תודו: נכון שהדבר הראשון, ובדרך כלל גם היחיד, שאתם מסתכלים עליו כשאתם פותחים את תלוש המשכורת שלכם הוא המספר הרשום ב"סכום נטו לתשלום"? ברור שהמספר הזה חשוב מאוד - אך מעבר לסכום הזה ישנם תנאים רבים שאתם מקבלים או יכולים לדרוש, שעשויים להשפיע ישירות על הכיס ועל התקציב המשפחתי שלכם.
תנאים סוציאליים: פנסיה, ימי חופש וקרן השתלמות
בתחומים הכלולים תחת הכותרת "תנאים סוציאליים" ישנם תנאי מינימום ותנאי מקסימום. במקום עם תנאים מעולים תקבלו מעבר למינימום. מאז שנחקק חוק פנסיה חובה ב-2008, הפרשה לפנסיה הפכה לדבר שבשגרה וקיומה אינו נושא לוויכוח - אך בעוד סך ההפרשות לפי חוק הינו 19.8% (החל מ- 1.1.14) מהמשכורת המבוטחת, בעבודה עם תנאים מעולים ניתן לקבל הפרשות גבוהות יותר, עד 22.8% (הכל כמובן בהתאם לתקרות המס). הפרשות גבוהות יותר משמעותן חסכון גדול יותר בטווח הארוך (פנסיה).
גם מספר ימי ההבראה וימי החופשה של העובד הינם תחומים בהם מקום עבודה טוב יכול לתת יותר מהמינימום המוגדר על פי חוק (המספרים משתנים לפי המגזר, היקף המשרה וכו'). בנושא ימי מחלה, ישנם מקומות עבודה בהם פועלים לפי החוק היבש: לא משלמים כלל בגין יום המחלה הראשון, בגין הימים השני והשלישי משלמים 50% ורק מהיום הרביעי משלמים תשלום מלא. אבל ישנם גם מעסיקים נדיבים יותר, שנותנים תשלום מלא לעובד החל מיום מחלתו הראשון.
הפרשה לקרן השתלמות היא הטבה שלא מקבלים בכל מקום עבודה, ואם אתם מקבלים כזו - הרווחתם. אחוזי ההפקדה המקובלים נמוכים מאלו המקסימליים המותרים - מעסיק יכול להפקיד עד 7.5%, כאשר העובד מפקיד 2.5% (שוב, בהתאם לתקרות מס).
ביטוחים
מקומות עבודה רבים מבטחים את עובדיהם בביטוח רפואי פרטי, ואף מאפשרים לצרף את המשפחה בתנאים ומחירים נמוכים בהרבה מהמקובל בשוק. זהו חסכון אדיר למשפחה ממוצעת. בנוסף, יש מעסיקים המבטחים את כל העובדים בביטוח חיים על חשבונם או בהשתתפות עצמית נמוכה, וכך גם בביטוח אובדן כושר עבודה המשלים את זה הניתן במסגרת קרן הפנסיה או ביטוח המנהלים.
הטבות נוספות: מבונוסים ועד קואוצ'ינג חינם
מעסיקים מפנקים יכולים לתת לעובדים שלהם גם משכורת 13, בונוסים שנתיים, השתתפות בלימודים, מועדוני צרכנות, חנויות מכר, תשלום על שימוש בכבישי אגרה גם לצרכים פרטיים, חופשות שנתיות, שירותי קואצ'ינג על חשבון המעסיק, החזר בגין קייטנה לילדים, הטבות ואירועים לילדי העובדים ועוד. בדרך כלל כל אחד מאלו ניתן בתנאים מסוימים ולעיתים גם תחת התניות, כגון התחייבות למקום העבודה לתקופה מסוימת. מה שבטוח הוא, שכל הצ'ופרים הללו חוסכים לעובד הוצאה מכיסו הפרטי של מאות - אם לא של אלפי שקלים בחודש.
