הגברים היום אוהבים להיות בבית, לבלות זמן איכות עם הילדים ואפילו לבשל. ובשביל לעשות את כל אלה – יש מי שמוכנים אפילו לוותר על קריירה תובענית ולפרגן לאישה את כיסא המנכ"ל במשרד.
רק מה, נראה שציידים נשארים ציידים, וכשלוקחים מהם את הצורך לצוד את ארוחת הערב, הם מתחילים לצוד דברים אחרים; מחקר חדש שמתפרסם בארה"ב בימים אלה, מגלה שלגברים שמרוויחים פחות מבנות זוגם יש סיכוי גדול פי 5 לבגוד בנשותיהם, לעומת אלה שמשמשים מקור הפרנסה העיקרי בבית.
אבל גם גברים בעמדות כוח בוגדים
במחקר השתתפו זוגות בגילאי 18 ומעלה, שמתחזקים מערכות יחסים ארוכות של שנה לפחות, לרבות נישואים. החוקרים מעריכים כי הסיבה לבגידה מצד גברים שמקבלים משכורת נמוכה או נשארים בבית לטפל בילדים - היא הפגיעה בגאווה הגברית; ברגע שהאישה משתכרת יותר, בן זוגה מרגיש פחות מוצלח והרומן הצדדי הוא דרך לחזק את הגבריות הפגועה.
אלא שגם נשים הנשענות מבחינה כלכלית על בן הזוג לא יכולות להיות רגועות; החוקרים מצאו כי גברים המשתכרים הרבה יותר מנשותיהם נוטים גם הם לבגוד.
אז מה הנוסחה הכלכלית המבטיחה שלא תהיה בגידה מצד הגבר? מסקנת החוקרים היא שעל מנת לשמור על שלום בית, האישה צריכה להרוויח כ- 75 אחוז ממשכורתו של הגבר.
עורכת המחקר, פרופ' קריסטין מונש, מסבירה: "גברים בעמדות כוח יכולים למצוא את עצמם מול נסיעות, שעות ארוכות במשרד וכסף רב ונזיל – כל אלה מקלים על הסתרת הבגידה".
מהמחקר עולה שנשים כנראה לא חשות צורך להוכיח למי יש תלוש משכורת יותר גדול. "מהותה של האישה ומקומה בזוגיות לא מוגדרים על פי היכולת שלה לפרנס או על ידי כיבושים מיניים," מסבירה פרופ' מונש, "לכן תלות כלכלית לא מאיימת על עליה ולא דוחפת אותה לבגוד. אצל נשים, אותה תלות יכולה דווקא לגרום לנאמנות גדולה יותר לבן הזוג".
"רצוי שלא יהיו הבדלים משמעותיים בשכר"
"מה שמנהל את הגברים הרבה פעמים היא תחושת הערך, ובמילים אחרות – האגו", מסבירה אסתי תירוש, יועצת זוגית ומשפחתית ממרכז דואט לטיפוח הזוגיות. "יתרון כלכלי מחזק את האגו הגברי, מה שיוצר שקט נפשי, שביעות רצון ויציבות ביחסים. אם האלמנט הזה חסר, האגו הגברי צריך להיות מסופק ממקומות אחרים, וכנראה שכיבוש נשים הוא האלטרנטיבה".
למה אותו מצב מביא לתוצאה הפוכה אצל נשים?
"נשים בנויות אחרת. כאשר אישה תלויה בגבר מבחינה כלכלית היא לא תסכן את מעמדה ולא תעשה מעשים שיכולים להוביל לגירושים. אצל נשים אותה נאמנות נוצרת מתוך חרדה".
אז מה הפיתרון?
"באופן אופטימלי, רצוי שלא יהיו הבדלים משמעותיים בשכר. מאחר שזה לא תמיד ריאלי, כדאי לשים לב שאותם מקומות של חוסר ערך עצמי אצל הגבר יקבלו מענה בדרכים אחרות. חשוב שהאישה לא תקניט את הגבר שלה שהוא לא תורם מספיק מהבחינה הכלכלית, אלא תחזק אותו ותגיד לו כמה הוא שווה.
"גם תחושת חוסר ביטחון וחרדה אצל אישה שמרוויחה פחות מבעלה אינה טובה, אפילו אם היא לא מובילה לבגידה. כדאי להוריד את מרכיב התלות הכלכלית ביחסים ככל האפשר, ובכך למנוע גם בגידה וגם חרדה מיותרת".