"אז מה, חזרתם שוב למצפה, אה?". 

הופתעתי, אבל אולי זה לא היה כל כך מפתיע שזיו ספקטור, הבעלים של "צל מדבר", זיהה אותי כשהגענו לתצפית האסטרונומית בלילה בסמוך למכתש רמון. אחרי הכול זאת הייתה הפעם השלישית שלנו בפחות משנה שחזרנו להתארח במצפה רמון. גם הפעם, הסיבה המרכזית שמשכה אותנו לאזור הייתה תצפית הכוכבים הייחודית, וגם הפעם גילינו שיש למצפה רמון והסביבה עוד המון מה להציע. הנה 6 סיבות שאם נשאר לכם לו"ז פנוי באוגוסט, כדאי לכם לחפש מקום פנוי ולהגיע לכאן.

הלינה

יש מגוון מקומות לינה במצפה רמון שעונים על כל צורך - צימרים בחוות הסמוכות, האוהלוגים הייחודיים של צל מדבר, חאנים עירוניים כמו האורחן של שרון מאור (פרטים בהמשך הכתבה), וגם מלונות מפנקים יותר אך עדיין שווים לכל כיס, כמו זה שהתאכסנו בו הקיץ - ישרוטל פונדק רמון.

מלון הדירות, הממוקם בתוך העיר ולא רחוק מהמכתש, גרם לנו להרגיש בבית מהרגע הראשון. קיבלנו דירה קטנה הכוללת מטבח, פינת אוכל, סלון ושני חדרי שינה. הכל נראה מצוין, נקי ומזמין - תוך דקות ספורות השטיח בסלון כבר היה מלא במשחקי קלפים, השולחן עמוס בפירות, ואנחנו ישבנו עם כוסות יין מבסוטים לראות את הילדים הופכים את הדירה למגרש המשחקים הפרטי שלהם.

האטרקציה המרכזית בישרוטל פונדק רמון היא הבריכה - מקורה ומחוממת עם פינות שיזוף, סאונות ומיני חדר כושר. אם אתם משפחות ספורטיביות תוכלו להשכיר במלון אופניים ולנסות את המסלולים המפורסמים באזור מצפה רמון (כשאנחנו ביררנו כל האופניים כבר הושכרו אז כנראה שמדובר באטרקציה פופולרית במיוחד). עוד במקום - שולחן פינג פונג, שולחן ביליארד, ובעיקר חדר אוכל עם ארוחות מעולות שמזכירות אווירה של מסעדת בוטיק יותר מכל דבר אחר. 

המחיר בישרוטל פונדק רמון בהחלט מצדיק את עצמו: החל מ-600 שקלים ללילה, כולל ארוחת בוקר.

 קיץ של כוכבים

אין ספק ששווה להגיע למצפה רמון משלל סיבות, אבל הדבר הכי גדול שקורה באזור הזה - ומתפתח בענק בשנים האחרונות -הוא תצפיות הכוכבים. נדב סילברט, חובב אסטרונומיה מושבע, מורה דרך והבעלים של חברת "בטבע", זיהה לפני שנים את הפוטנציאל של מכתש רמון לתצפית כוכבים, החליט להפוך חלום למציאות וליזום אירועים ייחודיים סביב התצפיות האסטרונומיות. ענף התיירות ובעלי העסקים המקומיים שיתפו פעולה, וכך אנחנו מקבלים, שנה אחרי שנה, אירועים בהם האטרקציה המרכזית היא תצפית באמצעות טלסקופים גדולים על מרבד הכוכבים שבשמי הלילה. למעשה מכתש רמון הוכרז לפני כשנתיים כ"שמורת אור בינלאומית" - תואר יוקרתי שניתן על ידי ההתאחדות הבינלאומית לחשכת הרקיע - וזאת בזכות העובדה שבמכתש הנמוך אין כמעט זיהום אור, מה שמאפשר תצפית נהדרת.

אבל לא חייבים להיות מעריצים גדולים של אסטרונומיה כדי ליהנות מהאירועים האלה במצפה רמון. מילה שלנו: כשאתם נמצאים שם בלילה, לבושים בג'קט מחמם ומצביעים עם לייזר ירוק על הכוכבים השונים, כשאתם צופים על הטבעות של שבתאי או הפסים של צדק, כשאתם מבינים שההילה הרחוקה היא למעשה צביר כוכבים בצורת פרפר, כשאתם מזהים את צורת המזל שלכם בשמי הלילה, ובעיקר, מבחינתי, כשאתם קולטים עד כמה ענק וחסר גבולות היקום מסביבנו - גם אתם תתאהבו בכוכבים. 

"מה הדבר הכי מדהים מבחינתך בעבודה הזאת?", שאלתי את נדב בזמן שהילדים צפו באחד הירחים של צדק. נדב לא היסס: "כשאתה צופה על הכוכבים כמעט כל לילה, אתה מבין שהיקום חי ונושם. כל הזמן קורים דברים, כל הזמן מגלים דברים חדשים". 

** האירוע המרכזי השנה במצפה רמון הוא "קיץ של כוכבים"  - המזמין את הציבור לתצפית מודרכת באמצעות טלסקופים. בין השאר: תצפית על מטר המטאורים הצפוי להגיע באוגוסט. פרטים מלאים כאן.

