משפחות האומנה ממלאות תפקיד מכריע בחיי הילדים המוצאים מחזקת הוריהם, גם אם באופן זמני. הן מעניקות להם ביטחון, חום, סביבת מגורים יציבה, ובמילה אחת: בית. הנה כמה מונחים חשובים שכדאי להכיר:
משפחה של חום ונתינה: הצטרפו גם אתם למשפחות האומנה >>
1. משפחת אומנה היא משפחה משלימה לילד. היא משמשת כמשפחה "משלימה" למשפחה הביולוגית ומטפלת בילד לתקופה שבין כמה ימים למספר שנים, בהתאם לנסיבות הספציפיות.
2. המחלקה לשירותים חברתיים היא זו שמקבלת את ההחלטות. בכל רשות מקומית בישראל פועלת מחלקה לשירותים חברתיים, שתפקידה לטפל בנושא הרווחה ביישוב, בין היתר בילדים במצבי סיכון וסכנה. המחלקה אחראית על תהליך קבלת ההחלטות בעניינם של הילדים הללו.
3. בכל מחלקה לשירותים חברתיים פועלת וועדה לתכנון, טיפול והערכה של כל ילד וילד. בוועדה מתכנס צוות רב מקצועי המכיר את הילד ומשפחתו וכולל עובדים סוציאליים, מורים ויועצים, פסיכולוגים ונציגי טיפת חלב במידת הצורך. לעיתים גם ההורים הביולוגיים ואף הילד עצמו.
4. העובד הסוציאלי של המשפחה הוא "מנהל התיק". הוא זה שיביא את תיק הילד לוועדת התכנון והטיפול והוא משמש כמנהל התיק. תהליכים והחלטות בנוגע לילד ולמשפחה נמצאים בתחום אחריותו והוא מלווה את המקרה על כל תהליכיו ועד סופו.
5. אך משרד הרווחה הוא זה שקובע ומוביל את המדיניות. משרד הרווחה הוא זה שמקצה משאבים, מחוקק חוקים, מתקן תקנות, מפקח על כלל הגורמים, ועל הרשויות המקומיות המהוות את זרועותיו של המשרד.
קשר רציף עם ההורים הביולוגיים
6. בכל מחוז פועל מפקח אומנה מחוזי האחראי על הגופים שמפעילים אומנה. תפקידו לוודא שהגוף המפעיל פועל לפי ההסכם שנחתם בינו לבין משרד הרווחה.
7. מנחי האומנה הם הדמות המשמעותית בחיי ילדי ומשפחות האומנה. מנחי האומנה הם העובדים הסוציאליים המלווים את ילדי האומנה ומשפחותיהם לאורך כל תקופת האומנה. הם מלווים, מדריכים, תומכים, מקיימים קשר רציף עם המשפחות ודואגים שהתכנית הטיפולית אשר הותאמה לילד מתקיימת באופן המיטבי.
8. ההורים הביולוגיים הם האפוטרופוסים של הילד. חשוב לזכור שבמרבית המקרים ההורים הביולוגיים נשארים האפוטרופוסים של ילדיהם, גם בתקופת האומנה. במקרים בהם ההורים לא יכולים לשמש ככאלו, מתמנה לילד אפוטרופוס לגוף או לרכוש. אפוטרופסות יכולה להיות בלעדית או נוספת, לפי החלטת בית משפט לענייני משפחה.
9. הוצאת ילד לאומנה מתחילה בהסכמת ההורים הביולוגיים. לפי החלטת וועדת התכנון והטיפול הוצאת הילד לאומנה צריכה להיות בהסכמת ההורים הביולוגיים. במידה ואין הסכמה, עובד סוציאלי לחוק הנוער ילווה את התיק לבית משפט לנוער להמשך דיון ולקבלת החלטה.
10. אם אין הסכמה, ההחלטה עוברת לבית משפט. במידה והתקבלה החלטה בוועדת התכנון והטיפול אודות הוצאת הילד לאומנה, אך הוריו הביולוגיים לא מסכימים לכך, תיק הילד יועבר לבית משפט לנוער. בבית המשפט יתקיים דיון בעניין ובסופו תתקבל החלטה בנוגע להוצאת הילד לאומנה.
