד ראשון הוא חוויה מלחיצה, שלא לדבר על שניים. החשש הוא שהאימוץ הכפול יבוא על חשבון תשומת הלב המופנית לילדים המאומצים, ויפגע ביכולת הכלכלית של ההורים המאמצים לספק להם את כל צורכיהם.
אך עם הזמן סוכנויות האימוץ מעלימות עין, ומתרגלות לתופעה. כאשר מדובר באימוץ בינלאומי, הסוכנויות לא מתנגדות, אלא מעודדות את ההורים לאמץ עוד ילדים. הסיבה: בארצות מהן נהוג לאמץ המצב הכלכלי קשה יותר, הפיקוח על הילדים לאחר שהאימוץ הושלם הוא פחות חמור, וסכומי הכסף הכרוכים בתיווך הם גדולים יותר.
עוד סיבה שבגללה אימוץ בינלאומי של שני תינוקות בבת אחת הופך פופולרי יותר, היא עלויות הטיסות וההליכים הכרוכים בכך. כאשר הורים מאמצים שני ילדים מאותו המקום הם חוסכים כסף על נסיעות, על שליחת רופא מטעמם שיבדוק את מצב הילד, ונחסכת מהם גם הרבה ביורוקרטיה. במקרים מסוימים תיתן סוכנות האימוץ הנחה משמעותית על ילד נוסף. התנאים הללו תורמים להצלחת הטרנד, כמו גם המחשבה של הורים מאמצים רבים, שאולי יהיה קל יותר לילד המאומץ אם יהיה לו אח שבא מאותו המקום.
האימוץ הכפול שריגש את ארה"ב
רק לאחרונה התפרסם בארצות הברית מקרה בו בני זוג מקנטאקי אימצו שני תינוקות בו זמנית. מדובר בג'פרי ולה-ריינה רייס, שניהם בשנות ה-40 לחייהם, שמאוד רצו לאמץ תינוק. באמצע חודש אוקטובר, בני הזוג זכו לשיחת טלפון בה התבשרו כי ישנו ילד בן שלושה חודשים בפלורידה הממתין לאימוץ. למרות שנמסר להם כי הוא סובל מפגם בשמיעה, הם הסכימו לאמצו. אלא שהליך האימוץ הואט פתאום, ועורך הדין אמר כי הילד יאומץ כנראה על ידי משפחה אחרת.
אלא שבינתיים הופיעה אישה אחרת מפלורידה, שהייתה בהריון עם תינוקת. בני הזוג החליטו כי הם ממשיכים לנסות לאמץ את התינוק הראשון, אך אז האם ילדה את התינוקת, שלושה שבועות לפני המועד המתוכנן. ג'פרי ולה-ריינה לא היססו, ואימצו אותה. "היא הסתכלה עלינו כאילו שהיא יודעת מי אנחנו", אמרה האם המאמצת. "זו הייתה חוויה מרגשת בעוצמתה".
בזמן שבני הזוג חיכו שיסתיים ההליך הבירוקראטי, נודע להם כי התינוק פנוי גם הוא לאימוץ. "ברגע שאמרתי את זה ללה-ריינה, לא היה שום סיכוי שנחזור הביתה בלי שני התינוקות", אומר ג'פרי. זמן קצר אחר כך הגיעה המשפחה החדשה לביתה שבקנטאקי, לא לפני שהתבשרה כי התינוק סובל רק מפגם שמיעה קל באחת מאוזניו.
התאומות המלאכותית מלווה גם בקשיים
אלא שלא הכל ורוד בתהליך האימוץ הכפול, כפי שמספרת אם בארה"ב שעשתה זאת: "תאומות מלאכותית היא ממש קשה עבור ההורים. יש לך שני ילדים ברמות התפתחות שונות, שמצפים מהם להתנהג כאילו שניהם באותו הגיל. בנוסף, צריך להתמודד עם מטלות כפולות: ביקורים אצל הרופא, האכלה של שני ילדים, והענקת תשומת לב לשניהם אם הם קמים באמצע הלילה.
"חוץ מזה, האנשים מסביב תמיד סקרנים לגבי המשפחה שלך, וזה מוביל לדיונים במקומות לא שגרתיים אודות אימוץ וחוסר פוריות. לא הייתי ממליצה לאחרים להתנסות בסיטואציה הזו.
"יש שתי המלצות מומחים שאאמץ: 1. לקבוע גבולות ברורים לשיחות עם אנשים אחרים אודות המשפחה שלי. לא כל שאלה אודות אימוץ שזר שואל ראויה לתשובה מפורטת. 2. עזרו לילדים לפתח אישיות נפרדת על ידי כך שתכניסו אותם לכיתות שונות בבית הספר, אם זה אפשרי".
"הילדים עלולים לחיות בתחושת תחרות"
"ישנם אנשים, בעיקר מבוגרים, שמאמצים תאומים מתוך מחשבה שכך יהיה לילדים אחד את השני, והם יהיו חברים לכל החיים – אבל זה לא תמיד מדויק", אומר ד"ר אילן טל, פסיכיטאר ומנהל הקליניקה לתמיכה רגשית ונפשית. "למרות שתאומות יכולה להיות מקור לקשר מאוד קרוב, הם יכולים גם לחיות בתחושה תמידית של תחרות. גם מצב בו האחד משלים את השני הוא לא תמיד טוב – זה עלול לגרום לתחושות חסר".
"הם צריכים לדעת שזה לא קל לגדל תאומים, במיוחד מבחינת ההתייחסות הרגשית – צריך לחלק את תשומת הלב בין שני ילדים, ולפעמים התחרות והיריבות בין הילדים יכולה לתפוס מקום מאוד משמעותי בחייהם. ההורים צריכים גם לבדוק אם הם לא רוצים תאומים בגלל חוסר שהם חוו בעצמם בילדות".
איך אפשר להתמודד יותר בקלות עם הורות לתאומים מאומצים?
"ראשית, יש לצפות לקשיים, ולא לחשוב שזה ילך חלק. חשוב מאוד שהזוגיות תהיה טובה, כי היא יכולה להתערער מאוד בקלות במצבים כאלה. לפיכך, חשוב שהתקשורת בין שני ההורים תהיה טובה, וששניהם ירצו בתהליך הזה במידה שווה. כמו כן, עליהם לזכור שהם תמיד יכולים להיעזר בטיפול זוגי או בהדרכת הורים, כדי שיהיה להם קל יותר להסתדר עם המצב החדש בבית".