גירושים הם חוויה קשה מאוד להורים, ולא פחות מזה - לילדים, שנותרים המומים ומבולבלים אחרי שהקרקע הבטוחה נשמטת מתחת לרגליהם. נתונים שמגיעים מאוסטרליה מראים שההשפעה עליהם היא ארוכת טווח – מי שמגיע ממשפחה מפורקת נוטה פחות להתחתן; אם הוא בכל זאת בא בברית הנישואים, יש סיכוי גדול יותר שנישואיו לא יחזיקו מעמד.
ההורים גרושים? תרוויח פחות כסף
הדוח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה באוסטרליה מצא גם שאנשים שעברו גירושים של הוריהם כשהיו ילדים, נטו יותר לפרוש מהלימודים והרוויחו פחות כסף מאלה שבאו מבתים בהם היו נישואים יציבים.
"החוויה המכוננת של גירושים או מות אחד ההורים בילדות עלולה להשפיע על המצב הפסיכולוגי כאדם בוגר, כמו גם על המצב הכלכלי וההצלחה בקריירה", נכתב בדוח, שמתבסס על נתוני השנים 2006-2007.
עוד נמצא כי אחד מכל ארבעה בגילאי 18-34 חווה בילדותו גירושים או פרידה של ההורים. 32 אחוז מהם חיו בזוגיות ללא נישואים, בניגוד ל- 17 אחוז מאלה שהוריהם לא התגרשו. כשזה הגיע לנישואים, רק 42 אחוז מילדי הגרושים התחתנו, בניגוד ל- 53 אחוז מאלה שהוריהם נשארו יחד. שיעור הגירושים בקרב אלו שהגיעו ממשפחות פרודות היה גבוה בעשרה אחוזים מאלו שגדלו עם אבא ואמא.
נשים שהוריהן התגרשו בילדותן נטו להביא ילדים בגיל צעיר, כאשר שליש ילדו לפני גיל 25, ו- 13 אחוז מהן אף ילדו בגיל ההתבגרות. לעומת זאת, רק רבע מהנשים שהוריהן לא התגרשו ילדו לפני גיל 25, ושבעה אחוזים מהן נהפכו לאמהות בגיל ההתבגרות.
נמצא גם שילדים להורים גרושים הרוויחו כבוגרים משכורת נמוכה בשמונה אחוזים מאלו שגדלו במשפחות שלמות. ההשפעה ניכרת גם בתחום הלימודים – רק 62 אחוז מילדים להורים גרושים בגילאי 18-24 סיימו 12 שנות לימוד, לעומת 77 אחוז מהילדים שחיו עם שני ההורים.
גם בישראל יש לא מעט אנשים שחוו גירושים בבית. על פי נתונים שפרסם ארגון "משפחה חדשה", שיעור הגירושים בישראל הוא 26 אחוז.
"עדיף להתגרש כשהילדים קטנים"
"מתוך ניסיוני כפסיכולוגית, גירושים בילדות משנים את תפיסת הזוגיות אצל הילדים", אומרת ד"ר מיכל נס-אל, פסיכולוגית אישית וזוגית. "ילד שחווה גירושים בגיל צעיר יוצא מנקודת הנחה שזוגיות היא לא לנצח. בין אם ראה נישואים שהתפרקו מיד כשהתגלו בעיות, ובין אם הוריו גררו את האומללות במשך שנים, הדפוס שהוא לומד הוא לא טוב.
"סף התסכול אצל מי שחווה גירושים בילדות יותר נמוך מאצל אלו שראו שאפשר לריב ואחר כך להשלים ולהישאר יחד. אצל אלו שהוריהם התגרשו אחרי שנים של אומללות, הדבר הכי גרוע שאפשר ללמוד זה את האדישות. אנחנו תמיד משחזרים את מה שלמדנו בבית, ולכן זוהי כרוניקה ידועה מראש".
"בין אלו שגדלו בצל הגירושים, יהיו הרבה שלא ירצו להתגרש בגלל הילדים, מתוך צורך לרפא את הילד הפגוע שבהם. עם זאת, הם יתגרשו בדרך כלל כשהילד ייצא מהבית, מה שגם עשוי ליצור הלם לא קטן".
אם כך, מתי עדיף להתגרש?
"כשהילדים קטנים ולהורים יש הזדמנות להיכנס לזוגיות נוספת, שתראה לילד איך יחסים בריאים בין ההורים אמורים להיות".
ומה לגבי ההשפעה הכלכלית?
"מחקרים רבים הראו את הקשר בין הערכה עצמית נמוכה להשתכרות נמוכה, וגירושים הם דבר שמשפיע מאוד על ההערכה העצמית של ילדים. רבים מהם מאמינים שהגירושים קרו בגללם, או שהם מתביישים להשתייך למועדון לא נורמטיבי.
"יש הרבה זוגות שמשתמשים בילדים על מנת לנגח אחד את השני, ואז הילד מרגיש שהוא צריך להיזהר. ילדים להורים גרושים הופכים פעמים רבות למטפלים של הוריהם ומתכחשים לצרכים שלהם עצמם. ככל שאנו מתכחשים יותר לצרכים שלנו, כך יורד הדימוי העצמי".