ההורות יכולה להוציא מאיתנו את המיץ, וגם את רגשות האשמה, בעיקר באוגוסט, כשהילדים נוכחים כל כך, והעצבים נמרטים בהתאם. 15 מומחי הורות אמריקניים התאספו להם יחד על מנת לסייע לכולנו, ושחררו רשימת טיפים פשוטים ליישום, שאמורים להעניק גם לנו וגם לילדים חוויה טובה ונעימה יותר בזמננו המשפחתי.
ראשית, מסכימים המומחים, אין דרך אחת נכונה לעשות את זה. "המון הורים מאמינים שהם יכולים להשתפר," הם כותבים. "במקום לשאוף למצויינות, אנו מאמינים שצריך להתמקד בנוכחות ובהוויה, וגם בטיפול של ההורים בעצמם ודאגה לרווחתם האישית ולזמן לנשום. הרעיון הוא לשפר את החיים של כולם - הילדים וההורים גם יחד."
נשמע מבטיח, נכון? הנה 15 הטיפים שעשויים לשפר את החיים עם הילדים:
1. עומדים בהבטחות
"בין אם הבטחתם משהו לילד, או שאיימתם איום, כהורים אתם מוכרחים לעמוד במילה שלכם, ולא לשלוח להם מסרים סותרים. אתם מתחננים וצועקים ומאיימים על הילדים בעונשים, ולבסוף הם מתרצים ועושים את מה שביקשתם, אבל אתם לא עושים כלום?" שואל גרגורי ריימי, מנהל מחלקת בריאות הנפש בבית חולים לילדים באוהיו, "אתם מלמדים את הילד שאי אפשר לסמוך עליכם. כל האמינות שלכם הלכה."
2. מתכננים זמן ללא הסחות
"שגרה היא אחד הדברים שילדים הכי זקוקים לו בעולם," מזכירה מוניקה ברגר, בעלת תוכנית רדיו פופולרית להורות. "חלק משגרה צריכה להיות זמן שבו אתם לא מוסחים וכל תשומת לבכם נתונה לילדים שלכם. הרבה פעמים, כשהילדים הכי מאתגרים ומפריעים, זה אומר שהם רוצים את תשומת לבכם. אני מציעה לתכנן לפחות עשרים דקות ביום בהן אתם משחקים עם הילד או משוחחים עמו ללא כל הפרעה חיצונית."
3. מוצאים פעילות קבועה
"להורים יש המון מחוייבויות קבועות, וקשה לתכנן פעילויות נוספות שמתווספות ללו"ז הצפוף, אבל אלה הדברים שמחזקים את הקשר בין הורה לילד," מתעקשת הפסיכולוגית הקלינית ניקול ברקנס. "אני מציעה לכל ההורים למצוא פעילות יומיומים שגרתית שהוא חוזר עליה עם הילד ככל הניתן. זה יכול להיות זמן אמבטיה, ארוחת בוקר, טיול אחרי ארוחת הערב, סיפור, כל דבר שהופך לשגרה קבועה ובלתי מופרת."
4. נותנים שמות לרגשות
"לילדים יש מנעד רגשות שאינו צר יותר מזה של המבוגרים," מזכירה לנו מרתה מנדז בולדווין, פרופסור לפסיכולוגיה. "ניתן לתת לרגשות שלהם תיוגים על מנת לעזור להם להבין את עצמם טוב יותר. אם ילד מתוסכל ובוכה, אפשר להביע אמפתיה לרגשותיו, וגם את רגשות ההורה אפשר לקטלג ולהסביר, כך הילד יבין שלפעמים כולם עצובים ומאוכזבים, למשל."
5. מחלקים מחמאות
"אסור לשכוח להעניק מחמאות גם בתוך הבית," מזכירה קארי קרוויק, מטפלת זוכית ומשפחתית. "אני ממליצה על יחס של 1:5. לכל ביקורת שיש לכם, תנו לילד 5 חיזוקים חיוביים או עידודים. חיזוקים הם קלים כמו נוצות, ודברים שליליים הם כמו בטון. אם נתמקד ביחס הזה ביניהם, לא נהרוס לילדים את הערך העצמי, לו יזדקקו כשהסופות האמיתיות והמאתגרות של החיים יבואו."
6. מתערבים בזמן מסך
"צריך לקחת חלק פעיל ולעקוב אחר התכנים שהילדים צורכים. היו יותר ערניים וקחו חלק בלמידה שלהם," אומרת ד"ר אלנה יאלו, מטפלת בתחום החינוך. "תנו לילדים תחושה שהם יכולים לדבר איתכם על הכל, כולל דברים שנתקלו בהם ברשת. חייבים להיות בשליטה על התכנים שנצרכים בטלפון, בטאבלטים ובמחשב, ולהבטיח שאלו אכן דברים שילד אמור להיות חשוף אליהם."