הפלנטריום במצפה רמון (צילום: ניר ליברך)
הפלנטריום במצפה רמון | צילום: ניר ליברך

 הפלנטריום של מצפה רמון

להשלמת חוויית הצפייה בכוכבים, ביקרנו בפלנטריום שנמצא ברובע הבשמים במצפה רמון. עבורנו זאת הייתה אתנחתא קרירה, מהנה ומלמדת: נשכבנו על הכריות הנוחות בתוך הפלנטריום וצפינו בסרט על הכוכבים על כיפת מסך ענקית. קיבלנו מנדב גם הרצאה מרתקת על מיקום הכוכבים והמזלות, על היווצרות כוכבים ועל איך הם מסיימים את חייהם, על ההבדל בין הגלקסיות השונות, על כוכב הצפון והחשיבות שלו, ועל שלל נושאים נוספים. אסטרונומיה זה נושא שאפשר לדבר עליו בלי סוף, וכששמי הלילה זרועי הכוכבים פרושים לפניך על כיפה מתנפחת ואתה שרוע בנוחות על פוף, אתה פתאום לא מפסיק לשאול שאלות. מזל שיש מי שגם יודע לענות עליהן.

מחיר לסרט: 25 שקלים. מחיר להרצאה: 60 שקלים. פרטים מלאים - כאן.

יעלים במצפה רמון (צילום: ניר ליברך)
למה לא כל השבוע? | צילום: ניר ליברך

 האווירה

חותם לכם כאן ועכשיו - אם הייתי יכול לשחזר את האווירה של שישי בערב במצפה רמון, הייתי עושה את זה בכל שבוע. יש בעיר הזאת משהו משוחרר, לא כובל. המקומיים הולכים יחפים ועם חיוכים גדולים, יעלים ארוכות קרניים צופות מקרוב על הנעשה ברחובות. יש פה שקט, אבל כשיודעים איפה לחפש מגלים שהשקט נפרע בצורה הכי נכונה שיש - בקבלת שבת עם גיטרה או במעגל תיפוף אנרגטי. תוסיפו לכל זה את מזג האוויר הקריר בערבי הקיץ של מצפה רמון, ובאמת שלא צריך יותר מזה.

קבלת שבת באורחן ברובע הבשמים (צילום: ניר ליברך)
קבלת שבת באורחן רובע הבשמים | צילום: ניר ליברך

 רובע הבשמים

אל תעזבו את העיר לפני שביקרתם פה. לנו זה הרגיש כמו קפיצה קטנה לחו"ל - או ליתר דיוק, לרובע מטיילים כלשהו בדרום אמריקה. גרפיטי על הקירות, בתי קפה שכונתיים, מוזיקה, והאווירה מהפסקה הקודמת. 

בתוך כל זה יש שני מקומות מיוחדים שאסור לפספס:

הראשון - האורחן של שרון מאור. שרון, מוזיקאי שהפך את מצפה רמון לביתו, הקים את האורחן כמקום שיכול להתאים לכל אחד. יש אוהל אירוח בחצר, אזור קמפינג, חדרי אירוח פרטיים, וקומה עליונה משותפת למי שרוצה להיזרק. כל זה נמצא מסביב למרחב משותף עם מסעדה ביתית שמציעה שקשוקות, קפה, עוגות גזר ועוד דברים שלא ניסינו בתפריט. אם תגיעו בשישי כנראה שתוכלו ליהנות גם מקבלת שבת מוזיקלית - שרון מנגן ושר, ואת הקסם הזה כדאי מאוד לחוות בעצמכם.

השני - מרכז "מעבר". על המקום המיוחד הזה אחראים שני יזמים צעירים מירושלים, יניב ודן, שלפני כמה שנים החליטו להקים במצפה רמון בית פתוח ליצירה, סדנאות ומפגש אנושי. היום המרכז פעיל ומלא במתנדבים, תיירים ומקומיים שבאו להירגע, ללמוד, להפגין את כישוריהם השונים ולהתחבר לשאנטי של המדבר. 

כשאנחנו הגענו נקלענו לעיצומו של פסטיבל "מאמא אפריקה" שזו כבר השנה השלישית שלו. מבחוץ כל מה ששומעים זה תיפוף אפריקאי מתמשך, אבל כשנכנסים - נשאבים לתוך עולם מוזיקלי סוחף. מעגלי תיפוף, הופעות, סדנאות, דוכנים, ובעיקר עשרות מבקרים יחפים רוקדים, מג'נגלים, יושבים יחד על המזרונים ונהנים מהחיים.

מרכז מעבר (צילום: ניר ליברך)
מרכז מעבר | צילום: ניר ליברך

 כל מה שמסביב

מיציתם את הכוכבים? שרתם, רקדתם, אכלתם ונשמתם את האוויר הקריר של המכתש וסביבתו? יש עוד המון מה לעשות באזור מצפה רמון. לטייל, לאסוף חולות צבעוניים, לעשות סיבוב בקבר בן גוריון בשדה בוקר, לרכב על אופניים או על גמלים, להעלות את הדופק בטיול ג'יפים, לקפוץ למעיין בנקרות, ללכת למרכז המבקרים במצפה רמון ועוד ועוד.

ובין שלל האופציות הנה המלצה על משהו קצת אחר: ביקור בחוות הבודדים שבאזור - חוות שהוקמו על ידי משפחות שהחליטו לעזוב הכול ולהפריח את השממה. שתי המפורסמות הן חוות כרמי הר הנגב, שם תפגשו את יוסי קשקש שהקים חווה מחומרים מוחזרים ומגדל זיתים במקום בו הדבר נראה בלתי אפשרי. וחוות נועם במדבר, שם אפשר ליהנות מקטיף ענבים וטעימות יין. בשני המקומות ניתן כאמור גם ללון בצימרים.

המקומות והאטרקציות שהוזכרו בכתבה:

הורים - כל מה שצריך לדעת