כולם מסביב אומרים לכם שאתם הורים משקיענים וטובים, אבל מה אתכם? מה לגבי העצמאות הזוגית שלכם? אתם לא זוכרים מתי יצאתם לסרט כי אתם חוששים להשאיר את הילד עם בייביסיטר, לילה שקט במיטה נראה כמו חלום רחוק מתקופת הרווקות, ואתם לא הולכים לארוחת ערב אצל חברים כי אתם רוצים שהילד יישן במיטה שלו.
"הורות מהווה אתגר בחיי כל זוג ונתפסת כפגיעה באינטימיות שבין בני הזוג שקודם יכלו להקדיש את כל מרצם זה לזו", אומרת מיכל גול, יועצת זוגית. "הורים מעדיפים, לעיתים קרובות, לטפוח לעצמם על השכם כהורים מושלמים על מנת לזכות בנקודות זכות בעיני הסובבים אותם, כשבפועל הם צוברים תסכול רב מהעובדה שרצונותיהם שלהם נדחקים למקום נמוך בסדר העדיפויות של חייהם. למעשה, הם מתווים דרך זו גם לילדיהם. כשם שחשוב להקנות הרגלי היגיינה בסיסיים, זהירות בדרכים, הרגלי למידה נכונים והצבת גבולות ברורים, כך חשוב לחנך לסדר עדיפויות משפחתי".
אז מתי אתם מאפשרים להורות לפגוע בעצמאות הזוגית שלכם? קבלו כמה מקרים נפוצים פלוס דרכים לתקן:
יוצאים לחופשה משפחתית במקום זוגית
ברגע שהופכים למשפחה מגלים שחופשה מחייבת תיאומים רבים ושעלותה יקרה מאוד. מה גם שמספר ימי החופש שאתם יכולים לבקש מהבוס אינו מספיק, אז עד שכבר יוצאים לחופשה מעדיפים לעשות זאת עם הילדים. רק שבחופשה משפחתית סביר להניח שלא תבלו באותם מקומות רומנטיים כמו בחופשה זוגית ושתתעסקו בעיקר בטיפול בילדים. זמן לעצמכם לבד? זה כבר לא יקרה.
מה עושים? תכננו את החופשה לסירוגין, שנה עם הילדים ושנה לבד, או לחילופין, צמצמו את מספר ימי החופשה עם הילדים והשאירו תקציב וימי חופש מהעבודה לגיחה קצרה לחו"ל בלעדיהם.
תחרות על תשומת לב
ילדים יעשו הרבה כדי למשוך את תשומת הלב של הוריהם. בדיוק באותו רגע בו תתחבקו שניכם או תדברו ביניכם, יהיה להם משהו מאוד חשוב להגיד לכם. הילד מצהיר בכך כי הוא חשוב יותר. אם בכל פעם תמהרו לספק לו את מבוקשו, הוא ילמד כי התנהגותו משיגה לו את רצונו והוא אכן ראשון במעלה.
מה עושים? קודם כל תהיו ערים לכך שזה קורה. אם מדובר בדפוס התנהגות קבוע תפסיקו אותו בכך שתסבירו לילד שאמא ואבא מדברים כרגע ועוד מעט תתפנו אליו. הוא לא יוותר כל כך מהר, אבל גם אתם לא. אחרי כמה פעמים כאלו הוא יפנים את המסר.
המיטה הזוגית הפכה למשפחתית
הורים רבים חוסכים לעצמם את העימות עם ילדיהם באמצע הלילה, כאשר אלו עוברים למיטה שלהם ובכך מסדרים לעצמם סבל עתידי רב בהרבה. ככל שעובר הזמן וההרגל מתקבע, כך יילחם הילד יותר כשתנסו להחזיר אותו למיטה שלו. בשלב מסויים הוא עשוי לרצות להירדם רק במיטה שלכם. מה עם האינטימיות שלכם? תשכחו ממנה.
מה עושים? תתעקשו עם הילד גם באמצע הלילה לעבור למיטה ואל תוותרו. הסבירו לו שכל אחד ישן במיטה שלו. אתם גם יכולים לקבוע לילה אחד בשבוע בו מותר לו לישון איתכם.
קנאות לשגרה של הילדים
זה נכון שילדים זקוקים לשגרה ולדפוסים קבועים, אבל זה לא אומר שאי אפשר לשבור אותם מדי פעם. הורים רבים כל כך נעולים בתפיסה הזאת, עד שהם לא מאפשרים לעצמם לחיות. זה יכול לקרות למשל כאשר חברים מזמינים אתכם לארוחת שישי, אבל לכם חשוב שהילד יישן במיטה שלו, או כאשר אתם ממהרים הביתה מבילוי בפארק רק בגלל שמתקרבת שעת השינה שלו.
מה עושים? משחררים. אז הילד יירדם במיטה בבית המארחים ואחר כך תעבירו אותו למיטה שלו. בינתיים יהיה לכם קצת זמן לבלות עם חברים. כל עוד זה לא קורה בכל שבוע, גם הילד לא ישים לב לשבירת השגרה.
אין לכם זמן לעשות סקס
הורים רבים חוששים שפתאום באמצע הלילה הילד יתעורר ויבוא לחדר שלהם כי יש לו פיפי או מכל סיבה אחרת, וימצא אותם מקיימים יחסי מין. בכלל, עם כל המטלות הלא נגמרות שיש לכם ביומיום, למי יש זמן לזה בכלל?
מה עושים? אתם חייבים למצוא את הזמן לאינטימיות זוגית. הורים צריכים לייצר את הזמן הזה. חוששים שהילדים ייכנסו באמצע? אומרים להם שכשהדלת של ההורים סגורה, לא מפריעים לנוח. בכלל, תמיד אפשר למצוא את הרגעים שאתם יודעים שאף אחד לא ייכנס, ניתן גם ליזום כאלו. שימו אותם אצל סבא וסבתא ערב אחד, פזרו אותם אצל חברים באחר הצהריים ששניכם מגיעים מוקדם. ומה אם נתפסתם? למרות המבוכה ואי הנעימות חשוב ביותר לא להגיב בחרדה ולעשות מזה עניין. ודאו מול הילד שהכל בסדר ושהוא לא נבהל, ולבקש בעדינות שיחזור למיטתו.
חשש להשאיר את הילדים עם בייביסיטר
לסבא וסבתא לא תמיד יש זמן, ולפעמים גם הם רוצים לנוח בסוף היום. אתם נורא חוששים שהילד יתעורר בלילה בבכי וימצא שמי שבאה לנחם אותו היא הבייביסטר ולא אמא או אבא.
מה עושים? לוקחים המלצות מחברים על בייביסיטר ומפגישים אותה עם הילד בנוכחותכם מספר פעמים עד שיתרגל אליה. כשתראו שיש כימיה טובה ביניהם, תבינו שאפשר וכדאי להשאיר אותם לבד. בפעמים הראשונות תצאו לבילוי במקום קרוב, אחר כך כבר אתם והילד תתרגלו ותוכלו להתרחק ולהשתחרר.