החלטתם להתגרש? אם אתם מבואסים ועצובים מהתהליך, המחקר הבא לא יעודד אתכם: מתברר שפרידה מהפרטנר על רקע גירושים או אלמנות – מזיקים לבריאות.
ממחקר אמריקאי שנערך באוניברסיטת שיקגו ובאוניברסיטת ג'ון הופקינס בבוליטמור בארה"ב, עולה שגם אם הגבר או האישה התקדמו הלאה מבחינה רגשית ומצאו זוגיות חדשה שמסבה להם אושר ויציבות - עדיין הם נמצאים בסיכון יתר לחלות במחלות כרוניות מבני גילם הנשואים.
יותר מחלות לב אצל גרושים
החוקרים בחנו 8,652 אנשים בגילאי 51-61.
75 אחוז מהנשאלים היו נשואים, 55 אחוז מהם נשואים ברציפות לאותו בן או בת זוג ו-20 אחוז נשואים בשנית אחרי שהתגרשו או התאלמנו. 22 אחוז היו נשואים בעבר ולא נישאו בשנית, השאר (כשלושה אחוזים) לא נישאו מעולם. הנשאלים דירגו בעצמם את מצבם הבריאותי והנפשי.
הממצאים מעניינים: גרושים ואלמנים סובלים ב-20 אחוז יותר ממחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן מאשר בקרב זוגות נשואים בני אותו גיל. כמו כן, נמצא שבקרב גרושים ואלמנים יש ב-23 אחוז יותר מוגבלויות תנועה שמתבטאות בקשיים פיזיים לעלות במדרגות או ללכת, למשל.
גם במקרה של מציאת בן זוג חדש, הבעיות לא נעלמות; בקרב זוגות שנישאו מחדש, נמצאו 12 אחוז יותר בעיות כרוניות ו-19 אחוז יותר בעיות במוגבלות תנועה לעומת זוגות שנשארו נשואים לאותו בן זוג.
החוקרים מאמינים שהבעיות והנזקים שנגרמים במהלך תקופה קצרה יחסית של מתח ולחץ משפיעים על המערכת החיסונית כולה ולטווח רחוק; לטענתם, הבעיות הבריאותיות נובעות מלחץ, מתח והיעדר אושר בחיים שמתפתחים סביב איבוד בן הזוג בנסיבות שונות, וגם הבעיות הכלכליות הכרוכות במצב החדש.
פרופ' לינדה ווייט, סוציולוגית מאוניברסיטת שיקגו ואחת מעורכי המחקר, הסבירה: "תהליך גירושין גורם לסטרס למשך חודשים ושנים, והוא מזיק לכל המערכות בגוף. בנוסף, אדם שלא נמצא במערכת זוגית דואג לעצמו פחות: הוא אוכל פחות טוב, מתעמל פחות וישן פחות טוב. דם העולם החברתי שלך משתנה, בעיקר כשמדובר בגירושין. אדם מפסיד לפחות מחצית מהחברים שלו ואת המשפחה של בן או בת הזוג שמהם התגרש. כמובן שהנזקים הפיכים, ואנשים שאיבדו בן זוג פשוט צריכים לקחת את עצמם בידיים".
עדיף להיות נשוי?
בישראל שיעור הגירושין הוא כ-30 אחוז, בבריטניה 42 אחוז ובארה"ב נע בין 40 ל-50 אחוז.
ד"ר ליאורה בר-טור, פסיכולוגית קלינית במכון צמתים, מומחית לגיל המבוגר ומחברת הספר "חיים במחשבה שנייה" שעוסק בחיים בגיל השלישי, מסבירה: "זה משנה באיזה גיל מתאלמנים, ויש כמובן הבדל בין גירושין לאלמנות. בעקבות גירושין כמעט תמיד יש מטענים כי הייתה בעיה בזוגיות ואילו בעקבות אלמנות לא תמיד הייתה בעיה בזוגיות. אבל המשותף לשני המקרים הוא תחושת האובדן; בשני המקרים יש אבל ויש כאב, ואובדן הוא מטבעו טראומתי.
"מהניסיון שלי עם נשים בגילאי 50 ומעלה, קשה מאוד להתחיל פרק ב'. מבחינת התמודדות חברתית תמיד קל יותר בזוג, עם כל הקשיים שיש בחיים משותפים, מאשר לבד. החברה מקבלת זוגות טוב יותר.
קשה למתגרשים לראות את המשפחה מתפרקת, גם אם יש פרק ב' מוצלח.
לפי מחקרים - בקרב נשואים, על אף הקשיים, שביעות הרצון מהחיים תמיד גבוהה יותר מאשר בקרב גרושים, אלמנים או רווקים".