יש הרבה מאוד מקצועות שאפשר ללמד בעזרת קורסים שונים, החל מהנדסת מכונות וכלה בטיפוח ציפורניים. אבל האם אפשר ללמד גם כיצד להיות הורה טוב? על פי הצעת חוק שהגיש חבר הכנסת דני דנון, תינתן להורים לעתיד אפשרות לעבור קורס בהורות, כשהמשתתפים יזכו בחצי נקודת זיכוי במס הכנסה. פנינו למספר מומחים על מנת לברר מה הם חושבים על הצעת החוק, ומה לדעתם צריכה ללמד במסגרת הקורס.
ללמד הורות מגיל צעיר
"מדובר ברעיון נהדר", אומר פרופסור עמוס רולידר, מומחה מוסמך בניתוח התנהגות וראש המכון לחקר ולמניעה של קשיי התנהגות ילדים בסביבות חינוכיות. "אם זה היה תלוי בי, הייתי מיישם תוכנית של חינוך להורות כבר בתיכון, ואחר כך בצבא ובאוניברסיטה, והופך את זה ללימודי חובה.
"התקופה הנוכחית היא לא פשוטה עבור ההורים. יש אומנם גישה לכמויות עצומות של מידע – אינספור ספרים ואתרים שמסבירים איך ההורה יכול להפוך לסופרמן – אבל זה לא מתורגם להורות יותר יעילה. זה לא מספיק לקרוא על הנושא, צריך לתרגל את זה בשטח.
"סטודנטים שלמדו אצלי לפני שהפכו להורים חוזרים תמיד עם אותו הפידבק: למדנו אצלך הרבה תיאוריה, אבל הדבר שהותיר את החותם הכי גדול היו הדברים הפרקטיים. אם בקורס להורות ילמדו רק תיאוריות, אין בזה הרבה טעם. אבל אם בוגרי הקורס ירגישו שלמדו באופן מעשי, אני מאמין שתהיה לזה נהירה המונית. כך או כך, מדובר בצעד בכיוון הנכון".
לעבור קורס כל שנתיים
גם אביטל יעקובי, פסיכולוגית התפתחותית וחינוכית מומחית, תומכת ברעיון שעומד מאחורי הצעת החוק. "הייתי אף ממליצה שהורים יעברו קורס כזה בכל שנתיים, כי זה טווח הזמן שבו מתרחש שינוי גדול אצל הילד, ועל ההורה מוטל הצורך לעשות דברים אחרת", היא מסבירה.
"אם בקורס שמתקיים לפני הלידה כדאי לעסוק בנושאים כמו האם לגשת או לא לגשת לתינוק כשהוא בוכה, הרי שבהמשך צריך לגעת בנושאים כמו סמכות הורית וגבולות, מפני שאנחנו נמצאים בעידן בו גבולות נפרצים והורים חוששים מהילדים שלהם. הקושי העיקרי בהורות הוא לעשות דברים שאתה לא אוהב, והצורך לפעמים להיות 'רע'.
"קורס כזה הוא יכול להוביל לשינוי, וימנע מקרים של התעללות והזנחה רגשית. הורות היא תפקיד מורכב, קשה ותובעני מאוד. כל ההורים מרגישים אשמה ומתלבטים, וזה המקום לתת להם כוח וידיעה שהם לא לבד".
מתחילים להיות הורים עוד לפני הלידה
שרי קרוכמל, מיילדת מוסמכת, מקימת ומנהלת מרכז אמא אדמה להריון, לידה והורות, תומכת גם היא בקיום קורסי הכנה, אפילו טרם הכניסה להריון. "עם כל כמה שרגע הלידה הוא מדהים וחשוב, זהו לא הרגע שבו מתחילים להיות הורים", היא אומרת. "יש כל כך הרבה עבודת בית לעשות, לפני ואחרי הלידה. ההורים צריכים לשאול את עצמם שאלות: לאיזו סביבה אני מביא את הילד? האם יש לנו פרנסה? איזה סוג יחסים יש במשפחה? כל הדברים הללו משפיעים על עתיד הילד.
"הדבר הכי חשוב שצריך ללמד בקורס כזה הוא מודעות עצמית. ההורה צריך לשאול את עצמו מאיזו סביבה הוא הגיע, אילו דברים ירצה לשמר ממנה ואילו לא. חשוב גם להכין תוכנית חינוך – לחלק מראש את התפקידים בין ההורים, לקבוע כיצד מקבלים החלטות בנושא ועוד. עוד כדאי ללמד כיצד להציב גבולות, כל זאת על ידי סימולציות ושימוש בדוגמאות מהדרך בה הורינו חינכו אותנו.
"הקריטי הוא ששני ההורים יהיו בקורס. זה יכול להקטין משמעותית בלבול ומתח בבית, ולמנוע אי הסכמות מראש. להורים יש את ההשפעה הכי גדולה על אישיות הילד, ובסופו של דבר אישיות הילדים שלנו תשפיע על החברה כולה".
אין צורך ברישיון להורות
"בעיני זה רעיון מאוד מוצלח", אומרת סיון טמיר משגב, יועצת הנקה מוסמכת ודולה ומלווה של נשים לאחר לידה. "לא שמישהו יכול ללמד מישהו אחר להיות הורה, אבל אני חושבת שזה נכון מאוד לקחת זוגות צעירים, שחלקם הגדול לא נגעו מעולם בתינוק, ולתת להם מקום בו יוכלו גם להקשיב למשנתם של מומחים רלוונטיים, אבל גם לדבר ולשתף בחששות והפחדים שלהם.
"לצערי הרב אנחנו נתקלים כל יום בידיעות על טעויות איומות שנעשות בגידול ילדים. הקורס יכול לעזור באיתור מראש של אנשים שעלולים להוות סכנה ויהיה צורך לפקוח עליהם עין מקצועית ברגע שיהפכו להורים, אבל זו לא צריכה להיות מטרתו הראשית. הכי חשוב שאנשים יתייחסו לזה בחיוב, ויבואו לקבל כלים בסיסיים. הרי בארץ צריך להוציא רישיון עבור כל דבר, מלבד עבור הבאת ילדים לעולם, וזאת למרות שהורות היא המשימה המורכבת מכולן".
>> עומדים להיות הורים? כנסו למדריך המלא להריון ולידה