מספר הזוגות הישראלים שצועדים על מדרגות הרבנות ממשיך לעלות – בשנה האחרונה חלה עלייה של 5% במספר הזוגות המתגרשים, לעומת השנה שעברה. כך עולה מדו"ח הגירושין שהתפרסם על ידי הנהלת בתי הדין הרבניים. בשנת 2012 התגרשו 10,694 זוגות כשבראש ממשיכה לצעוד תל אביב עם 711 זוגות. אחריה נמצאת ירושלים עם 705 זוגות גרושים טריים (מדובר בירידה קלה לעומת שנים קודמות) ובמקום השלישי ראשון לציון עם 488 מתגרשים.
מעט נחמה נמצאת בעיר עפולה שבה התגרשו רק 80 זוגות בשנה החולפת, שזהו מספר המתגרשים הנמוך ביותר, וכן בלוד עם 83 ובהוד השרון עם 88 זוגות בלבד. גם בכמות פתיחת תיקי גירושין חדשים נרשמה עלייה לעומת שנת 2011 – בסך הכול נפתחו 88,055 תיקים כאלה.
בנוסף, עולה מהדו"ח כי הערים פתח תקווה וטבריה מזנקות עם עלייה של כ-28% במספר הזוגות המתגרשים ביחס לשנת 2011, כך שבפתח תקווה התגרשו 393 זוגות ובטבריה 183. עוד ערים שמככבות הן ראשון לציון עם 488, חיפה עם 426 ובאר שבע עם 389.
"כל המושג של בניית מערכות קשרים מתמשכות הולך ונעשה זר לנו", מצר הרב רפי פוירשטיין, חבר הנהלת "רבני צהר", ארגון שמטרתו פתיחת שערי הדת גם לאלו שאינם דתיים וידוע בפתיחותו בענייני הדת. "החברות של היום הופכת יותר ויותר להיות וירטואלית ופייסבוקית, פחות עמוקה ואינטנסיבית במובן הרגשי של המילה. אני מרגיש שבגלל זה כושר ההתמודדות של התא המשפחתי עם השינויים שמתחוללים בו חלש יחסית. משהו מאוד מהותי נפגם ביכולת שלנו".
אי לכך ובהתאם לזאת, למשנתו של הרב אין זה פלא שתל אביב ממשיכה לככב בראש טבלת המתגרשים. "זה מתאים להוויה התל אביבית. כל הסביבה האינטרנטית הזו, אנשים ששקועים ברשתות חברתיות אבל לא קשורים בקשרי חברות. רשתות חברתיות מתנהלות כמו רשתות דייגים. חוטים חוטים. זה לא בית".
בארגון צהר מנסים לתקן משהו במצב הזה. "אנחנו רוצים להכניס יותר את הנושא של הכשרה לקראת נישואין. אנשים עושים את הצעד הכי דרמטי בחיים אבל לא עברו תהליך של הכשרה אליו. רואה חשבון או עורך דין לומד ארבע שנים. אדם שרוצה להקים תא משפחתי ולהביא ילדים לעולם לא מתכונן לזה כמו שצריך. מטפלים במדינה במשפחות אלימות ובענייני רווחה, אבל גם המשפחה הנורמטיבית חשובה להמון אתגרים וצריכה טיפול".
האינטרנט גורם ללא מעט מהגירושים
עו"ד בני דון יחיא, מומחה בדיני משפחה, לא מבשר דברים אופטימיים יותר: "העולם כולו הולך לקראת ערעור מעמד הזוגיות והנישואין".
מה הסיבות לכך, לדעתך?
"תוחלת החיים הארוכה מאוד. אנשים מתחתנים בנישואין ראשונים בסוף שנות העשרים וצפויות להם 70-80 שנים משותפות. זה גורם לכך שאנשים משקיעים פחות בחיזוק הזוגיות מאשר הוריהם. אנשים באמצע החיים, אחרי שהקן התרוקן והילדים עזבו, גם מרגישים יותר את הבדידות ומצד שני מרגישים שיש להם עוד עשרות שנים איכותיות לחיות, ומקווים שהם יצליחו לפתוח פרק ב' שיזכיר להם את השנים הראשונות והטובות של הפרק הראשון".
"בנוסף, ככל שרמת החיים גבוהה יותר, ואנשים יותר פעילים מבחינה חברתית, כך הם מתמגנטים מחוץ לנישואין. על הרבה אנשים שהתגרשו זה מקל מבחינה פסיכולוגית כי הם לא מרגישים חריגים, הם רואים גרושים שהצליחו טוב מאוד לאחר גירושין, או בזוגיות חדשה בחיים בנפרד מלאי תוכן ובלי בדידות".
"וכאן נכנס גורם נוסף, וזה האינטרנט, על סוגיו השונים", מסביר עו"ד דון יחיא על תופעה שהוא נתקל בה הרבה במהלך טיפול בתיקים בשנים האחרונות. "הרשתות החברתיות, פייסבוק בעיקר, ואתרי ההיכרויות, גורמים לכך שאף אדם לא נשאר לבד. אז נכון שהרבה דייטים גורמים לאכזבה ומייגעים אבל אין אדם שלא יהיה לו עם מי לדבר באמצעות הרשת. הפיתוי להכיר בני זוג אחרים באמצעות הרשת גורם לגירושין".
הוא מספר ש"הספורט" המקובל אצל הרבה זוגות הוא לבדוק עם מי בני הזוג מתכתב, "גם בפייסבוק, גם בבדיקת מיילים וגם יומן שיחות בנייד". זהו גורם משמעותי לגירושין רבים בימינו ולכן מסתבר כי רבים פונים להכניס את סוגיית הפייסבוק אפילו לתוך הסכם הממון שנערך לפני הנישואין. "עשיתי לאנשים הסכמים שבהם צד אחד דורש שבן הזוג לא יפתח כרטיס בפייסבוק או שהכרטיס תמיד יהיה משותף. היו מקרים של סכסוכים שבאו אנשים ותבעו כי השני יסגור את הפייסבוק".
מי דורש את זה יותר?
"לרוב נשים דורשות את זה. היו מקרים שבהם אדם נשוי הציג עצמו בהגדרה כרווק או במילים 'זה מורכב', וזה הפריע לנשים. גם נשים יוזמות גירושין יותר מאי פעם. נשים שבעבר חששו מאוד להתגרש גם מבחינת כלכלית ומה יהיה ביום שאחרי, גם מבחינת הבדידות והחשש להישאר לבד. כיום הן פחות חוששות. הן גם יותר מטופחות, ויש להן תודעת היופי, ניתוחים פלסטיים, כך שהן נראות טוב בגילאים מתקדמים".