אחוזי הגירושים בעולם עולים בכל שנה, והמומחים לנושא עומדים מול הנתונים אובדי עצות ומנסים למצוא הסברים ופתרונות לעניין. מושג חדש שנכנס לאחרונה לזירת היחסים וקיבל את השם המפוצץ "אנורקסיית אינטימיות", מנסה להעניק הסבר נוסף לכך. בספר אמריקני חדש ומצליח טוען הפסיכולוג דאגלס וייס שהסיבה שמיליוני בתים מתפרקים בכל שנה היא שאחד מבני הזוג מתמכר לקמצנות רגשית, למניעת אהבה מבן הזוג, וזאת למרות שהוא כן מרגיש כלפיו אהבה.
תופעה ממכרת
"מדובר בהימנעות מכל סוג של אינטימיות, גם מינית וגם תקשורתית. אין קשר למראה החיצוני בעניין הזה. ראיתי כבר מלכות יופי שהבעל שלהן עושה הכל על מנת להימנע מלעשות איתן סקס, ומכל סוג אחר של קרבה", אומר ד"ר וייס, שספרו "אנורקסיית האינטימיות – לרפא את ההתמכרות החבויה בנישואים" זוכה להצלחה אדירה בארה"ב. "כמו באנורקסיה, בה מונעים מהגוף את המזון לו הוא זקוק על מנת להשיג תחושת שליטה בחיים, כך גם פה ימנע האדם מבן זוגו את האינטימיות לה הוא זקוק, האינטימיות עליה בנויים היחסים, כדי לקבל תחושת שליטה. עם הזמן, כמו באנורקסיה, העניין הופך להתמכרות שקשה לעצור אותה".
על פי התיאוריה של ד"ר וייס, החיים המודרניים גורמים לעלייה מתמדת באותה אנורקסיית אינטימיות, מאחר שבעבר היו הרבה פחות תירוצים והסחות דעת. "כיום אנשים משוחחים בטלפון בשעת ארוחת הערב, מבלים שעות מול הטלוויזיה והמחשב, ומתקשרים יותר עם חבריהם בפייסבוק מאשר עם בני ביתם. מדובר גם בשעתוק של מה שראה בן הזוג בבית", אומר וייס. "מה שגרוע במיוחד בסוג זה של התמכרות הוא שההשפעה על בן הזוג קשה יותר מההשפעה על עצמך. בן הזוג של האנורקס האינטימי יסבול מדימוי עצמי נמוך, הוא עשוי להשמין ולצלול לדיכאון. בני זוג רבים, על מנת שלא להתמוטט, מסגלים לעצמם התנהגות דומה ומייצרים ביניהם מרחק עצום".
על פי ד"ר וייס, קשה מאוד לראות על אדם שהוא אנורקס אינטימי לפני שכבר מאוחר מדי, וזאת בשל העובדה שאנורקסים אינטימיים טובים מאוד בשלב החיזור. "בהתחלה הם בני זוג נהדרים, נלהבים ורומנטיים, אבל אחרי החתונה הם פשוט נכבים, קורסים לתוך עצמם ומתחילים למנוע מבן הזוג אהבה מין ותשומת לב. חשוב שאדם ידע שהוא נמצא עם אנורקס אינטימי, לא יאשים את עצמו, וששניהם ילכו לטיפול".
מה התסמינים?
על מנת לדעת אם בן הזוג שלכם הוא אנורקס אינטימי, או שאולי אתם בעצמכם כאלה, הכין ד"ר וייס רשימת תסמינים. אם אתם מזדהים אם חמישה או יותר מאלה, סביר שיש לכם בעיה. "כל מי שנמצא בזוגיות ארוכת טווח יזהה כמה מההתנהגויות האלה ברמות שונות, זה מה שקורה אחרי שנגמר ירח הדבש ונולדים ילדים, אבל כשיש עסק עם אנורקס אינטימי, ההתנהגויות יחזרו על עצמן ויחריפו", אומר ד"ר וייס.
קווים לדמותו של אנורקס אינטימי (מנוסח בלשון זכר, אך הכוונה היא לשני המינים):
1. הוא תמיד עסוק. "הוא כל כך עסוק, עד שאין לו אף פעם זמן לבן הזוג. הוא נמצא כל הזמן בנסיעות, לא מפסיק לעבוד, בבית או בחוץ, מתמקד אך ורק בילדים, בעצמו או בעבודתו".
2. הוא מאשים. "כאשר עולות בעיות ביחסים, האנורקס האינטימי יאשים את בן הזוג מיד, על מנת שלא להביט בעצמו. הוא לא מסכים לראות בעצמו פגמים".
3. הוא מונע אהבה. "האנורקס האינטימי יודע בדיוק באיזה אופן בן הזוג נהנה להרגיש אהוב, ובדיוק את ההתנהויות האלה, שפעם היה מעניק, הוא ימנע".
4. הוא מונע שבחים. "האנורקס האינטימי מפסיק לראות את הדברים הטובים בבן הזוג. הוא רואה רק פגמים. אם אשתו תכין לו את המאכל האהוב עליו הוא לא יכיר בכך או ישבח אותה. אם אחותו תכין את אותו מאכל הוא לא יפסיק לשבח אותה".
5. הוא מונע יחסי מין. "זו ההתנהגות הקלה ביותר לאבחון. אנשים ישנים באותה מיטה במשך עשרים שנה ולא מקיימים יחסי מין".
6. הוא מונע רגש. "האנורקס האינטימי מתקשה לחלוק את רגשותיו עם בן הזוג, מסרב לדבר על החלומות והמאווים שלו, וכמובן שגם על מערכת היחסים".
7. הוא ביקורתי. "סממן חזק של אנורקס אינטימי הוא ביקורת בלתי פוסקת כלפי בן הזוג. התנהגות מאוד פוגענית שממנה הוא שואב סוג של הנאה".
8. הוא מרוחק. "האנורקס האינטימי ישתמש בכעס או בשתיקה על מנת להעניש ולדחות מעליו את בן הזוג. יש בני זוג שמצליחים בדרך זאת לא לדבר עם האדם לו הם נשואים במשך שבועות ארוכים".
9. הוא משתמש בכסף ככלי נשק. "האנורקס האינטימי עשוי לא ליידע את בן הזוג בענייני כסף, למנוע ממנו כסף, או לומר לו: אני קונה לך הכל, אז אל תתלונן שחסרים לך אינטימיות, אהבה או מין".
10. הוא מתנהג כמו שותף לדירה. "כך יתראו רוב בני הזוג את האנורקס האינטימי. הוא חי לצידם באותו בית, אך לא ביחד".
"החדשות הטובות הן שאפשר לטפל בזה", מרגיע ד"ר וייס, ומציע לקרוא את ספרו על מנת לפתור את הבעיה. "טיפלתי בזוג שלא קיים יחסי מין במשך עשור. אחרי שישה שבועות טיפול הם חזרו לאינטימיות, וגם ליחסי המין. הטיפול קשור בעיקר בעבודה עצמית, ובתרגולת קבועה של מתן מחמאות ותשומת לב על מנת לבנות שוב קרבה".