דמי כיס הם ההכנסה של הילדים שלנו, בדיוק כמו שאנחנו מרוויחים את ההכנסה שלנו מעבודה. ההבדל המרכזי, מלבד קנה המידה, הוא שהילדים לא צריכים לעבוד על מנת להרוויח אותם. אז האם בכלל צריך לתת דמי כיס? וכמה? כל התשובות במדריך זה.
כמה לתת? חמישה שקלים בשבוע
כמו בדברים אחרים, ההחלטה האם לתת דמי כיס קשורה לערכים ולתפיסות של כל משפחה. לטעמי, כדאי מאד לתת דמי כיס, כיוון שזוהי דרך נהדרת ללמד את הילדים מהו ערכו של כסף ומהו משמעותו של תקציב. לא צריך לתת להם סכומים גדולים כדי ללמוד את השיעור הזה.
הגיל המתאים ביותר להתחיל הוא בכיתה א'. התחילו בהגדרת השימושים של דמי הכיס, ועשו זאת יחד עם הילד: האם הכסף ישמש לקניית קלפי איסוף? ממתקים? חסכון למטרה מסוימת? לפי המטרה החליטו על הסכום, ושמרו עליו קבוע לאורך תקופה. אני ממליצה להתחיל בסכומים צנועים מאוד כמו 5 שקלים בשבוע, ולהגדיל את הסכום מדי שנה (או אפילו שנתיים) בכמה שקלים - הכל בהתאם ליכולת הכלכלית שלכם.
יש לבחור תדירות קבועה ל"תשלום" – האם פעם בשבוע? פעם בחודש? וגם מועד ספציפי, כמו יום קבוע בשבוע, ולהקפיד לשמור עליו. החליטו האם תתנו לילד את הכסף במזומן או כ"קרדיט" אצלכם ההורים – מוטב במזומן, אבל אפשר גם לנהל עבור הילד רישום קרדיט מדויק. אם הילדים אוספים סכומים במזומן, דאגו שהכסף יהיה שמור אצלם באופן בטוח בקופת חסכון, ושימו לב שהם לא לוקחים איתם סכומים גדולים, אם בכלל, כשהם הולכים לבית הספר או לחברים.
ניהול תקציב: לכסף יש גבול
מרגע שאתם מתחילים לתת להם דמי כיס והם מתחילים לבצע רכישות לבדם, כדאי מאד שיתחילו לנהל תקציב. תהיה להם מוטיבציה גבוהה יותר לעשות זאת אם הם יראו גם אתכם מנהלים תקציב מסודר של הבית. הקפדה על ניהול התקציב שלהם – מדובר כמובן בתקציב פשוט מאד - תלמד אותם כבר מעכשיו סדרי עדיפויות ושיש גבול לכסף. הנה פורמט לטבלת ניהול תקציב לילדים ולמשפחה.
חסכת לנו כסף, ולכן תרוויח
לדעתי, לא צריך לקשור בין תמורה כספית עבור ביצוע מטלות בית (לסדר את החדר, לזרוק את הזבל, לטייל עם הכלב), ציונים טובים או התנהגות טובה. יוצאי הדופן לקביעה זו הם אירועים חריגים, שעזרתם של הילדים בהם יכולים לחסוך לכם כסף רב – דוגמאות לכאלה יכולות להיות הפעלת יום הולדת בהפקה ביתית במקום להזמין מפעיל בתשלום או עזרה בשיעורי בית לאח צעיר על ידי אח או אחות בוגרים יותר. אם אתם מצליחים למצוא פעילויות מסוג זה המתאימות לגיל הילד, תוכלו "לתגבר" באופן חד-פעמי את דמי הכיס הקבועים שלו לאור עזרתו. הקפידו כמובן לתמחר בצורה שפויה: גם אם עזרת הילד חסכה לכם כמה מאות שקלים, הוא לא צריך לקבל את סכום כה גבוה, אלא תמורה סמלית.
למדו אותם לחלום
הורים רבים חולמים שהילדים שלהם יגדלו להיות עצמאיים כלכלית. ניתן לעודד אותם מגיל צעיר לחשוב על "עסקים" ועיסוקים שמעניינים אותם ושאפשריים לגביהם, לאו דווקא כדרך לייצר הכנסה אלא כדי לעורר שיחה וחשיבה על יזמות. חשיבה כזו תוכל להואיל להם מאוד כשיוכלו לעבוד באופן רשמי בהגיעם לגיל 14 - להקים ולהפעיל, לדוגמא, דוכן לימונדה או ברד בירידים, לארגן קייטנות והפעלות לאחים קטנים יותר או אפילו להגות באופן ספונטני רעיונות יצירתיים למוצרים הנותנים פתרון לבעיות יומיומיות. הורים שיש להם עסקים עצמאיים יכולים לחנך את הילדים לעצמאות וליזמות באמצעות עירובם בעסק מגיל צעיר – בעל חנות, לדוגמא, יכול להעסיק את הילד בסידור סחורה, בסיוע ללקוחות וכו'.
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה. להרשמה למפגשים הקבוצתיים של דבי בנושא לחצו כאן