מה אתם באמת יודעים על שימוש באמצעי מניעה? מתברר שגם לאחר מסעות ההסברה, שיעורי חינוך מיני ופרסומות אפקטיביות אנחנו עדיין לא סגורים על עצמנו בכל מה שקשור לקיום יחסי מין בטוחים; סקר שנערך לאחרונה בבריטניה וכלל יותר מ1000 נשים בגילאי 18-50 חשף כי עדיין קיימים לא מעט מיתוסים סביב השימוש באמצעי מניעה.
אחת מכל חמש נשים דיווחה, למשל, ששמעה על דרכים יצירתיות למניעת הריון כמו שימוש בניילון נצמד, פרוסות של לחם ואפילו עור של עוף כאמצעי חציצה בין נוזל הזרע לצוואר הרחם. אחרות דיווחו על טיפים שקיבלו בקשר לאפקטיביות של אכילת מזונות מסוימים כמו קבב וחטיפי צ'יפס, כאמצעי מניעה אוראלים.
לפני שהומצאו הקונדום והגלולה, נאלץ המין האנושי להיעזר בלא מעט דרכים יצירתיות ולא בטוחות על מנת למנוע הריון. מריחת שמן לאחר קיום יחסי מין, שימוש בחגורות צניעות כבדות, ספוגיות טבולות בחומץ או סתם חבטה חזקה באזור הבטן הן רק חלק מהפעולות שבוצעו כדי לעקוף את מצוות פרו ורבו.
מותק את מניקה? אז מה
גם בימינו, למרות ההתפתחות המדעית והטכנולוגית והאג'נדה החינוכית יש לא מעט שיטות שאמינותן מוטלת בספק. ד"ר ליאורה אברמוב, מומחית בגניקולוגיה, מיילדות וטיפול מיני, מנהלת המרפאה לטיפול מיני בבית חולים ליולדות "ליס", מפזרת את הערפל מעל עשרת המיתוסים הנפוצים ביותר:
המיתוס: אי אפשר להיכנס להריון אם בן הזוג גומר בחוץ.
מה עובר לנו בראש: כשמקימים יחסי מין והגבר גומר מחוץ לנרתיק אין סיבה שהזרע שלו יגיע לרחמה של האשה. אם אין שפיכת זרע מכוונת בתוך הנרתיק- אין חשש להריון.
האמת: לפעמים יש פליטה של הפרשות מבלוטות בשופכה עוד לפני הגמירה והן יכולות להכיל תאי זרע. אין לאף אחד מאיתנו ערובה שלבן הזוג יש שליטה מושלמת בתהליך הגמירה ושבלהט האקט או באחד מהמגעים המיניים לא "יתפספס" לו.
המיתוס: אשתי במחזור, גם אם נחגוג כל הלילה אין סיכוי שהיא תיכנס להריון.
מה עובר לנו בראש: בעת מחזור האישה לא מבייצת ולכן אלו הימים הבטוחים של החודש ואפשר להיות רגועים שהיא לא תיכנס להריון.
האמת: אצל רוב הנשים הביוץ אכן חל כשבועיים לפני המחזור, אבל אם המחזורים של האישה מגיעים כל שלושה שבועות והדימום הוסתי שלה נמשך שבעה ימים, הרי שהביוץ יכול להתרחש תוך כדי המחזור. צריך לזכור שהגוף שלנו הוא לא מכונה אוטומטית, והביוץ לא קורה תמיד בזמן שאנחנו מייעדים לו. יש גורמים שעלולים לגרום לשינוי כמו מתח, לחץ שינויים הורמונליים ועוד.
המיתוס: קיום יחסי מין בעמידה.
מה עובר לנו בראש: כשהגבר גומר בעמידה נוזל הזרע שלו נשפך למטה ואין באפשרותו להגיע לצוואר הרחם של האשה.
האמת: גם אם קיימתם יחסי מין בעמידה ורוב נוזל הזרע נפלט החוצה, לתאי הזרע יש יכולת תנועה מפתיעה והם יכולים, בצורה מהירה מאוד, לנוע לכיוון צוואר הרחם בניגוד לכוח הכבידה.
