לכל דבר יש שיא, ובעולמנו, בו קל יותר ויותר למדוד תנודות ומגמות בעולם, אפשר לברר שיאים גם בנושאים שנחשבים יחסית איזוטריים. מחקרים שונים שהתבצעו בנושא מבהירים כי ינואר הוא החודש העמוס ביותר בפניות ובבקשות גירושים. אם הרוחות בביתכם סוערות, אולי תשמחו לגלות שתאריך השיא כבר מאחורינו: ה-6 בינואר.
יש מספר גורמים המובילים לגל ההרסני הזה, כך מאמינים אלה שמנתחים את הנתונים, ורובם מגיעים דווקא משמחות: תקופת החגים הארוכה, עם החופשים האינטנסיביים הופכת בתים רבים, שעד כה החזיקו בקושי והתנהלו מתוך אינרציית השגרה הלחוצה, לסירי לחץ, והפיצוץ מגיע איפשהו בין חג המולד לסילבסטר.
כאמור, ה-6 בינואר, היום הראשון בו חוזרים בארה"ב וברוב אירופה לעבודה ולמסגרות אחרי חופשה ארוכה מאוד ורוויית אירועים משפחתיים, זכה זה מכבר לשם הרשמי "יום הגירושים", וינואר הוא חודש הגירושים. "הסטרס הכרוך בנסיון לייצר חג מולד מושלם, הכסף, שפתאום משפחות רבות חשות את המחסור בו בתקופה הזו, הזמן המשותף שנוצר ומראה פעמים רבות עד כמה התרחקנו, הם שמביאים את בני הזוג לפנות לעורכי הדין בתקופה הזאת," מסביר סטיוארט ג׳ייקובס, עורך דין לענייני משפחה שרואה את התופעה כל שנה מחדש.
המומחים מצביעים על יד שהולכת ונעשית קלה יותר על ההדק. "רבים מאמינים שהעניין בנישואין הוא להנשא לאדם הנכון, וכך, כשהדברים לא מסתדרים הם חושבים: שיט, התחתנתי עם האדם הלא נכון," אומרת הפסיכולוגית אליסה באומן, כותבת ספר ההדרכה הפופולרי "פרוייקט באושר ועושר". "כן, אנחנו רוצים להנשא לאדם הנכון, אבל הנישואין במהותם עוסקים בלעשות את הדבר הנכון עם האדם לו נישאנו ולייצר קשר אוהב ושמח."
באומן מציעה טיפים לאלה שמרגישים שהנישואים שלהם מקרטעים, רגע לפני שלוחצים על ההדק ומתקשרים לעורך הדין:
לא להיכנס למצב חירום
"לפעמים בן הזוג עלול לעשות משהו פוגע. אולי הוא גם לא יתנצל. אולי הוא ימשיך בזה למרות שתסבירו שזה פוגע. לפעמים תתפתח מרירות כלפיו, וריחוק. כל ההסתכלות על בן הזוג יכולה להשתנות, ולהיעשות פתאום דרך עדשה ביקורתית. קל מאוד לנתח ולקטלג את ההתנהגות של אדם שחיים לצדו, להתרגז מההרגלים הישנים, כשלמעשה אלו אותן התכונות שבהן התאהבתם מראש. כדאי לא לשכוח את זה ולהפעיל מבט רך ואוהב יותר."
תהיו טובים
"במקום ביקורתיות, נסו להפגין אדיבות ונועם לבן הזוג. המטרה העליונה היא להחיות את האהבה ומחקרים מראים שמי שנקטו פעולות של אהבה הרגישו יותר אהבה כלפי בן הזוג. בכל אינטראקציה עם בן הזוג, נסו לדבר באופן נעים ורך. בן הזוג גם הוא יתרכך, גם ברגעים הכי סוערים. המשיכו להפגין אהבה ונדיבות ותגבלו תגמול. האהבה והאינטימיות לא רק יתעוררו אלא יעמיקו."
הימנעו מהשלכה
"פעמים רבות בני זוג נעשים רעילים ומלאי ביקורת כי הם משליכים תכונות של דמויות משמעותיות מילדותם עם בני הזוג. הם נוטים להניח הנחות שלא בהכרח קשורות לאדם שמולם, ולצפות לפגיעות שפגעו בהם בילדות, שיחזרו שוב בצורה חדשה. חשוב לזכור שבן הזוג הוא לא ההורה הפוגע או החבר הראשון. הוא אדם נפרד."
התמקדו בדברים הטובים בבן הזוג
"אילו תכונות בבן הזוג משעשעות אתכם? גורמות לכם לתגובות חיוביות? אתם אוהבים את ההרפתקנות שלהם? את ההומור? את השנינות? נסו לעשות יחד פעילויות שמבליטות את התכונות האלה, ולהתחבר סביב דברים חיוביים. נסו לעשות איתם דברים שהם אוהבים. הם יעריכו את העניין בהם, והאנרגיה החדשה והטובה תחזור אליכם."
טפחו את עצמכם
"נישואים הם עניין של נתינה, אבל אל תזניחו את עצמכם. כדי שהנישואים יהיו טובים, גם אתם צריכים להיות במצב טוב. לימדו לעשות סדרי עדיפויות ולהציב גבולות, לשמור על הדברים שמזינים אתכם גופנים ונפשית, ושומרים עליכם בריאים. צריך לדאוג לנוח מספיק, לפגוש חברים, אל תשכחו שזמן אישי הוא לא דבר אנוכי אלא נחוץ. הוא יחזק גם את מערכת היחסים. אני שפוי יותר משפר את משוואת האנחנו."