מנציחים את זכר הנופלים והנרצחים: "אין מילים בשפה העברית לתאר. השפה העברית כשלה", אמרה אדוה פיינגולד-גרושקה, אם שכולה שאיבדה את בנה הצעיר, רס"ן טל גרושקה, שנפל בקרבות בכפר עזה. ואכן, מאז 7 באוקטובר, נדמה שהמשפט הזה הפך לאמת כואבת.
לצד זאת, בתוך כל האפילה של המלחמה, משהו קרה בעם. המאמץ החברתי של אזרחים, שעד לפני רגע לא הפסיקו להתקוטט ביניהם, הפך ללא פחות מנקודת אור במדינה. כך, בין כל המחוות המרגשות, התרומות וההתנדבויות, קם לו מיזם "סיפור. חיים", ששם לעצמו כמטרה לכתוב את סיפורי חייהם של הנופלים והנרצחים במלחמת חרבות ברזל.
במסגרת המיזם החדש נרשמו כבר למעלה מ-150 מתנדבים, כולם אנשי מקצוע – סופרים, עורכים ומעצבים, שיפגשו עם משפחות שכולות ויעזרו להן למצוא את המילים, ליצור ספר זיכרון חי, מלא זיכרונות והשראה, שיספר את סיפורם של אלו שאינם עוד. המיזם נעשה בהתנדבות מלאה וללא כל תשלום, ואותו יזמה דנה נעמי בן שלומי, סופרת ועורכת ספרותית, המתמחה בכתיבת סיפורי חיים.
"הרעיון נוצר לאחר שביקרתי בשבעה של רס"ן טל גרושקה", מספרת מקימת המיזם. "באותו לילה חזרתי הביתה וישבתי נטולת אוויר מול המסך, שם התחלפו עוד ועוד תמונות עם שמות המתים. מספרים כאלה גדולים, לא יכולים שלא להיות מכומתים לתוך קוביות קטנות של תמונות. באותו הרגע, החלטתי שאני רוצה להוציא אותם מתוך התמונה הקטנה - ולהביא את מי ומה שהם היו. כמובן שזה התחבר לצורך העמוק שלי - כמו של כולנו בימים אלה - לתרום את חלקי למאמץ החברתי. שאלתי את עצמי מה אני יודעת לעשות הכי טוב, וזה בדיוק זה. אני יודעת להביא ריפוי דרך מילים. זאת העבודה שלי, ואת זה אני רוצה להביא למשפחות".
דנה נעמי בן שלומי מנסה להסביר מדוע החליטה דווקא ליצור סיפורי חיים במיזם. "מניסיוני, אני יודעת עד כמה כתיבת סיפור חיים היא מתנה. מדובר במסע תרפיה של ממש, המביא תועפות של ריפוי, לצד הזדמנות אמיתית להביא את האור האמיתי של האנשים שהיו ואינם. ואכן, להפתעתי כבר פנו לא מעט משפחות. אני הייתי בטוחה שייקח להן עוד קצת זמן, כי כרגע הן בשלבי העיכול של האובדן, עמוק בתוך האבל. אבל גם מתוך המקום הזה, כבר פנו לא מעט משפחות - וזה מדהים ומרגש כאחד. זאת הסיבה, אגב, שלא הגבלנו את ההצעה בזמן - היא פתוחה. אנחנו נחכה, וכשהמשפחות יהיו מוכנות, אנחנו נהיה שם עבורן".
לדבריה, רוב הבקשות שקיבל המיזם עד כה, מתרכזות בספר זיכרון "קלאסי", שמכונה גם "ספר חיים" - ומשם נגזר השם של המיזם. "היו גם משפחות שביררו איתנו לגבי ספר ילדים", היא אומרת, "וכאלה שרצו שניקח את השירים שכתבו היקירים שלהם, ונהפוך אותם לספר שירים. כגודל מספר הפונים, כך אני מניחה שנקבל בקשות מגוונות, ונשתדל כמובן לענות על כולן. כשאני מסתכלת על כמות אנשי המילים שנרתמו לפרויקט, תוך שעות - אני בטוחה שגם נצליח".
אם אתם מכירים משפחות שיהיו מעוניינות בכתיבת סיפור חיים של יקיריהן, שנפלו או נרצחו במלחמה, ניתן להפנות אותם אל הלינק הבא.
אם גם אתם רוצים להשתתף במיזם, בתור אנשי מקצוע - כותבים, עורכים, מעצבים, מעמדים או מפיקי דפוס - ניתן להיכנס ללינק ולמלא את פרטיכם.