7. בוחרים בשפה חיובית
"קל לומר לילד: לא, די, תפסיק, אבל הרבה יותר קשה לתת למשפטים האלה ספין חיובי ולהפוך אותם למועילים להתנהגות הכללית שלו," אומרת הפסיכולוגית אנג׳לה מדלין. "מילים שליליות עשויות להוציא מהילדים דברים שליליים. כשהורה רואה את הילד שלו רץ כמו סופה במסדרון הבית, זה נורא טבעי לומר לו להפסיק, מיד. אבל במקום זה, עדיף לומר: לך, בבקשה."
8. עונים לשאלות החזרתיות
"ילדים הם יצורים מאוד סקרניים והם בוחנים את העולם באופן שפעמים נדמה כמו חקירה מעמיקה, על נושאים שלנו נראים פשוטים," אומר הפסיכולוג ההתפתחותי פול ראנד. "זה עשוי להיות מתיש, אבל כמה שנענה יותר, נלמד אותם לחקור את עצמם, את סביבתם ואת מערכות היחסים שלהם. תשתדלו לא לחתוך את הסקרנות וחדוות הלמידה שלהם, לא משנה כמה מעצבנת המילה ׳למה׳ הופכת להיות.
9. שואלים שאלות פתוחות
"לא רק המענה לשאלות של הילדים חשוב. ובאמת, התשובות שלכם משמעותיות ללמידה שלהם, עכשיו ובעתיד," מסכימה הפסיכולוגית קת׳רין ג׳קסון. "אבל טוב לשאול גם את הילדים שאלות. שאלות פתוחות, לא כאלה של כן ולא, שאלות שיאפשרו להם חשיבה, ואפשר גם להכניס לתוכן מסרים טובים, לבקש מהילדים להתמקד בדברים הטובים שקרו להם במהלך היום, ובדברים שהיו רוצים לשפר."
10. כותבים מכתבי אהבה
"כל ההורים אורזים בבוקר ארוחת עשר לילדים שלהם. אפשר להכניס לתוך הארוחה פתקאות עם מילות אהבה, מילות עידוד, ציור מצחיק," מציעה קייטי זיסקינד, מטפלת משפחתית. "כך הילד מקבל תחושה שההורה נמצא איתו, גם כשהוא רחוק והילד נאלץ להתמודד לבד עם העולם."
11. מטפלים בעצמנו
"חשוב מאוד שההורים לא ישכחו לדאוג גם לעצמם, לתזונתם, לפעילות גופנית, למנוחה מספקת. הדברים האלה עוזרים מאוד בהורות," אומרת ברברה א. הארווי, העורכת הראשית של מגזין ׳הורים׳. "פעמים רבות ההורים קשים וחסרי סבלנות כי הם עייפים מדי או רעבים מדי. ילדים לומדים מהתבוננות והם רואים איך אנחנו מטפלים בעצמנו. כך ינהגו גם הם בעצמם."
12. מקבלים תמיכה
"בני אדם שניתן להשען עליהם יכולים לגרום לחוויית ההורות להיות פחות בודדה, בעיקר בשעת אתגרים," אומרת טאשה הולנד קורנגי, בעלת רשת לקבוצות תמיכה להורים. "אם אין מספיק תמיכה זמינה, יש היום שלל אפשרויות להצטרף לקבוצות תמיכה, פיזיות או וירטואליות, לכל מצב בחיים, ולכל גיל. מנסיוני הקבוצות מסייעות במיוחד להורים למתבגרים."
13. נותנים דוגמה לתקשורת טובה
"תקשורת טובה כוללת כבוד הדדי, ושמירה על קווי הקשבה ושיחה פתוחים בין הילד להורה," מאמין המטפל המשפחתי קלווין דיי. "תקשורת טובה קיימת בין ילד להורה שהוא בוטח בו ויודע שהוא מעוניין להקשיב לו. יש להראות לילדים שאתם מסוגלים לעמוד במה שיש להם להגיד לכם."
14. מקשיבים טוב
"זה לא תמיד קל להפסיק הכל באמצע, כולל את הטלפונים וההסחות האחרות, ולהיות נוכחים במאה אחוז," אומרת רבקה ג׳קסון, בעלת מרכז טיפול למשפחות, "אבל קשב מלא כולל ישיבה מול הילד, מבט בעיניים ונוכחות אמיתית. המחקרים מראים כמה יתרונות רפואיים ורגשיים תקשורת כזו מייצרת, ובקשב מלא אנו מעניקים לילדינו דוגמה לקשב שהזולת אמור לקבל גם מהם."
15. לא נותנים למצבים להדרדר
"המחקרים מראים שלוקח 20-45 דקות כדי להירגע אחרי שמאבדים את העשתונות בויכוח לוהט או בטנטרום, ועד שאפשר באמת להתנהל בצורה שקולה," מזכירה ג׳קסון. "על מנת לא לתת להתחממות להשתלט על הסיטואציה, כשאחד הצדדים מגיע לשיא שלילי של רגשות, והמח ממוקד ברגע עצמו ואין לו את היכולת לראות מעבר, צריך לאפשר לעצמכם או לילד לעצור ולהרגע. רק כשעבר די זמן וכולם רגועים, אפשר להמשיך ולדון מחדש במה שקרה."