במציאות בה אנחנו מגדלים את ילדינו, רובנו רוצים או צריכים לצאת לעבודה. רובנו לא חיים בשבט שתמיד יש ידיים פנויות לעזרה, לעשות בייבי סיטר, לבשל. אנחנו רוצים לחיות חיים מלאים, להתפתח, להרוויח כסף על מנת לשפר את איכות החיים שלנו, ואנחנו כמובן רוצים להיות הורים טובים.
במצב הזה, זמן ואנרגיה הם משאבים יקרים ונדירים, וכל דבר שעוזר לחסוך זמן הוא הצלה ממש: מדיח כלים, עוזרת,צהרון, אוכל מוכן לחימום במיקרוגל... רגע, עצרו! יוסטון, יש לנו בעיה.
לפני חמישים שנה, כששאלו הורים מה הכי חשוב להם בקשר לגידול הילדים הם אמרו: שיהיו בריאים. היום רובם עונים: שיהיו מאושרים. בעולם של רפואה מתקדמת, בו יש אוכל בשפע, הבריאות כנראה מובנת מאליה. השפע לא מעיד על איכות המזון, להיפך, רק שאוכל מזין דורש זמן הכנה רב. זמן שאין לנו. אין לנו זמן לבשל, ולא פחות גרוע, אין לנו זמן לאכול ביחד ארוחות משפחתית.
לעזוב הכל ולהקריא להם סיפור? ממש לא רק
אבל דווקא בגלל שאין לנו הרבה זמן ואנרגיה פנויים, כדאי להבין מהו זמן איכות. רוב ההורים חושבים שזמן איכות הוא זמן בו הם מתפנים לחלוטין מעיסוקים אחרים ונותנים לילדיהם תשומת לב מלאה, משחקים איתם במשחקי קופסא או מקריאים להם סיפור, אז יש לי חדשות טובות עבורכם.
להורים יש למעשה שלוש משימות קריטיות בגידול הילדים: הראשונה היא לאפשר להם להרגיש שייכים, אהובים ומסוגלים. השנייה היא לפתח בהם אכפתיות כלפי אחרים והשלישית היא לאמן אותם לשיתוף פעולה.
יש דרך מעולה להשיג את שלושת המטרות האלה ביחד: לעשות עם הילדים את מה שהחיים דורשים, את מטלות החיים, ובראש ובראשונה בישול ואכילה משותפת.
הכנת האוכל למשפחה דורש מיומנויות רבות: חשיבה, תכנון, חישוב, ארגון, שיטתיות, יצירתיות, חלוקת עבודה, הסכמה, גמישות ועוד. כל שלב, מתכנון המנה, דרך הקניות, הבישול, האכילה ועד הפינוי, הוא הזדמנות לזמן איכותי ביותר, זמן שאנו עושים ביחד משהו שנחוץ. אפשר לשתף, להתייעץ, לבקש עזרה, ליצור, להרגיש בוגרים ומסוגלים, ולתרום למשפחה.
אל תסתכלו על הילדות כזמן מיוחד ונפרד משאר החיים בו הילד צריך לשחק ולהיות ילד. תסתכלו על הילדות כזמן של אימון ליחסים, מסוגלות ושיתוף פעולה. כי "לעשות חיים" זהבעיקר, לעשות מה שצריך כדי שלכולם יהיה טוב.
הכותבת הנה פסיכותרפיסטית, מדריכה מוסמכת בעלת תואר שני בתרפיה בהבעה ויצירה ומרצה בכירה במכון אדלר