נשים מדמיינות לפרטי פרטים לא רק את התינוק שייוולד להן ביום הגורלי שישנה את חייהן מקצה לקצה, אלא, ולפעמים אפילו יותר, את האמהות שיהפכו להיות. נשים ניזונות מהמדיה החברתית, מספרים ומסיפורים, ובונות פאזל של דמות אידילית, האם החלומית שיהיו. לרוב הדימוי הזה יתנפץ כשעה אחרי הלידה, כשבמקום זוהרת ונשית תרגיש האם בעיקר את ההורמונים והטחורים. טליה דור, מאמנת נשים ואמהות, עשתה מקצוע מחיזוק נשים שנמצאות בדיוק במקום האפל הזה, מביטה איתן לפחד בעיניים ומרימה אותן לגבהים.
טליה, שמטפלת בנשים בפרטנות ומעבירה גם סדנאות קבוצתיות, היא תל אביבית בת 35, בזוגיות עם ניתאי (שחקן, תסריטאי ומוזיקאי) ובזמנה הפנוי היא גם שחקנית, כותבת, אופה עוגות טבעוניות ובעיקר אמא של יולי בת השנתיים. זו היתה יולי הקטנה שהביאה אותה לעשות את שינוי הקריירה המוצלח הנוכחי לאימון נשים, במסגרתו יצרה סרטון עידוד לאמהות טריות שהפך לויראלי ונצפה על ידי מעל 800 אלף איש.
״מאז שהפכתי לאמא עברתי את המהפך הכי גדול ואמיץ של חיי,״ טליה מספרת. ״אני מאמנת שנים אבל זה תמיד היה במקביל לעבודה יותר יציבה. למרות הקול שזעק בתוכי שאני לא מקדישה את רוב זמני למה שאני באמת אוהבת וטובה בו, עדיין פחדתי לעשות את הצעד. רק אחרי שיולי נולדה הסכמתי להאמין שאני מסוגלת ולעזוב הרבה רשתות ביטחון לטובת מה שהרגשתי שהוא באמת הייעוד שלי. במקרה שלי הקלישאה הייתה נכונה - להפוך לאמא חידד אצלי מאוד מה אני באמת רוצה לעשות, ומהרגע שהקול הזה נהיה ברור, אי אפשר היה שלא להקשיב לו.״
ההבנה שצריך להתמודד עם הפחד כדי לראות פירות של הצלחה הגיעה לדור בלידה. ״יולי נולדה בניתוח קיסרי ואני ממש זוכרת שרגע לפני שהכניסו אותי אליו חוויתי פחד נוראי,״ היא נזכרת. ״הגוף שלי רעד כולו והרגשתי שאני לא מוכנה לזה ולא רוצה שזה יקרה. הרגשתי חרדה מהעובדה שהכל עומד להשתנות ברגע ושאני עוד לא בשלה לזה. ואז היא יצאה והפכתי לאמא, וזה היה ועדיין תהליך עוצמתי ומפחיד וקשה ומדהים אבל הוא ללא ספק הפך אותי לפי אלף נהדרת ממה שהייתי קודם. לפחות בתחושה הפנימית שלי. ולזה לא יכולתי להיות מוכנה. האמהות במובן הזה לימדה אותי לקפוץ למים, לעשות ולסמוך על עצמי שיש לי את הכוחות להתמודד ולפרוח. שאני הכי גדלה תוך כדי תנועה.״
לסדנאות ולצורת העבודה של דור היא קוראת ׳גילוי לב׳ בגלל ההסתרה המובנית שקיימת היום אצל הורים חדשים. ״יש כל כך הרבה רגשות קשים ומקומות אפלים שכולנו מגיעים אליהם כהורים, אבל לא רוצים לדבר עליהם. אנחנו מכירים בעיקר שני מצבים: או העמדת פנים שבה אנחנו מנסים לשדר לכולם ולעצמנו שאנחנו ׳בסדר׳. מצליחים, מאושרים ויפים, או שאנחנו בסיוט. אני מרגישה שצריך לתת מקום לעובדה שהחיים בכלל והורות בפרט זה בליל של אושר וסיוט, שיש רגעים קשים מנשוא ורגעים מופלאים ושאנחנו נעים ביניהם. כשהתחלתי לכתוב פוסטים אישיים הרגשתי שזה קול שעדיין חסר. חסר קול שאומר: מותר לך להרגיש הכל.״ דור מתגייסת להיות הקול הזה.
