מתלבטים אצל מי להשאיר את הילדים? אצל סבתא או עם בייביסיטר? מחקר אמריקני חדש שהתפרסם בגיליון נובמבר של האגודה האמריקנית לרפואת ילדים, מצא שכשסבא וסבתא שומרים על הילדים, שיעור הפציעות שלהם יורד ב-50%. במלים אחרות, ילדים בהשגחת הסבים נפצעים פחות מילדים בגנים ומעונות, ואפילו פחות מילדים שאמם אינה עובדת ונשארת איתם בבית.
החוקרים ניתחו מידע על פגיעות בקרב כ-5,500 תינוקות שהתגוררו ב-15 ערים בארה"ב בין השנים 1996-1997. הם עקבו אחר הילדים במשך שלוש שנים, ומצאו שהם היו בטוחים יותר כששהו עם סבא וסבתא.
"לאחרונה חל גידול במספר הסבים והסבתות ששומרים על הנכדים, ויש מי שהביעו דאגה מכך שהם לא יידעו לספק לילדים סביבה בטוחה מספיק", אומר ד"ר דייויד בישארי, מי שעמד בראש צוות המחקר. "על פי הממצאים שלנו, אין לכך בסיס. משפחות שבוחרות בסבים ובסבתות חוות דווקא פחות פציעות".
לטענת החוקרים, מדובר במחקר ראשוני מסוגו, ועד כה לא נעשו מחקרים בהם נבדק הקשר בין הטיפול של סבא וסבתא לשיעור הפגיעות של הנכדים. בארה"ב פציעות הן גורם התמותה הראשון בקרב ילדים, ובכל שנה אחד מכל ארבעה ילדים חווה פגיעה כלשהי שמצריכה טיפול רפואי.
למה כדאי לשים לב לפני שמפקידים את הילדים אצל סבא וסבתא?
"אין ממצאים מחקריים שמצביעים על כך שהסבים והסבתות מודעים פחות לסכנות בטיחותיות בסביבת הילד", אומרת דרורה נבון, דוברת ארגון "בטרם - לבטיחות ילדים". "עם זאת, הבית שלהם אולי מותאם פחות לבטיחות הילדים, וייתכן שיש להם פערי ידע בנושא ולכן כדאי להסב את תשומת ליבם למספר דגשים בטיחותיים".
1. לוודא שהסבים מעודכנים לגבי כללי התנהגות בטיחותיים, כמו חיתוך נקניקיות לאורך ולרוחב, מתן מאכלים העלולים לגרום לחנק וכדומה.
2. הבית שלהם עשוי להיות עמוס בפריטים. כדאי לשים לב לחפצי נוי כמו קריסטלים ואגרטלים למיניהם, ששבירתם מהווה סיכון לילדים.
3. תרופות שנמצאות ליד המיטה.
4. אלמנטים עיצוביים שעלולים להוות סכנה, כמו מדפי זכוכית, עמודים עם פינות חדות, מדרגות ללא מעקה, ספרייה שאינה מקובעת לקיר ועוד.
5. חפצי בית ואביזרים שנמצאים במקומות גלויים משום שהם משמשים את הסבים באופן יומיומי. למשל, אביזרי רקמה, מספריים, סכין יפני וכלים חדים.