את הסיפור של משפחת מיימון מכפר סבא אתם פחות או יותר מכירים: האב עוסק בשיווק ואחרי 9 שנות ותק זוכה ל-18 ימי חופש בשנה, האם רואת חשבון שמקבלת 12 ימי חופשה, ועם הסל הזה -30 ימים סך הכל – הם צריכים לכסות 80 ימי חופשה של הילדים.
"בחופש הגדול הם יהיו בעיקר בקייטנות", אומרת האם, תהילה מיימון. "בשאר הימים סביר להניח שאמא שלי תירתם. גם אמא של גיא תירתם, ואנחנו נצטרך לקחת בין שבוע לשבועיים חופש, כנראה לא ביחד".
בישראל החופש גדול נמשך חודשיים. אבל השנה רצף חגי תשרי מתחיל ממש בתחילת ספטמבר והמשמעות היא כמעט שלושה חודשים של חופש, ביניהם כמה ימי לימודים בודדים. באופל כללי, בישראל יש 6 ימי חופשה יותר מהממוצע העולמי.
ארה"ב: חופש גדול של חודשיים וחצי
באירופה שנת הלימודים בנויה קצת אחרת מבארץ. באנגליה וגרמניה לדוגמא, חופשת הקיץ לילדים נמשכת שישה שבועות בלבד ומתחילה בסוף יולי, והשנה עצמה מחולקת לארבעה סמסטרים שבסופם יוצאים התלמידים לחופשה בת שבוע. בנוסף, ישנן חופשות גם בחגים הנוצרים של שבועיים עד שלושה בחג המולד ובחג הפסחא.
ברוב בתי הספר בארה"ב חופשת הקיץ מתחילה כבר השבוע והחופש הזה, החופש הגדול, הוא ארוך, אפילו ארוך מאוד ונמשך חודשיים וחצי בממוצע. בנוסף, יש חופשות קצרות יותר במהלך השנה: חופשת חג המולד, חג ההודיה, חופשת האביב, חופשת החורף ואפילו בראש השנה היהודי והסיני יש חופש. בשורה התחתונה, מספר ימי החופש בארה"ב כמעט זהה למספר ימי החופש בישראל וגם הוא גבוה ב-6 ימים מהממוצע העולמי.
וכמה ימי חופשה מקבלים ההורים במדינות הללו? הנה ההשוואה:
אנגליה
ימי חופשה מהלימודים: 67
מינימום ימי חופשה לעובד: 28
הפער: 39
גרמניה
ימי חופשה מהלימודים: 70
מינימום ימי חופשה לעובד: 31
הפער: 39
ארה"ב
ימי חופשה מהלימודים: 76
מינימום ימי חופשה לעובד: 10
הפער: 66
ישראל
ימי חופשה מהלימודים: 76
מינימום ימי חופשה לעובד: 10
הפער: 66
הנתונים מראים שכמעט בל המדדים להורים בישראל קשה יותר. שר החינוך שיר פירון הבטיח להרים ועדה שתשנה את המצב, אבל עד שזה יקרה יקח עוד זמן וההורים הישראלים ימשיכו לחיות מחופשה לחופשה.