והנה 11 טיפים של טליה על דברים שאמהות טריות ב א מ ת צריכות. בעלים, סבתות ועוברי אורח, אתם מוזמנים לקרוא ולהפנים:
1. שתגידו להן שהן נהדרות. לא משנה מה הן עושות. גם אם הן טועות או לא התקלחו 3 ימים ונראות כאילו הן עומדות לצאת מדעתן – נהדרת, נהדרת, נהדרת.
2. מרחב להתנסות – ולטעות. וללמוד. בלי לשפוט אותן, בלי "אמרתי לך". אנחנו חייבות גם לטעות כדי ללמוד. חייבות להתנסות בעצמנו. גם אם נדמה לכם שאתם יודעים מה טוב ומה נכון - תתאפקו, חכו שישאלו אתכם. כל אמא צריכה למצוא את הקול הייחודי שלה. לא את הקול של אמא שלה, לא את הקול של החברות שלה - את הקול שלה כאמא. והדרך היחידה לעשות את זה היא לתת להן מרחב.
3. שיקשיבו להן. לסיפור הלידה שלהן, לקשיי ההנקה שלהן, לפחדים, לבילבול – שלא יבקשו מהן לשמוע רק על הטוב- שייתנו להן מקום להרגיש גם תשושות ומעוכות.
4. שלא יחליטו עליהן אלא ישאלו אותן מה הן צריכות. אל תדעו מה נכון בשבילן, תשאלו.
5. שיתנו להן זמן שקט עם עצמן. זו ממש לא חייבת להיות חופשת שני לילות באנטליה. גם לאפשר להן מקלחת ארוכה או פשוט לנוח במיטה ולקרוא או לנמנם - זה החלום שלנו.
6. שיעזרו להן להרגיש פחות לבד. זו אחת התחושות המפחידות שעוברות הכי לאט (אם בכלל,) התחושה הזו שאת לבד. לבד עם התינוק שלך בהתמודדות חדשה ומפחידה. תהיו שם בשבילן, לא רק בשבוע הראשון, בשיא ההתרגשות עם מתנות ופרחים. גם ובעיקר הרבה אחרי. תהיו שם פיזית, טלפונית, נפשית.
7. שלא ישוו אותן לאמהות אחרות. לא לטוב ובטח שלא לרע. כל אמא היא האמא הכי טובה שהיא יכולה להיות. תחשבו על זה ככה, בעיניי התינוק שלהן כל אמא היא האמא הכי טובה שיש, היא העולם ומלואו פשוט כי היא האמא שלו. תזכרו את זה ותזכירו להן את זה.
8. שיחסכו מהן סיפורי אימה. התינוק משתעל? זה ממש לא הזמן לספר על התינוק של בת דודה של סבתא שלכם שבדיוק ככה התחילה לו השעלת. תחשבו אלף פעמים לפני שאתם אומרים משהו. ואם כן אומרים - ב ע ד י נ ו ת. אם יש דבר אחד שהוא הכי מזיק למערכת החיסונית שלנו - זה פחד.
9. זמן. להפוך לאמא זה כמו לעבור ברגע אחד לעולם מקביל.עולם עם חוקים משלו וקצב משלו ולוקח זמן ללמוד להתנהל בו. להבין מי את בתוכו. אמהות צריכות שיתנו להן את הזמן הזה ושיזכירו להן שזה לוקח זמן. אל תלחיצו אותן "לחזור לעצמן". אל תדברו על "העתיד" ו"הקריירה". תנו להן לאט ובעדינות להחליט מי הן ומה הן עכשיו בתוך העולם הזה. יש פה תינוק שצריך לגדול וביחד איתו גדלה גם אמא. תנו לשניהם זמן.
11. חופשת לידה של שנה.