על אנשים שמכורים לסמים ואלכוהול כבר שמעתם, ואפילו על כאלה שמכורים לניקיון כבר רץ דיבור. אבל מה עושים אנשים שמתמכרים לאהבה? כיצד ניתן לטפל בצורך נואש ובלתי מסופק לאחד הדברים הבסיסיים והחיוביים בקיום האנושי של האדם?
אנדרו פלטשר, כתב רדיו של רשת בי.בי.סי, יצא לבקר במרכז לטיפול בנגמלים מאהבה שממוקם בהרטפורדשייר, אנגליה. במרכז, מטפלים באנשים שמכורים לסקס ולאהבה בדרכים דומות לאלה שמציעים למי שסובל מהתמכרות לטיפה המרה או לחומרים מזיקים אחרים. מהי בכלל התמכרות לאהבה? המכורים לאהבה מתקשים לנהל חיים נורמליים ולקיים מערכת יחסים זוגית בריאה. רבים מהם מקיימים יחסים אובססיביים ומניפולטיביים, או בוחרים להיקשר דווקא עם בני זוג אלימים.
כל המטופלים במרכז מגדירים את עצמם כמכורים לאהבה. דרך טיפול קבוצתי שמתרחש ברובו בחדר שמכונה "הסלון", הם מקבלים הזדמנות לדבר, להקשיב ולהזיל דמעה. הטיפול הקבוצתי חושף את המשתתפים לסיפורים האישים הלא קלים של שאר חברי הקבוצה. כמו כולנו, המכורים במרכז יודעים לשנן את העלילות של סרטים רומנטיים, רק שהסרט הפרטי שלהם לא כולל שום הפי אנד.
יש סיכוי להינצל
"הייתי מספרת לאנשים שאנחנו כמו רומיאו ויוליה", מספרת אחת המטופלות על יחסים קודמים שהיו לה, "אבל האמת היא שרומיאו ויוליה הרגו את עצמם". מטופלת אחרת מספרת כיצד נישואיה האומללים גרמו לה לרצות להתאבד ואפילו להרוג את ארבעת ילדיה: "זו לא הייתה סתם קריאה לעזרה. היו לי תוכניות מפורטות, ואף אחד לא היה מוצא אותנו". מטופלת זו הייתה אובססיבית לבעלה, ולא הצליחה להביא את עצמה להיפרד ממנו. היא החלה לאכול בצורה בלתי נשלטת, בדומה למטופלים אחרים שפיתחו התנהגויות כפייתיות.
המרכז נוסד לפני כעשר שנים על ידי ג'ניס פילי, שסבלה מהתמכרות בעצמה ורצתה לעזור לאחרים: "זה חולי מבודד מאוד שכלל לא מדברים עליו". לדבריה, הטיפול במקום מבוסס על גמילה מ"הסם שלך" כמו בהתמכרויות אחרות, רק שמקרה זה מדובר במערכת יחסים לא בריאה. בניגוד לאלכוהוליסטים, שלא יכולים לשתות יותר לעולם, מכורי אהבה שהחלימו מההתמכרות ההרסנית יכולים לחזור ולנהל מערכת יחסים בריאה כבר לאחר שנה-שנתיים.
במרכז מיישמים את שיטת "12 הצעדים", עליה מבוססות תוכניות גמילה אחרות כמו גמילה מאלכוהול או מאוכל. לצדה, המטפלים משתמשים בשיטות טיפול התנהגותיות-קוגניטיביות אחרות. ד"ר ג'יימס ברוק שעובד במקום מאמין כי מדובר בהתמכרות שצריך להתייחס אליה במלוא הרצינות. לדבריו, מכיוון שהסימפטומים של התמכרות זו הרבה יותר מינוריים מהתמכרויות אחרות, אנשים נוהגים להתעלם ממנה.
לורה, שמקבלת טיפול במרכז כבר למעלה משנה, מבינה למה אנשים מתייחסים בספקנות לאפשרות שיש אנשים שמכורים לאהבה: "גם אני הייתי אומרת את אותו הדבר לפני מספר שנים - 'איזה ערימה של שטויות!'. אבל אם לא היית שם בעצמך אתה לא יכול לדעת".