ניחוח הרומנטיקה הדק שנישא באוויר עם התקרבותו של יום האהבה נושא עימו קריאה גלובלית להתרוממות רוח זוגית ואמונה מחודשת בכוחה של האהבה. אבל מחקר ישראלי חדש מתעקש לנפץ לנו את אידיליית החג הדביקה ומציע מבט מדאיג ומאכזב על בן הזוג הישראלי. המחקר, שעוסק בהשקעה הזוגית של נשים וגברים, התמקד בשני מצבי חיים שונים - זוגיות ללא ילדים אבל במגורים משותפים, וזוגיות עם ילדים.
לפני שנגיע לתוצאות המבאסות נספר שהמחקר כלל 60 זוגות, מתוכם 30 זוגות נשואים עם ילדים ו-30 זוגות צעירים שלא נישאו אך גרים ביחד. כדי לבדוק את מידת ההשקעה בזוגיות נבדקו 11 פרמטרים שונים.
ד"ר רינה שחר מהמרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון, שביצעה את המחקר יחד עם אירית שפר, סטודנטית בחוג המשולב למדעי החברה באוניברסיטת בר-אילן, הסבירה כי "הספרות מצביעה על שלושה ביטויים מרכזיים של מחויבות לזוגיות: היבט אינסטרומנטאלי, היבט רגשי ונאמנות מינית. המחשבה כי מעורבות והשתתפות שוויונית בעול הבית מבטאות פן של השקעה ומחויבות לקשר הנישואים היא חדשנית, אך צפויה ומתבקשת על רקע השינוי שאנו חווים בחברה המודרנית במאה השנים האחרונות".
לא בזוגיות ולא בבית
נהוג לחשוב ששגרת הנישואין העמוסה באינספור חשבונות תשלום וכביסה מלוכלכת היא זו שמאפילה על רמת ההשקעה בקשר. אבל המחקר גילה שגם בתקופת טרום ההורות לא נמצא את הגברים שלנו יוצאים מגדרם כדי להביא לנשותיהן כוכב מהשמיים, שלא לדבר על איזו שמלת מעצבים נחשקת. למרות שזוגות שחיים בקוהביטציה (שלב טרום-הורות) משקיעים יותר בזוגיות מאשר זוגות נשואים עם ילד או שניים, בשני המקרים האשה היא זו שמובילה במבחן ההשקעה הזוגית.
התוצאות המבאסות משהו, שמגיעות רגע לפני ולנטיין דיי, אכזבו גם את מבצעות המחקר: "לדאבוני", אומרת ד"ר שחר, "מצאנו במחקר כי קיים פער לרעת הגברים בהשקעה בקשר הזוגי. גם היום, בראשית המאה ה- 21, הגבר הישראלי עדיין אינו חש אחריות לא להשקעה רגשית בזוגיות ולא לחלוקת המטלות בבית. מצב זה נוצר מדפוסי התנהגות הנובעים בין השאר מתהליכי הסוציאליזציה של שני המינים בחברה לא-שוויונית. נוצר מצב שבו הנשים מצפות למאמץ רב יותר מצד הגברים, לנטילת חלקם בעבודות הבית. אבל בפועל המצב בשטח הוא לא שוויוני אפילו בשלב הראשון של הזוגיות, שלב המגורים המשותפים. המאמץ והאחריות של הגברים לא מגיעים לידי ביטוי, ולכן התסכול בקרב הצעירות הוא רב ומשפיע על אי שביעות הרצון של הנשים יותר מבעבר, משום שאז הציפייה לחלוקת הנטל הייתה פחותה".
המחקר בדק גם את דפוסי ההשקעה שמאפיינים נשים וגברים, והאם יש תחומים שניתן לראות בהם השקעה מובהקת יותר של אחד מהמינים. ניתוח של הפרמטרים השונים הראה שנשים משקיעות יותר בהיבט הרגשי של הקשר - בפתיחות הרגשית, בנאמנות הרגשית ובהשקעה בחברים ובמשפחה של בן הזוג. בנות, אולי עדיף שתהפכו ללסביות?
איך הילדים משפיעים על הזוגיות שלכם?