צדדים רכים: בוס טוב ומקום עבודה גמיש
תנאים מעולים יכולים להתייחס גם ל"צדדים רכים", שלמרות שהם רכים הם חשובים לפעמים יותר מכל מרכיבי השכר למיניהם. נירית גלר ג'מילי, יועצת למציאת עבודה, מנתה את ארבעת התנאים "הרכים" המוערכים ביותר על ידי מחפשי עבודה:
ממונה ראוי - לממונה יש השפעה גדולה מאוד על שביעות רצונם של עובדים. אל תקלו ראש ביחסים הטובים שלכם עם הבוס - ממונה מלמד, מצמיח, מעריך וסבלני יכול גם הוא להיחשב ל"תנאים מעולים בעבודה".
גמישות בשעות העבודה – מקום עבודה טוב ייתן לעובדים, במידת האפשר, עצמאות בבחירת שעות העבודה, באופן כזה שעובד יוכל, למשל, להגיע מוקדם יותר בחלק מהימים (ולהקדים את הפקקים), לצאת מוקדם יותר (להספיק לאסוף ילדים מהגן) ולהשלים את שעות העבודה גם בשעות הערב והלילה. ישנם מקומות עבודה שאף הגדילו לעשות והקימו גן ילדים/תינוקייה במתחם עצמו, או מארגנים קייטנות בחופשות מהלימודים, בתשלום סמלי.
גמישות במקום העבודה – גם האפשרות לעבוד מחוץ למקום העבודה, בביתך בשעות הנוחות לך, נתפסת כתנאי עבודה חשוב.
השבחת העובדים - ישנם ארגונים בהם התרבות הארגונית מכוונת להשבחת המשאב האנושי בעזרת קורסים, סדנאות, ימי עיון, השתתפות בכנסים ועוד. עובדים רבים מעריכים מאוד את העובדה שבמהלך עבודתם הם הופכים לעובדים מושבחים ומוכשרים יותר, בזכות השקעת המעסיק בהדרכתם. עובדים אשר יוצאים לשוק העבודה ממקומות שנתפסים כמשביחי עובדים הם בדרך כלל מבוקשים יותר.
תנאים פיזיים: שירותים נקיים ועוגיות במטבחון
מי לא שמע על סביבת העבודה מעוררת הקנאה בחברות היי-טק, כמו גוגל? אז אמנם לא בכל חברה יש חדרי משחקים, מוזיקה ומסאג'ים, אבל בהרבה חברות חדר כושר הפך כבר לנורמה, שלא לדבר על ארוחות מסובסדות במסעדות באזור או בחדר אוכל המנוהל על ידי חברת קייטרינג יוקרתית. מטבחון מאובזר עם קפה ועוגיות אולי נשמע לחלק מאתנו כבסיסי, אך יש מקומות עבודה שבהם אין אפילו את זה, שלא לדבר על פירות ומזון בריאות המוגש במהלך ישיבות. אם אתם עובדים בחברה אשר משרדיה מעוצבים בנעימות, שחדרי השירותים נקיים ומתוחזקים – דעו שזה לא כך בכל מקום.
ישנם מקומות נדירים הנותנים את כל התנאים הטובים שפירטתי, וגם משלמים משכורות טובות ומאפשרים מסלולי התקדמות לכל מי שראוי. המציאות הרווחת היא שמקומות עבודה עם חלק או אפילו רבים מהתנאים האלה מאזנות את הפיתויים עם משכורות ממוצעות, ולעיתים מדובר גם בחברות אשר ההתקדמות בתוכן לתפקידים בכירים יותר היא קשה עד בלתי אפשרית. התנאים הטובים הללו מפנקים מאוד – אבל יכולים גם לעצור עובדים מלחפש תפקיד טוב יותר מחוץ לארגון, בגדר תסמונת "כלוב הזהב" הידועה.
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה