בשעה טובה הילדים נכנסו לתלם הלימודים. סיימתם כבר את קניית הספרים, הילקוט, מכשירי הכתיבה, והתלבושת האחידה. אבל קשה לנשום לרווחה, כי אתם יודעים שההוצאות הכספיות הקשורות ללימודים של הילדים רק התחילו: תשלומי הורים, ועד הורים, ביטוח, חוגים, שיעורים פרטיים, חוברות עבודה נוספות, צהרון, הסעות ועוד. הפעם אעסוק בנושא תשלומי ההורים לבית הספר. קבלו 5 טיפים מועילים:
1. תקראו את חוזר התשלומים! נשמע פשוט, לא? אז זהו, שלא כל כך. הורים רבים ששוחחתי איתם ציינו שהם בפירוש לא קוראים את המכתב המפורט שמגיע מבית הספר. הם פשוט מסתכלים על הסכום ושולחים צ'ק. קריאה של הפירוט יכולה להציף טעויות או לכל הפחות לעורר שאלות. לדוגמא, בשנה שעברה גיליתי שדרשו מאיתנו במסגרת תשלומי החובה 30 שקלים על בריאות השן, כאשר מזה כשנתיים עבר כבר חוק בריאות השן שמייתר תשלום זה לילדים עד גיל 12.
2. סכומים מירביים המותרים לגבייה. באתר משרד החינוך מופיעים סכומים אלו בטבלה ידידותית למשתמש, לפי קטגוריות תשלום: חובה, מיוחד, רשות, תל"ן ותשלומים מרצון. בנוסף, בית הספר מחויב לציין את הסכומים המירביים הללו שקבע משרד החינוך בחוזר התשלומים, אך שווה לבדוק מול האתר ולוודא שאין טעויות. במידה ובכיתת ילדכם גובים סכומים מעבר למותר (במיוחד תחת הקטגוריה "תשלומים מרצון"), זכותכם המלאה לערב את הנהלת בית הספר ואפילו את משרד החינוך. מקרים אלו קורים בדרך כלל עקב לחץ חברתי מצד ההורים המבוססים יותר.
3. תשאלו שאלות. אם תשלום מסוים לא מובן לכם, גשו למזכירות בית הספר ותבקשו הסברים. בקטגוריה "תשלומים מרצון" או "רכישה מרוכזת של שירותים וציוד אישי לתלמיד", למשל, השונות חוגגת. גם כאן משרד החינוך מגביל את התשלום המירבי המותר (לדוגמא: ביסודי – 250 שקל, בחטיבת הביניים – 450 שקל), אך בניגוד לתשלומי הרשות בהם קיים פירוט של תתי-הסעיפים הנכללים בהם והסכום המירבי המותר, בתשלומים מרצון אין פירוט. כל בית ספר רשאי לבחור מה לכלול בקטגוריה זו: עיתוני בית ספר, כריכות לתעודות וכו'. שיעור ההוצאה נקבע בתיאום עם הנהגת ההורים. לעיתים תמצאו כאן סעיפים מוזרים כגון "הצטיידות" או תלבושת אחידה, שמן הסתם אינם רלוונטיים במקרים רבים. זכותכם לדעת לאן מופנה הכסף שלכם!
4. ביטוח תאונות אישיות. זהו תשלום החובה היחיד (הביטוח הנוסף הקשור בבריאות הינו בריאות השן מגיל 12, אך הוא אינו נקרא חובה אלא "ביטוח מיוחד"). חשוב לדעת שיש ביטוח שכזה, אך עוד יותר חשוב להבין מה הוא אינו כולל. בשנים האחרונות החברה המבטחת היא "כלל ביטוח" ועלותו היא 34 שקל לילד. הפיצויים המוצעים (בקיצור רב) הינם: במקרה מוות (141,000 שקל), נכות קבועה (מלאה או חלקית, בחישוב יחסי), נכות זמנית (סכום יומי של 94 שקל מעל 21 ימי נכות רצופים), אובדן שיניים, השכרת אמצעי עזר רפואיים (עד 1,175 שקל), הוצאות רפואיות אחרות (ההחזר על הוצאות אלו הוא בשיעור של 10%, עם הרבה הגבלות).
הפיצוי משולם במקרה והתלמיד נפגע בכל מקום, לא רק בבית הספר, כולל בחו"ל, בכל שעה משעות היממה, אך הוא לא כולל תאונות דרכים. גם ההורים מכוסים במקרים דומים. בנוסף קיים החזר לכיסוי הוצאות חילוץ (בהגבלות של סכום וזכאות להחזר ממקורות אחרים). במידה והתלמיד או ההורה שוהים בחו"ל מטעם בית הספר או משרד החינוך, ניתן לרכוש הרחבות לכיסוי תאונות דרכים בחו"ל. יש חריגים נוספים – תאונות שנגרמו עקב מלחמה, פעילות צבאית, תאונות עבודה, רשלנות רפואית, מחלה, השתתפות בביצוע עבירות פשע. גם נזקים נפשיים ואסתטיים אינם כלולים כאן. כפי שאתם יכולים להבין לבד, הכיסוי הינו מוגבל מאד, גם מבחינת היקפו וגם מבחינת הסכומים המשולמים.
המלצתי היא להשיג את הפוליסה (בית הספר אמור לחלק אותה, אך עד שישעה זאת ניתן למצוא אותה באתר של "כלל") ולקרוא אותה קודם כל (מדובר בארבעה עמודים בלבד). שנית, במקרה והילד נפגע, מצו את כל הזכויות המגיעות לכם דרך קופת החולים לכיסוי ההוצאות הרפואיות. ובמידה של פגיעה שגרמה להוצאות גבוהות אך מוחרגת על ידי הפוליסה הנ"ל – הברירה היחידה היא לתבוע את ביטוח צד ג' של בית הספר או הרשות המקומית.
5. ביטוחים בגני הילדים והמשפחתונים הפרטיים – הביטוח במוסדות פרטיים אלו ממומן בעיקרו על ידי ההורים (כ- 170 שקל לילד). בשונה מביטוח התאונות האישיות, ביטוח זה מכסה בנוסף לתאונות לילדי הגן ולהורי הילדים, גם את גן הילדים עצמו (רכוש ומבנה הגן), ולעיתים גם תאונות ואובדן כושר עבודה לגננת, ואולי אפילו ביטוח בריאות ופנסיוני לגננת. שוב – תשאלו את השאלות ואפילו תבקשו לקבל עותק של הפוליסה. תבינו עבור מה יש כיסוי ועבור מה לא. המטרה אינה ויכוח לגבי גובה התשלום אלא הבנה פשוטה של הכיסוי עבורו אתם משלמים!
דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה