מערכת היחסים הטעונה בין חמות לכלתה הפכה כבר מזמן לקלישאה חבוטה, אבל מה לעשות שיש בה הרבה מן האמת? רוב הכלות והחמיות (כן, ככה אומרים בעברית!) מקטרות זו על זו ללא הרף, כשהבעל נותר חסר אונים בין הפטיש לסדן, במקרה הטוב. במקרה הרע הוא פשוט מנתק כל קשר עם אמו, בהשפעת בת זוגו האהובה.
"שמעתי פעם מישהו שאומר שהחמות נוטרת טינה לכלתה משום שהיא זו שתענוד את תכשיטיה לאחר מותה", נזכרת הפסיכולוגית מאיה זילברמן, מתמחה בטיפול משפחתי וזוגי וחברת "האגודה הישראלית לטיפול במשפחה ובנישואין וחינוך לחיי המשפחה".
"מדובר בחיכוך עתיק יומין שנובע מהתחרות הסמויה בין החמות לכלתה. החמות היא לא סתם נודניקית, היא אישה עם לב שבור. הלא ביום שבנה מתחתן היא מאבדת את אהובה הראשון לטובת צעירה ויפה ממנה. זוהי בעצם הפרה של ההסכם הלא כתוב ביניהם, לפיו היא דואגת לו כאם בעוד שהוא נאמן לה".
האם רואה בחתונת בנה בגידה בה?
"ממש ככה. האם יודעת שהיא צריכה להניח לבנה ללכת, אבל בליבה היא עדיין לא מוכנה לוותר עליו. וכמו כל אישה נבגדת, היא ממקדת את הכעס לא כלפי הגבר הנוטש, אלא כלפי האישה שזכתה בו".
קרובה רחוקה
אין פרופיל מסוים לחמות מהגיהינום ממש כשם שאין לדעת מי עתידה להיות כלה תובענית במיוחד. אבל אפשר לומר בזהירות שנשים שבמשך שנים הקדישו את כל זמנן לילדים ולא פיתחו קריירה או תחביבים, מתקשות להניח להם גם בבגרותם.
"וקיימת בעיה נוספת", ממשיכה זילברמן, "בנות נוטות לשתף את אמותיהן בחייהן ולראות בהן שותפות חלקיות. בנים, לעומתן, מתייעצים בעיקר עם בנות הזוג. כך קורה שאמו של הבעל נשארת לרוב מחוץ לתמונה וחווה נתק ואובדן מבנה. חייה כפי שהכירה אותם משתנים, וכעת עליה להתמודד עם דחייה; היא חשה שעכשיו אין בה תועלת, ומאחר שבנה כבר לא זקוק לה, היא עסוקה בלייצר עבור עצמה תחושה של חיוניות ונחיצות.
כשתגיע לבית הזוג, למשל, היא מיד תסדר את הבית, תבשל, תחליף מצעים ומגבות, תעיר הערות ותעוץ עצות כדי לשדר לזוג הצעיר שבלעדיה הוא לא היה מסתדר".
ואיפה הכלה בכל הסיפור?
"הכלה חווה את חמותה כשלוחה של בעלה. התופעה הזו נקראת 'הזדהות השלכתית': כאשר הכלה מוצאת בעיות בנישואיה ולא מצליחה לייצר תקשורת מתקנת עם בן זוגה, בהרבה מקרים היא לא תודה בכך כדי לא לערער את שלמות התא המשפחתי, ולכן היא תאשים את החותנת. כל הכעס יתנקז אל חמותה; אם בעלה אינו נדיב כלפיה היא תגיד שאמא שלו קמצנית. כך התא המשפחתי נטען במתח מיותר".
אז מה עושים? זילברמן מנסחת 10 טיפים שיעזרו לך לחיות בשלום עם החותנת:
1. תזמי שיחת טלפון שבועית בלי שום סיבה, ככה סתם. אין דבר נעים יותר לאישה שחשה מיותרת, מכלה שמתקשרת לדרוש בשלומה. שיחה כזו תחזיר אלייך את השליטה ביחסים שלכן ותזכה אותך בנקודות זכות אצל בן זוגך. כמובן, אל תשכחי למסור לו ד"ש מאמא שלו.
2. תפנימי שזה ממש בסדר להסביר לחמות שמתקשרת שלוש פעמים ביום, שאת באמצע העבודה/ האמבטיה לתינוק/ החנייה ברברס, ושאת לא יכולה לדבר כרגע. ואגב, היא תוכל לבלוע את עלבון הדחייה בקלות אם תדע שגם את מתקשרת מיוזמתך פה ושם.
3. במקום להיעלב, תפרגני: חמותך בשלנית מדופלמת שלא אוהבת את הבישולים שלך? תחמיאי לה על הקוסקוס ואפילו תבקשי מתכונים או סירים מוכנים. כך את תרוויחי קייטרינג משובח והיא תרגיש פחות מאוימת ויותר נחוצה.
4. החמיאי לה בפני בעלך. כך תדכאי את הצורך שלה להחמיא לעצמה או גרוע מזה - לספר לכולם שאת בשלנית איומה.
5. בפעם הבאה שחמותך מגיעה לבקר בלי להודיע, תגידי לה שאת נורא מצטערת אבל את בדיוק בדרך החוצה.
תתנצלי בנימוס ותמליצי לה להתקשר בפעם הבאה לפני שהיא מגיעה. אחרי פעמיים כאלה, היא מן הסתם תפנים את המסר.
6. תוציאי את עצמך מהמשוואה; זאת אולי העצה הכי קשה ליישום, אבל גם הכי פרקטית. לא בכל פעם שהיא מסדרת את הספה בסלון שלך זה אומר שאת מבולגנת. גם אם בדרך כלל זאת כוונתה, את מוזמנת להעמיד פני תם ולהתמוגג מהסיפורים שלה – זה יוציא מהם את כל העוקץ ויפחית את המוטיבציה שלה להוכיח לך כמה היא מוצלחת ממך.
7. תני לה להרגיש שהיא לא איבדה בן אלא הרוויחה בת. חורגת, טעונה, עצבנית, אבל בת. את קונה מתנה ליום האם? קני גם לה. תראי בזה מחווה לבעלך והשקעה לטווח הארוך בקשר שלכם.
8. אם חמותך עוברת את הגבול באופן בלתי נסבל, נסי לשתף בכך את בן זוגך. תסבירי לו שאת מעוניינת למזער נזקים ויחד תקבעו כללי התנהגות מולה.
9. אם חמותך היא אישה פולשנית, פשוט אל תתגוררי בקרבתה, ובטח שלא בביתה כדי לחסוך שכר דירה! מרחק פיזי יכול לשפר פלאים את מערכת היחסים שלכן.
10. תזכרי: כל עזרה מגיעה עם תג מחיר. אם את מבקשת מחמותך לשמור על הילדים אחת לשבוע, קחי בחשבון שיש סיכוי שהיא תתהה בקול למה הפעוט עדיין לא גמול מחיתולים, ואם מדי פעם היא מצילה אתכם ממנהלך הבנק, יש מצב שהיא תשאל מאיפה יש לך כסף לפדיקור פעם בשבוע. תתמודדי.
וכמובן שמכל עצה לכלה, אפשר להסיק את העצה המקבילה לך, החמות היקרה: לא להתקשר כל שעתיים, לא לנחות בלי להודיע, לא להחמיא לעצמך על חשבון אחרים ולזכור גם את ימי ההולדת של כלתך ולא רק את של בן זוגה. ובכלל, אמא הלא יש רק אחת. שווה לך להיזכר בזה לפעמים.