דורי ויונית הם זוג נשוי בשנות השלושים לחייהם. יש להם תאומות בנות שבע והם תושבי אזור צפון הנגב. הם עברו מטבריה לדרום לפני מספר שנים, קצת לפני שהעניינים בגיזרה התחממו ממש. דורי הקים שם עסק בתחום הברזל והעסקים פרחו. בשנה הראשונה הוא גר שם לבד וחזר למשפחה רק בסופי שבוע. לאחר שביסס את העסק הצטרפו אליו יונית והבנות. הם גרו בבית פרטי מפנק, הפרנסה היתה טובה ויונית לא עבדה. דורי לעומת זאת, עבד הרבה שעות, והשאיר את יונית לבדה רוב הזמן.
הרחק ממשפחתה ומחברותיה, הבדידות חנקה אותה. היא הפכה למתוסכלת ומרירה, עלתה במשקל והשעמום כרסם בה. דורי נהג להגיע בשעות מאוחרות, ואחרי מקלחת קצרה היה נזרק על הספה ופה נגמר הערב. ככה נראתה הזוגיות שלהם.
שיחות נפש בין הריצות לממ"ד
פעם זה היה אחרת. הם אהבו, צחקו, שכבו, נהנו. זה דעך עם הזמן, עם הריחוק, עם השאיבה לשגרת חיים, מבלי לשים לב לדברים חשובים. במריבה קולנית אחת יונית זרקה את הפצצה: אני רוצה להתגרש! דורי לא נראה מופתע ולא התרגש. רוצה ללכת? לכי.
ואז הגיע סיבוב הלחימה הקודם בעזה, מבצע "עופרת יצוקה". נפילות טילים, צבע אדום, ממ"ד, שכיבה על הכביש, תלוי איפה זה תופס אותך. חלק משגרת חיים לא פשוטה שמי שלא חווה לא יבין עד הסוף. הלחץ והחרדה טיפסו לשיאים. אבל משהו קרה ליונית ודורי דווקא בימים האלה. המבצע שם אותם צפוף ביחד, עם הבנות בתוך הבית במשך קרוב לחודש. לא בית ספר, לא עבודה – רק משפחה. דורי כמעט לא זז מהבית בימים האלה.
הם היו המון שעות ביחד, תמכו זה בזו, השתעשעו עם הבנות סביב השולחן. היו צחוקים בבית, אווירה נעימה, ריח של בישול, ואפילו שיחות נפש בלילה בין הריצות לממ"ד. מתוך המתחים יצאו מילים ונוצרה אינטימיות. מצב החירום הדגיש את חשיבות החוסן המשפחתי, והראה להם את היתרונות של להיות יחד, ואת כל מה שהם מפסידים כשהם נשאבים ל"שוטף" ולא חיים את החיים. החלטת הפרידה ירדה מהפרק, והם נשארו ביחד.
נסו את זה בבית
אצל דורי ויונית זה נגמר בצורה טובה, אבל אצל הרבה זוגות אחרים תקופת חירום יכולה להיות גם "סיר לחץ" קטלני. פתאום נכפה עליהם להיות ביחד המון שעות. אין יוצא ואין בא, והם צריכים להתמודד עם סיטואציה שכמעט אינה קיימת בחיי היומיום הרגילים. זוג שנמצא סגור בבית ימים שלמים, ועוד עם הילדים – זה יכול להיות סיוט.
אצל כולנו, באופן טבעי, במצבי חירום העצבים יותר מתוחים, אך ישנם לא מעט אנשים שמגיבים לכך יותר חזק, בחרדות של ממש, בעצבנות, בחוסר סבלנות, בייאוש. כמובן שילדים סופגים מאיתנו את התדרים וככל שההורים לחוצים יותר ילדיהם מרגישים בטוחים פחות. אבל מסתבר שאת תקופת סיר הלחץ אפשר למנף. כן, כן, למנף. הנה, רצה הגורל לשים אתכם ביחד כל היום. נצלו את הזמן לביחד. לתמיכה, לשיחה, להעלאת המודעות, דברו על הכל. יש לכם את כל הזמן. אין הרבה סיטואציות בהן תוכלו להיצמד זה לזה בלי שעון. רק אתם והילדים. איזה כיף זה יכול להיות. אם יש ביניכם אהבה ורצון טוב האחד כלפי השני ואפילו קצת משיכה, השתמשו בזה שיהיה מעניין ותהנו. חיבה וצחוק הם התרופה הכי נקייה וטבעית, ואולי גם הכי אפקטיבית, לטיפול במצבי לחץ, דיכאון וחרדה. אתם יכולים לייצר את התרופה הזאת במוח. לא כל כך פשוט לעשות, יותר פשוט לכתוב את זה, אני יודעת, אבל כדאי לנסות את זה בבית.
במהלך כתיבת שורות אלו מתחילה הפסקת האש. עוד מעט כמעט חוזרים לשגרה, לעבודה וללימודים. הביטו על השבוע הזה. היה לכם אחד את השני. דאגתם אחד לשני. פחדתם ביחד. ככה זה משפחה. נתתם כתף בימי מלחמה, אל תשכחו את זה בימות שלום.
*השמות בטור בדויים
>> בטור הקודם: עם בעל ושני ילדים, אבל לסבית