בעידן שלנו אבות יותר מעורבים בגידול ילדיהם. בחלק מהבתים הם שותפים מלאים ושווים, לא רק במטלות היומיומיות שיש סביב המשפחה, אלא גם בחינוך, בדאגה ובהכלה הרגשית של הילדים. לרוב, הילד הראשון מביא לאבא (גם את האמא, כמובן, אבל הפעם אנחנו מדברים על הגברים במשפחה), המון חששות לקראת המצב החדש. איזה מין אבא הוא יהיה, איך יצליח לעמוד בכל המשימות האבהיות שלו, איך זה ישפיע על חיי המשפחה ועוד. החששות האלו מוכרים ומדוברים לא מעט, אבל מה קורה כשמדובר בילד ראשון מפרק ב'?
>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?
שתפו את הילדים
ציפייה לילד הראשון המשותף בפרק ב', היא מצד אחד שמחה גדולה לאבות שנישאו שוב ומרגישים שהנה הצליחו להתקדם הלאה לאחר הגירושים, אולם מצד שני עולים אצלם חששות ודאגות כיצד הילד הנוסף ישפיע על הילדים מפרק א' ועל הזוגיות החדשה. רבים מהם, גם לאחר גירושים, רוצים ודואגים לשמור על קשר טוב עם ילדיהם למרות הקשיים, כי הם מבינים את המשמעות שיש לכך. יחד עם זאת, ילד ראשון בפרק ב' עלול לעורר פחדים וחששות על היכולת להצליח לשמור על קשרים אלו.
עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:
הנה כמה טיפים חשובים שכדאי שתזכרו:
1. זו אחריות שלכם לדאוג לשמור על קשר עם הילדים שלכם. גם אם אתם לא במשמורת משותפת, אלא פוגשים את הילדים מפרק א׳ פעמיים בשבוע וכל סופ"ש שני, תדאגו לשמור על המצב הזה גם לאחר הבאת הילד המשותף. אולי זה יהיה קשה בהתחלה - הבכי שכבר הספקתם לשכוח, חוסר בשעות השינה, בת הזוג המותשת, ועם זאת אל תעשו לעצמכם ויתורים ואל תורידו בזמן שלכם עם הילדים. דאגו לשמור על יציבות, הן מבחינת הזמנים והן מבחינת הפעילויות שלכם עד כמה שניתן.
2. דאגו לשתף את על הילדים כבר עם הידיעה על ההריון (בשלב בו רואים הריון). אם יש לכם ילדים קטנים מפרק א׳ תלהיבו אותם על האח או האחות החדשים שהולכים להיות להם. אם אתם מכינים לשם כך חדר חדש בבית שתפו גם אותם, התייעצו איתם ותנו להם להרגיש חלק מהצפייה החיובית. התייחסו לידיעה על ילד נוסף למשפחה כאל משהו שמח ואל תפחדו לשתף אותם, כך הם ירגישו את השמחה שלכם ואפילו אם תהיינה אי אלו התנגדויות, הן תחלופנה במהרה ובמקומן תגיע ההתרגשות גם שלהם.
3. בת הזוג בפרק ב' עשויה לעבור חוויות שלה עם עצמה במהלך ההיריון ולאחר הלידה, דבר שיכול להשפיע על התגובה שלה לילדים שלכם מפרק א'. אני זוכרת, למשל, שבהיריון הראשון שלי חששתי מאוד איך הבנות של בעלי תקבלנה את התינוק המשותף שלנו וזה השפיע עליי גם לטובה וגם לרעה. מצד אחד רציתי בקרבתם ורציתי לשתף אותן באח החדש שעומד להצטרף אליהן. מצד שני, הרגשתי שהתרחקתי מהן בתקופה הזו, בעוד שלפני ההיריון הייתי יותר מחוברת אליהן. בגלל שהייתי מודעת למצבי טיפלתי בכך. אבל הטיפ שלי כאן הוא דווקא לאבות: עליכם להיות רגישים למה שעובר על בת הזוג שלכם, ומצד שני לדאוג שזה לא מרחיק גם אתכם מהילדים.
4. ככל שתצליחו להדביק את המשפחה יחד כבר בשלבים מוקדמים ולראות גם בילדים מפרק א׳ וגם בילדים מפרק ב׳ משפחה אחת גדולה - כך תזכו להיות שלמים עם עצמכם יותר ולא תרגישו חצויים ומחולקים מלאי מצפון ואשמה. אבות המחלקים ומפרידים את עצמם בין הילדים משני הפרקים של חייהם, משלמים מחיר רגשי יקר. ככל שהם מתבגרים הם מתקשים לנהל את עצמם בחלוקה הזו, דבר המוביל למשברים בזוגיות הקיימת ובהתפתחות האישית שלהם.
וטיפ הברזל לאבות בפרק ב': תעשו כמיטב יכולתכם לדבר על הרגשות שלכם. אל תסתירו, אל תדחיקו, אל תגידו "זה יעבור, "יהיה בסדר". דברים מפריעים לכם? דברו עליהם עם הילדים, בת הזוג, עם הגרושה, עם חברים או גורם מקצועי.
מיכל איסט אלון היא יועצת ומנחה של תהליכי שינוי. בעלת תואר שני בלימודי משפחה ומתמחה בייעוץ למשפחות חדשות.
ב-7.8, יום חמישי, תקיים מיכל מפגש ייחודי לאבות בפרק ב' בשיתוף עם ד"ר אורן גור, מקים המרכז לאבהות בתל אביב. המפגש מתמקד בחיזוק הקשר של אבות גרושים ובפרק ב' עם ילדיהם. לפרטים לחצו כאן.