כאשר חדר השינה עובר טלטלה גדולה והופך באחת לחדר תינוקות ולאזור הנקה, החתלה ואחסון - אין פלא שמשתנים גם כמה דברים בין הסדינים. תינוקות נוטים להפוך את כל החיים על פיהם, והם לא פוסחים על התחום שהביא אותם הנה מלכתחילה: הסקס.
סקר ענק שנערך באתר בייביטוק בקרב למעלה מעשרת אלפים הורים טריים (96 אחוז מהם נשים), מספק הצצה לכל הפרטים האינטימיים בנושא קיום יחסי מין אחרי הלידה. באופן לא מפתיע, הסקר מגלה שישנה ירידה בתדירות ובתחושת ההנאה לאחר הגעת התינוק.
כך למשל, 66 אחוז מהנסקרים העידו כי היו מרוצים מחיי המין שלהם לפני התרחבות המשפחה, ואילו 24 אחוזים בלבד המשיכו להיות מרוצים גם לאחר הלידה.
נתונים זהים עלו כאשר נשאלו הנסקרים האם הם עושים סקס יותר מפעם אחת בשבוע; 66 אחוז ענו שכן לפני הלידה, לעומת 24 אחוזים שענו בחיוב אחרי הלידה. כשנשאלו מדוע לדעתם הם מקיימים פחות יחסי מין, כ- 80 אחוז מהנשאלים ענו שהם עייפים מדי. התשובה הזו מסבירה את הנתון הבא: 74 אחוזים מהנסקרים אמרו ששינה חשובה להם יותר מסקס.
כאשר נשאלו באיזו תכיפות הם יוצאים יחד לבלות, 67 אחוז מהנשאלים ענו שבין פעם בכמה חודשים לאף פעם. רק 8 אחוזים אמרו שהם יוצאים לדייט פעם בשבוע. כמעט 60 אחוז מהנסקרים אמרו שהפרטנר הוא יוזם הסקס העיקרי.
לא להאמין, ההנקה פוגעת בסקס
הסקר מראה שנשים שעברו ניתוח קיסרי נוטות להרגיש חוסר ביטחון גדול יותר כלפי גופן, אין להן חשק מיני בכלל, והן נוטות יותר לפתח דיכאון אחרי לידה. חוקרים מנמקים זאת כממצא הנובע מתחושת כישלון של גוף האישה על שלא הצליחה להשלים את מלאכת הלידה. בנוסף, לאחר ניתוח קיסרי מופרדת האם מהתינוק, מה שלא מועיל למצבה הנפשי.
לפי נתוני הסקר, אמהות מניקות מתקשות עוד יותר בשימור הקשר המיני לאחר הלידה, מרגישות פחות סקסיות וחוות יותר כאב במהלך קיום יחסי המין. 75 אחוז מהאמהות המניקות אמרו שהן מקיימות פחות יחסי מין מאז הלידה, לעומת אמהות שלא מניקות. 80 אחוז מהאמהות המניקות מדווחות שבן זוגן היה רוצה שיקיימו יותר יחסי מין.
כאשר נשאלו כמה זמן עבר אחרי הלידה ועד שעשו סקס, ענו 9 אחוז מהאמהות המניקות שהן עוד מחכות לקיים יחסי מין, בהשוואה לשני אחוזים מהאמהות הלא מניקות. בנוסף, אמהות לא מניקות דיווחו על חיי מין יותר מגוונים: יותר חפוזים באמצע היום, משחק מקדים ופנטזיות מיניות.
לתופעה זו יש הסבר מדעי: אם שמניקה משחררת יותר הורמון בשם פרולקטין, המוריד את רמת האסטרוגן, מה שמיד מצר את קירות הוואגינה. זוהי דרכו של הטבע למנוע ביוץ על מנת שהאם לא תתעבר מיד שוב. התוצאה היא מין לא נוח ואפילו מכאיב. אם מניקה גם ישנה פחות מאם לא מניקה, מה שפוגע אף הוא בליבידו. ויש גם את עניין החזה של האם, שהופך בן רגע מאזור עלייה לרגל ארוטי – לבופה אכול כפי יכולתך.
למרות שהנקה מורידה את החשק המיני של האם הטרייה, היא מגבירה את הקשר והאמון בין האם לבן זוגה. אמהות מניקות, מסתבר, רבות פחות עם בן הזוג, ופחות דואגות שמא יבגוד בהן. את זה מסבירים חוקרים בהורמון נוסף המשתחרר בהנקה, אוקסיטוצין, אשר משתחרר גם בעת אורגזמה ומעורר חלק במוח הקשור באמון, מה שמוביל לתחושת קרבה לבן הזוג.
ההורמון משתחרר גם אצל אמהות לא מניקות בזמן חיבוק, הרחה וליטוף התינוק, אך בכמויות קטנות יותר.
הפתרון: להתכונן נפשית להתרחבות המשפחה
תוצאות הסקר הזה מתכתבות גם עם סקרים ומחקרים שנערכו בעבר בארץ; במסגרת מחקר שנערך בשנת 2007 במרכז לרפואה מינית בבית החולים שיבא, אשר בחן את איכות חיי המין של נשים לאחר הלידה – עלה שבקרב 74 אחוז מהנשים, חיי המין נפגעו משמעותית לאחר הלידה, כולל ירידה בחשק המיני או עוררות מינית נמוכה המתבטאת בכאבים בעת קיום יחסי מין.
מה הפתרון? "אחרי לידה ישנה תקופה הנקראת משכב לידה", מזכירה הסקסולוגית והמטפלת המשפחתית, רות בן ציון שכטר. "זהו זמן התאוששות פיזית עד שחולף הדימום. מדובר בתקופה של בין שבועיים לחודש ומעלה, שבה האישה, העייפה אחרי שעברה טראומה בגוף ולפעמים גם בנפש, צריכה להחלים. אין לשכוח שבזמן הזה האישה גם מטפלת בתינוק, לא ישנה ולא פנויה רגשית. לכל אישה יש את הקצב שלה, וגם בין לידה ללידה הקצב שונה. זה תלוי איך עבר ההריון, איך הייתה הלידה, אם יש לה עזרה בבית, אם היא מסתגלת בקלות או בקושי לשינויים, אם התינוק קל או קשה. יש המון מרכיבים".
לדבריה, "אותו לחץ לקיים יחסי מין שמגיע מהגבר, מתחיל בדרך כלל כבר בסוף ההריון, אבל הקושי האמיתי הוא לא החוסר בסקס עצמו, אלא בכך שמשהו קרה באינטימיות, משהו השתבש במאזן. האינטימיות שהייתה בין ההורים עברה להיות בין האם לילד. ברגע אחד הם הפכו משניים לשלושה, והמשולש צריך למצוא סדר חדש".
מה אפשר לעשות?
"לחץ בטוח לא עוזר. שיחה על השינוי הגדול יכולה לעזור. זהו שינוי אדיר בחיי הזוג ואם לוקחים אותו מראש בחשבון, לזוג יהיה קל יותר להתכונן לשינוי הדרמטי".