רוב הקוראים של הטור הזה הם בגילאי 30-50, ולכן הטקסט הפעם פונה בלשונו אל ילדי ונכדי "המבוגרים", ומתייחס אל הקשישים עצמם בגוף שלישי. עם קוראי המבוגרים יותר, הסליחה.
הסביבה הצרכנית, השיווקית והפיננסית המתוחכמת של ימינו מהווה אתגר אמיתי ולא פשוט עבור כולנו, ועל אחת כמה וכמה עבור אנשים מבוגרים. לרבים מן ההורים או הסבים שלנו יש קושי עם קריאה של חוזים בכלל ובעברית בפרט, ובהבנת תנאי מבצעים ומסלולים שונים ומסובכים. כך יוצא שבמתכוון או שלא, משווקים שונים מנצלים את תמימותם, טוב ליבם או את מגבלותיהם הגופניות ומצליחים להחתים אותם על דילים הרחוקים מלהיות מתאימים או נחוצים עבורם.
וכך, דווקא הורינו/סבינו הקשישים, שגם ככה רבים מהם חיים מסכום מוגבל ולא גבוה (קצבת זקנה ובמקרה הטוב קצת פנסיה וחסכונות) וצריכים למקסם אותו לאור תוחלת החיים המתארכת ולמול יוקר המחייה העולה - מבזבזים כספים מיותרים לחלוטין.
אם החלטתם לפתוח את הנושא מול הוריכם/סביכם, וגם אם הפניה אליכם הייתה יוזמה שלהם, תצטרכו להצטייד בהרבה מאד סבלנות ובעיקר ברגישות. כספים הינם תמיד נושא רגיש ובמיוחד מול האנשים שגידלו אותנו. היו מעורבים ועזרו להם, אך מבלי "להקטין" אותם ואת כבודם.
להלן 5 תחומים הקשורים להתנהלות כלכלית שכדאי מאד שתבחנו יחד איתם ותייעלו במידת הצורך. במצבים של משפחות בהן הקשרים בין הילדים הבוגרים והוריהם אינם נורמטיביים, ההמלצות האלו קשות מאד ליישום. גם במקרים "נורמליים" מדובר כאמור בנושא רגיש, הדורש התעסקות לא מעטה כעת, אך כזו שמקלה מאד בעתיד של כלל המשפחה.
ניירת כלכלית בסיסית
וודאו כי הוריכם מקבלים תדפיסי חשבונות בנק וכרטיסי אשראי באופן שוטף, עברו עליהם יחד אתם מדי כמה חודשים ותייקו אותם יחד איתם. טיפלתי לאחרונה במקרה של קשישה אשר כצעד ראשון ביקשתי לקבל את כל התדפיסים שלה, וגיליתי שהיא פשוט לא קיבלה אותם כלל בשנים האחרונות. כאשר השגנו אותם גילינו לתדהמת כולנו עשרות עסקאות בתשלומים והוראות קבע לעמותות מגוונות (שנגבו כנראה שלא כחוק), כמו גם רכישות שונות ומשונות - באלפי שקלים כל חודש!
בחינת התפלגות ההוצאות
באמצעות הניירת הנ"ל נסו להעריך האם הקשישים מוציאים סכומים הגיוניים למצבם, במיוחד בסעיפים כמו תקשורת, מזון, בריאות או מתנות. גם אם הם נאלצים לבצע את קניות המזון שלהם בחנויות קרובות לבית (בגלל היעדר ניידות) שהן בדרך כלל גם יקרות יותר, אין סיבה שזוג (או יחיד) יוציאו בסעיף זה אלפי שקלים בחודש. אם זה אכן מה שקורה, כדאי לבחון מה הם קונים, כמה ועבור מי. לא פעם מצאתי שהסיבה להוצאות מזון מנופחות אצל מבוגרים היא שהם קונים ומכינים מזון עבור ילדיהם הבוגרים.... אם זה המצב המוסכם בינכם, לפחות עזרו להם לבצע קניות בנקודות מכירה זולות יותר.
בסעיפי התקשורת (קו טלפון ביתי, סלולרי, אינטרנט, טלוויזיה, שיחות לחו"ל), בחנו את המסלולים אליהם הם משתייכים וודאו כי הם מתאימים לצרכים הספציפיים שלהם. אם אתם מגלים שהם מוציאים סכומים גבוהים על מתנות – לנכדים, לחתונות, חברים וכו' – נסו לקבוע יחד איתם אסטרטגיה מתאימה יותר, לדוגמא הגבלת סכומי המתנות ומועדי הנתינה שלהם.
מיצוי זכויות
ישנם פטורים, הטבות והנחות רבות להן אזרחים ותיקים עשויים להיות זכאים ושאינם מנצלים, בתחומים ומגופים שונים ומגוונים ומסיבות שונות, מלבד הגיל: בשל מצב רפואי, או למי שהינו ניצול שואה, מפאת גובה הכנסה, ועוד. הגופים הנותנים הטבות כוללים מוסדות מוניציפליים (ארנונה, לדוגמא), חברת חשמל, רשות השידור וחברות מסחריות (תחבורה ציבורית, מוסדות תרבות, לעיתים גם בנקים וכו'). על מנת לקבל את ההטבות נדרשת עבודת "ניירת" ראשונית או תקופתית, לכן, אחרי שעזרתם להוריכם למפות את כל ההטבות הקבועות המגיעות להם, עזרו להם גם עם האדמיניסטרציה הכרוכה בהשגתם. לרשימת זכויות לאזרחים ותיקים לחצו כאן.
פוליסות ביטוח
נושא זה, שהינו סבוך ומורכב עבור כל מי שאינו בקיא בתחום, הינו כך עוד יותר עבור הורינו/סבינו. לפיכך, עזרתכם (או של בעל מקצוע) במיפוי והבנת הפוליסות הפעילות (וגם המוקפאות) הינה חשובה ביותר, ויכולה להועיל בזיהוי פוליסות שכבר מיותרות וכדאי לבטל (לדוגמא – ביטוח חיים אינו תמיד נחוץ במצבים וגילאים מסוימים) או כאלו חיוניות שחסרות וכדאי לשקול להוסיף (ביטוחי בריאות, סיעוד, תכולה וכו').
צוואות וייפוי כח
בעדינות רבה, מומלץ שתשאלו את הוריכם האם יש להם צוואה, ולכל הפחות וודאו שהם אומרים לכם היכן היא נמצאת, כמו גם היכן מתויקים כל המסמכים הכלכליים החשובים האחרים. הסבירו שחשוב לכם לדעת זאת רק למטרת ידיעה בעת הצורך בעתיד, ולא לשם ביצוע פעולות כלשהן היום. במידה ואין להם צוואה, בחנו האם יש צורך ואם כן עודדו אותם לעשות אחת (עדיף באמצעות עורך דין כמובן). אני גם ממליצה שלפחות לאחד מכם, הילדים, יהיה ייפוי כוח כללי ובמיוחד בחשבון הבנק של ההורים, ובאופן ספציפי במקרים של הורה בודד (אלמן/אלמנה או גרוש/גרושה). אלו עשויים להקל מאד על ביצוע פעולות כלכליות שונות, רק במידת הצורך כמובן.
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה