את התענוג המפוקפק שבשיחה עם הילדה על כל העניינים שבינו לבינה, לרוב חצי שעה מעיקה ומביכה, שומרים בדרך כלל לאמא. גם האבות, שמתלוננים שהם מאבדים את הילדה הקטנה שלהם לטובת גיל ההתבגרות, שמחים בהזדמנות המסוימת הזאת לסור הצידה ולתת לאמא את הבמה. מחקר חדש שנערך באוניברסיטת ניו יורק מראה שהבנות דווקא מעדיפות לנהל שיחה על העניינים האלו עם אבא.
האבות יכולים לשמש כיועצים
קתרין הצ'ינסון, מרצה באוניברסיטה ואחות בהכשרתה, חקרה את השפעת האבות על התנהגותן המינית של בנותיהם. במחקר, שהתפרסם ב"שבועון לענייני משפחה", שאלה הצ'ינסון 250 נשים בגילאי 19-21 איזו השפעה הייתה לאביהן על החינוך המיני שלהן. התשובה הגורפת הייתה: השפעה מועטה מאוד. ברובם המוחלט של המקרים, הייתה זו האמא שהסבירה את נושא המיניות.
להפתעת החוקרת, רוב הנשים אמרו שחבל שאביהן לא דיבר איתן יותר על מין. הן אמרו שמאוד רצו לשמוע את הזווית הגברית בנושא. "הנשים במחקר הצהירו שאם היו חשות יותר בנוח לשוחח עם אביהן על מין, היה להן יותר נוח גם לדבר על זה עם בן הזוג, ושהרבה מהקושי שלהן לנהל שיחות אינטימיות עם גברים היה נעלם", אומרת הצ'ינסון.
"זה לא אומר שעכשיו כל האבות צריכים לערוך שיחה על מין עם הבנות שלהם", מבהירה החוקרת. "אני בכלל לא חסידה גדולה של שיחות מין מסודרות, לא עם אבא ולא עם אמא. זה מוציא חלק מהנורמאליות במיניות, כשעושים שיחה חגיגית ומסודרת כזאת. אני ממליצה על תקשורת קבועה ופתוחה בענייני הגוף, ההתפתחות מינית והמין עצמו, כדי שהנושא לא יהיה כה מביך. אבות בהחלט יכולים למלא את תפקיד היועץ, ולהסביר לבנות איך אומרים לבחור בעדינות שאת לא מעוניינת לעשות איתו סקס, שאת לא מוכנה עדיין, או שאת רוצה שישים קונדום".
יש לציין כי מחקרי עבר רבים הראו שבנות שלהן יחסים קרובים ופתוחים עם אביהן, ומסוגלות לדבר איתם על הכל, מתחילות לקיים יחסי מין בגיל מאוחר יותר ועם פחות פרטנרים – שני דברים שנמצאו מועילים לבריאותה הפיזית והנפשית של האישה.
לא לשוחח על סקס בפתאומיות
"באופן כללי, חינוך מיני תקין ובריא ראוי שיוקנה על ידי שני ההורים", אומרת צהלה יצחקי, מחנכת למיניות, מנהלת סניף תל אביב של דלת פתוחה - מרכז ייעוץ מיני לצעירים ולבני נוער של האגודה לתכנון המשפחה. "הכל תלוי בקשר שהיה בגיל צעיר. מאוד לא רצוי לשוחח עם ילדה על הנושא הזה באופן פתאומי ומשום מקום. באופן כללי, זוהי הזדמנות להתנער מתפקידי הורות סטריאוטיפיים תלויי מגדר". יצחקי מציעה לאבות להתקשר ולהתייעץ, או לבוא לפגישת ייעוץ יחד עם האם, כל זאת ללא תשלום.
"בניגוד לנושאים אחרים בהם התפיסות החינוכיות של ההורים הן ברורות, כמו 'אם שותים לא נוהגים', בנושא החינוך המיני ההורים לא תמיד מגובשים. חשוב שההורים יחליטו מראש מהו המסר שהם רוצים להעביר, וגם שהתקשורת תיעשה מתוך התעניינות, לא בטון חוקר ובלי ביקורת. בסופו של דבר, הילדים רוצים שיתעניינו בהם. כשמתרחשים דברים בחייהם הם רוצים לשתף, אבל הם עלולים לא לומר דבר אם יפחדו שבמקום אוזן קשבת יקבלו ביקורת ותחושות אכזבה מצד ההורים".