בעוד מספר ימים נחגוג את ראש השנה, שהרבה פעמים כל ההמולה סביבו יכולה להפוך לכאב ראש אחד גדול: למי ללכת, כיצד להימנע מביקורת, ואפילו איזו מתנה להביא?
עם המשפחה שלו או שלה?
אחד הנושאים שגוררים לא מעט מריבות בקרב זוגות הוא איפה לעשות את החג. אריאל ברנס ונטלי הרשקוביץ התארסו לאחרונה והחליטו השנה לחגוג את החגים ביחד בפעם הראשונה. את ראש השנה הם החליטו לעשות בבית משפחתו של אריאל.
"סיפרתי את זה לאמא שלי בעדינות, אבל לדעתי היה הרבה יותר קל אם אריאל היה בא אליי לעשות את החג", אומרת נטלי. "כך בחג הבא הייתי יכולה להגיד לה 'כיוון שהוא הגיע לעשות את החג איתי, אז בפעם הבאה אנחנו נעשה אצלו'".
בני הזוג הגיעו לדנה פלדמן טסלר, יועצת זוגית ומגשרת, כדי שתעזור להם לגשר על המחלוקת וכדי שתיתן להם כלים להתמודד עם הבעיה בפעם הבאה. "הדבר הראשון והחשוב ביותר שצריך לעשות, זה שבני הזוג יעשו קודם כל הפרדת כוחות, וכל אחד יחשוב לבדו מה הוא צריך. מה העניין שלו סביב ארוחת החג?", אומרת פלדמן טסלר. "אחר כך צריך לשתף את בן הזוג, לא ממקום של כוחנות ושל 'אני רוצה לנצח במריבה הזאת', אלא מתוך מקום של 'מה שחשוב לי זה שאתה תבין אותי ואת הרצונות שלי'".
"הכלי הכי טוב שקיבלנו זה לתקשר ולהסביר אחד לשני מה עומד מאחורי הרצונות שלנו", אומר אריאל. "נטלי למדה להגיד לי 'חשוב לי ללכת להורים שלי כי אמא שלי עושה לי פרצופים ואני מרגישה לא נעים', במקום 'אני רוצה ללכת להורים וזהו'".
לפלדמן יש עצה נוספת, הפעם בעניין יחסי כלה וחמות. "כלה וחמות שלא תמיד מסתדרות יכולות להכניס את בן הזוג ללחץ", היא אומרת. "הרבה פעמים הוא מרגיש תקוע בין הכלה לבין אמא שלו וחושש שיהיה פיצוץ שייגרר לריב בשולחן החג. העצה הכי טובה שלי מופנית דווקא אליו: קח צעד אחורה, הן מבוגרות, הן יסתדרו לבד, תשחרר; כי כשגם הכלה וגם האמא מרגישות שהוא באמצע, כל אחת מושכת בחוטים ובסוף מה שיקרה זה שהוא ייקרע".
אז מה אם אני רווקה?!
דנה, בחורה רווקה בשנות השלושים לחייה, מרגישה שהעובדה שהיא עדיין לא התחתנה מעלה לא מעט ביקורות והערות עוקצניות מצד משפחתה, שמקבלות משנה תוקף בתקופת החגים.
"אני רווקה בגיל 30 פלוס, ובחגים זה עניין שהוא קצת בעייתי עבורי", היא אומרת. "פתאום כולם שואלים 'איפה האקס? אנחנו נוראה מתגעגעים אליו'. גם יש אצלנו בתקופה הקרובה כמה חתונות של בני המשפחה, אז מדברים על זה ופתאום מסתכלים עליי".
"החגים מעלים אצל אנשים כל מיני תחושות בעייתיות, כי הם שמים זכוכית מגדלת על מתיחויות שממילא עשויות להיות קיימות במערכות היחסים בתוך המשפחה", אומר ויטוריו חכים, מאמן אישי לשינוי דפוס התנהגות.
לדנה ממליץ חכים להפגין אסרטיביות, להישיר מבט, במיוחד מול כל אותם אנשים עוקצניים בתא המשפחתי ולשאול אותם: 'מה הייתם מצפה ממני?', להגיד להם שהיא כעת רווקה וכשיגיע זמנה היא תתחתן.
ומה לגבי מתנה?
תמי לנצוט ליבוביץ', יועצת תדמית נימוס ונוהג בינלאומית, ממליצה להביא מתנות מתכלות ולא אביזרי נוי. לדבריה, אין צורך לקנות מתנות לכל המשפחה ולכל הילדים, אלא מתנה אחת שמיועדת לתת למארחת תחושה של תשומת לב, ושהערך הכספי לא אמור לשנות לאף אחד.