תוצאות המחקר הזה עשויות לשמח ולהפתיע לא מעט אבות שמלמלו לעצמם לא פעם אחרי לילה ללא שינה: "הילד הזה עוד יהרוג אותי". עבודת מחקר אמריקנית מקיפה שנמשכה כעשור מוכיחה שלגברים שפרו, רבו והביאו ילדים יש לב בריא יותר, וסיכוייהם ללקות בלבם קטנים משל אלו נטולי הילדים.
אי-פריון: סימן מוקדם לבעיות לב
המחקר, שנערך באוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה בחן 135 אלף גברים מעל גיל חמישים, ועקב אחריהם במשך עשר שנים. בין הגברים שלא הביאו ילדים, בעיות הלב החמורות ביותר נמצאו אצל אלה שסבלו מבעיות פריון, מה שיוצר קשר חדש ומפתיע בין עקרות לבין בעיות לב. "מצאנו ראיות שמוכיחות שאחד מהסימנים המוקדמים לבעיות לב פוטנציאליות הוא אי-פריון", אומר ראש צוות החוקרים, ד"ר מייקל אייזנברג. "ידוע כי גברים שאינם פוריים סובלים גם מסוגי סרטן מסויימים באחוזים גבוהים יותר משאר האוכלוסייה, אבל על בעיות הלב עוד לא נשמע".
המחקר, שיתפרסם בכתב העת האמריקני "הרבייה האנושית" עקב אחר גברים נשואים או נשואים-לשעבר, שלכולם היתה ההזדמנות החברתית להביא ילדים, אך חלקם בחרו או נאלצו שלא לעשות זאת. החוקרים בחרו לא לשתף במחקר נבדקים בעלי מחלות רקע קודמות, וכל 135 אלף המשתתפים היו בריאים באופן ממוצע כשהתחילו במחקר. במהלך העשור, נפטרו עשרה אחוזים מהגברים, חמישית מהמיתות הללו היו בגלל מחלות לב. מהמחקר עולה כי הנחקרים נטולי הילדים נמצאים בסיכון גבוה בכ-17 אחוזים ללקות במחלת לב מאשר לאבות.
עקרות משפיעה על חלקים אחרים בגוף
"אני מאמין כי יש פה סיבה ביולוגית מאחורי הממצאים", מסביר ד"ר אייזנברג, שמדגיש שלא כל הנחקרים שלא הביאו ילדים היו עקרים ושישנם משתנים נוספים שטרם נבדקו לתומם. "איננו אומרים שהבחירה לא להביא ילדים מבטיחה בריאות גרועה, וכיום ישנם גם גברים עקרים רבים שמגדלים ילדים, אבל יש סיכוי שהעקרות עצמה משפיעה על חלקים נוספים בגוף".
יש המקשרים את תוצאות המחקר הזה עם תוצאות מחקר נוסף ומהדהד מהתקופה האחרונה, שהראה שרמות הטסטוסטרון הגברי צונחות משמעותית לאחר לידת ילד, דבר שיכולה להיות לו השפעה חיובית רבה על בריאותו של הגבר.
"מדובר במחקר גדול ורציני שאי אפשר להתווכח עם תוצאותיו, ובהחלט רואים את זה גם בפרקטיקה ונתקלתי במקרים כאלה", אומר עמוס זיו, MSc מוסמך במדעים, מנהל שמיים וארץ, מרפאת מומחים ברפואה משלימה ומנהל היחידה למחקר לרפואה משלימה בשירותי הרפואה המשולבת בבית החולים אסף הרופא. "בתחום הרבייה הסינית נהוג להביט בבעיה אחת, כמו אי-פריון למשל, ולראות את ההשפעה שלה על המערכות האחרות. בתחום רפואת הלב, גם הרגילה וגם האלטרנטיבית, ישנו קשר ישיר בין תפקוד הלב לבין תפקוד הכליות, ועל פי הרפואה הסינית, אחת המערכות החשובות ביותר בפריון היא בלוטת יותרת הכליה. אנו נוהגים לטפל בדיסהרמוניה הזאת בגוף בטיפול שמשלב בין צמחי מרפא ודיקור.
"כיוון נוסף שיש לקחת בחשבון הוא הקשר בין לב לכבד. בעיות בפריון קשורות גם לסטרס, וסטרס, בראי הרפואה הסינית, משוייך לכבד. הכבד, תפקידו להתמודד עם מזון קשה לעיכול, וכך גם עם רגש קשה לעיכול. הפנמת בעיות רגשיות הופכת אותן לפיזיות, וכל זה קשור גם במערכת הרבייה".