המיתוס: שטיפה וגינלית לאחר היחסים מנקה ומגנה.
מה עובר לנו בראש: ניקוי יסודי של אזור הנרתיק על ידי שטיפה וסבון מיוחד יסיר את כל תאי הזרע שהתפזרו לאחר קיום היחסים.
האמת: השטיפה אמנם תשטוף את תאי הזרע בתוך הנרתיק אבל צריך לזכור שתאי הזרע זזים במהירות גדולה לכיוון צוואר הרחם ומתיישבים שם בדרכם לרחם. כשהם נמצאים בתוך צוואר הרחם שום נוזל שטיפה לא יכול להגיע אליהם.
המיתוס: במהלך חודשי ההנקה אין צורך באמצעי מניעה.
מה עובר לנו בראש: בזמן הנקה המחזור החודשי נדחה ויש דיכוי של הפעילות ההורמונלית בגוף ולכן אין סיכוי להיכנס להריון תוך כדי הנקה.
האמת: חלק מהנשים כן יבייצו בשלב כלשהו של תקופת ההנקה וכן יקבלו מחזור ולכן ההנקה אינה משמשת אמצעי מניעה בטוח ב100 אחוז מפני הריון.
המיתוס: בת הזוג לא מגיעה לאורגזמה? אין סיכוי להריון.
מה עובר לנו בראש: ילדים באים לעולם מאהבה ואקט מיני שאינו מסתיים באורגזמה אינו נחשב למעשה אהבה מושלם ולא צפוי להוביל להריון.
האמת: אין שום קשר בין אורגזמה והריון. אישה יכולה להרות גם אם היא לא מגורה מינית ולא נמצאת רגשית בתוך האקט המיני.
המיתוס: בעת קיום יחסי מין האשה שוכבת מלמעלה.
מה עובר לנו בראש: כשהאקט המיני מתבצע כשהאשה מעל הגבר נוזל הזרע שלו לא יכול לחדור אליה והוא נשפך למטה והחוצה.
האמת: מה שנשפך החוצה הוא נוזל השפיכה בעוד שלתאי הזרע יש את היכולת לנוע לכיוון הרחם בניגוד לכח הכובד.
המיתוס: נטילת גלולות מגנות גם מפני מחלות מין.
מה עובר לנו בראש: נטילת גלולות באופן סדיר ורציף מספקת הגנה מפני כל האלמנטים הבלתי רצויים המלווים את האקט המיני.
האמת: גלולות הן אמצעי מניעה מצוין מבחינת הריון אבל הן לא מונעות מחלות מין. דווקא כשבנות נוטלות גלולות יש יותר מחלות מין כי הן לא מוסיפות אמצעי חיץ כמו קונדום להגנה מפני וירוסים וחיידקים. יש כיום אחוזים עצומים באוכלוסיה של אנשים עם וירוס הפפילומה הגורם לקונדילומה ולסרטן צוואר הרחם, זיהומי הרפס, קלמידיה ועוד.
המיתוס: אין קונדום? גם ניילון נצמד או בלון יכולים לספק הגנה נאותה.
מה עובר לנו בראש: הקונדום הוא בסך הכל חתיכה של גומי, כל אמצעי דומה שיספק כיסוי הולם לאיבר המין הגברי עשוי להיות פתרון זמני יעיל.
האמת: ניילון נצמד או בלון אינם מגינים בפני מחלות מין או מעבר תאי זרע. יש לבחור בקונדום שנושא תו תקין המבטיח את איכותו.
המיתוס: אין סיכוי להרות בפעם הראשונה שמקיימים יחסי מין.
מה עובר לנו בראש: כמו כל צעד גדול בחיים גם כניסה להריון היא תהליך ארוך שדורש אימון והתמדה ולכן במפגש מיני ראשוני הסיכויים להריון הם אפסיים.
האמת: אין שום קשר בין מספר הפעמים שמקיימים יחסי מין לבין כניסה להריון. בהחלט אפשר להרות גם בפעם הראשונה שמקיימים יחסי מין, בייחוד אם הגמירה התבצעה בפנים.
שיעורים בהתבגרות: איך לדבר עם בני נוער על אמצעי מניעה?