דמי החזקה חודשיים, "דמי לידה" והחזר על חוגים
11. אומנה היא לא אימוץ. אומנה רגילה היא לא אימוץ, אלא חלופה טיפולית עבור ילדים שנאלצו, על פי החלטת וועדת התכנון והטיפול, לצאת באופן זמני מבית הוריהם הביולוגיים.
12. הילד ממשיך להיפגש עם הוריו הביולוגיים בתקופת האומנה. התפיסה הכללית מעודדת את הקשר הרציף בין הילד להוריו הביולוגיים. ואולם, במקרים בהם תפקוד ההורים הביולוגיים ירוד או קיים חשש לפגיעה בילד, המפגשים בין הילד להוריו יתקיימו במרכז הקשר. במפגשים שיתקיימו בפיקוח על פי החלטת בית משפט, יסופקו גם כלים לקידום הקשר להורים.
פשוט להיות שם (אילוסטרציה) | צילום: ejwhite, Thinkstock13. וזאת מתוך מטרה להחזירו בסופו של דבר לבית הוריו הביולוגיים. ולכן במהלך תקופת האומנה גורמי הרווחה פועלים במגוון מישורים כדי לפתח, לקדם ולשפר את יחסי הילד עם הוריו הביולוגיים. מטרתם של הגורמים בסופו של דבר, היא להחזיר את הילד למשפחתו הביולוגית המתפקדת.
14. לכל ילד מותאמת תכנית טיפולית אישית. בעת הוצאת הילד לאומנה, תקבע וועדת תכנון טיפול תכנית טיפול כללית בילד. לאחר 3 חודשים, במהלכם שוהה הילד בבית האומנה, נבנית תכנית מפורטת היטב ומותאמת לכל ילד באופן אישי בהיבטי חינוך, חברה, בריאות ועוד.
15. משפחות אומנה מקבלות דמי החזקה חודשיים. מדי חודש מועבר למשפחות האומנה תשלום עבור מזונות הילד וההוצאות הכספיות הנלוות להימצאותו בבית המשפחה. התשלום החודשי מועבר ישירות לחשבון הבנק של המשפחה, לפי תעריפים קבועים הנוגעים לגיל הילד ומצבו. חשוב לציין שדמי ההחזקה אינם נחשבים כהכנסה ולכן אינם מצריכים דיווח לרשויות המס.
16. המשפחה מקבלת החזר גם על ספרים, חוגים וציוד. זה לא סוד שהימצאותו של הילד בבית אומנה מלווה בהוצאות כספיות מיוחדות, בהתאם לגיל הילד ולמצבו - מספרי לימוד ועד למושב בטיחות ברכב. בהתאם לתכנית הטיפול ולצרכי הילד, משפחת האומנה מקבלת גם תמורתן החזרים כספיים חודשיים.
17. משפחת אומנה המקבלת אליה ילד מגיל לידה ועד גיל 3, זכאית לתנאי חופשת לידה מלאים. כולל דמי לידה. משפחה הקולטת ילד בגילאי 3-10, תהיה זכאית לחופשת לידה ולדמי לידה למשך 4 שבועות.
18. משפחות האומנה הן מתנדבות לכל דבר. משפחת האומנה מוגדרת כמתנדבת, מול הרשויות השונות כמו ביטוח לאומי ומס הכנסה. בין הגופים המפעילים אומנה לבין המשפחות, לא קיימת מערכת יחסים של עובד/מעביד, ומכאן אין צורך בדיווח החזרי ההוצאות מולן.
19. כולנו תקווה שממש בקרוב יעבור חוק האומנה. החוק עבר בקריאה ראשונה ביום פזור הכנסת והשבוע (5.7) הוחלט על רציפות והמשך חקיקה לקראת קריאה שניה ושלישית. מטרת החוק (של ח"כ קארין אלהרר מתנועת יש עתיד) הינה להסדיר את מערך האומנה בישראל. החוק יעגן את את אחריות המדינה בתהליך האומנה, הסדרת מנגנוני רישוי, פיקוח והכשרה למשפחות האומנה ומתייחס גם לזכויות, החובות והסמכויות של הגורמים המעורבים בתהליך.