"על הפסטיבל הזה חלמתי במשך כמה שנים", אומר מישל אלחרר, מנהל תחום צרכים מיוחדים בחברה לתרבות אשדוד, "אני בא מתחום הספורט, ובמסגרת השתלמויות נחשפתי לעולמם של הילדים עם צרכים מיוחדים, החלום שלי היה לשלב אותם, שיכילו אותם ויקבלו אותם כמו שהם. ההתחלה הייתה לפני 16 שנה בשחייה טיפולית בבריכה באשדוד, בהמשך הקמנו קבוצת תיאטרון ששילבה תלמידים רגילים בתיכון מקיף ד' עם תלמידי החינוך המיוחד. כשהייתי בקיץ האחרון בפסטיבל יוצרים צמי"ד בירושלים לאמנים ויוצרים בעלי מוגבלויות, אמרתי לעצמי שאין שום סיבה שהפורמט המדהים הזה לא יהיה גם באשדוד".
"היו הפגנות, חששו שערך הבתים ייפגע"
תוך חודשיים הרימו מישל וצוותו את פסטיבל לב ישראלי באשדוד. בפסטיבל המתקיים לאורך ששה ימים, יוצגו למעלה משלושים אירועי תרבות, בהם ייקחו חלק יוצרים מתחומים שונים, מוזיקה, מחול, תיאטרון, צילום, ציור וקולנוע, לצד אמנים ויוצרים עם צרכים מיוחדים.
"לפני שש שנים בנו בית ספר לילדי תקשורת בתפקוד נמוך ליד שכונת מגורים באשדוד", מספר מישל, "כולם התנגדו והיו הפגנות, חששו שערך הבתים ייפגע. היום תושבי השכונה למדו לחיות עם זה, ואפילו עורכים פעילויות משותפות, החלום שלי הוא שבכל העיר יקבלו אותם כשווים בין שווים, ויבינו עד כמה שהם יכולים לתת בחזרה".
"הקונספט הוא מתן שוויון הזדמנויות לאנשים עם צרכים מיוחדים", אומרת מיכל אחאבן, מנהלת מרחב יצירה, בחברה העירונית לתרבות הפנאי באשדוד, "מי שמציג הוא עם צרכים מיוחדים או מופעים משולבים עם צרכים מיוחדים, או שהתכנים מונגשים, יש המון אירועים בשיתוף עמותת תו המשווה שמביאים תכנים מונגשים. בחלק מהאירועים יש מתורגמנית לשפת הסימנים, והתוכן של המופעים מותאם גם הוא לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים".
"לייצר שוויון הזדמנויות בתרבות ואמנות"
אחד מאירועי הפסטיבל היא ההצגה "סודות היער הקסום" מבית פלסטלינה בצבעים, קבוצת תיאטרון מקומית המורכבת מבני נוער, תלמידי מגמות תיאטרון בשילוב שחקנים בעלי צרכים מיוחדים.
"לחבק את האוטיזם" היא תערוכת צילומים של הצלמת יפעת פאר, אמא לילד עם אוטיזם, בה מוצגים תצלומים של ילדים וילדות בתפקודים שונים ולצידם טקסט שכתב ההורה ושיתף אותנו בקשיים, בהתמודדות, בסיפור האישי ונתן לנו הצצה לחיים שלהם יחד עם האוטיזם. בנוסף, יהיו מופעי מחול של להקת אביבים, המארחים רקדנים עם צרכים מיוחדים מלהקת גלגל במעגל וגלגלי המחול, מופע של להקת הפיל, מופע של התזמורת האנדלוסית אשדוד המארחת את להקת שלווה ועוד.
בפסטיבל יעלו גם סרטים בנושאים מותאמים לרוח הפסטיבל: "זה אח שלי", סרטם התיעודי של חגית רון רבינוביץ' ואייל רובינשטיין העוקב אחר אחים ואחיות לילדים אוטיסטים בגילאים שונים החושפים את תחושותיהם, "שרוכים" סרט עלילתי בבימוי ינקול גולדווסר ובהשתתפות דבל'ה גליקמן, הסרט המתאר מפגש בין איש עם פיגור קל לבין אביו שממנו היה מנותק, ו"לראות מעבר", סרט תיעודי על עולמם של לקויי ראייה. לאחר הקרנת הסרטים יהיה שיח עם היוצרים בשילוב הקהל.
"הפסטיבל נולד מתוך אמונה כי תרבות ואמנות מהוות גשר לחיבור בין אנשים ופלטפורמה ליצירת שוויון הזדמנויות", מוסיף מישל, "מדובר בפסטיבל 'מיוחד' שמטרתו לחבר את כלל הקהילה על רבדיה השונים, ללמד אותנו לקבל את השונה ולייצר שוויון הזדמנויות בתרבות ואמנות".
כל האירועים יתקיימו במוסדות התרבות והאמנות והמרחבים הקהילתיים המונגשים לקהל הרחב- מרכז מונארט לאומנויות, בית אריה קלנג, המוזיאון לתרבות הפלישתים, מתנ"ס דיונה ובעוד מוקדי פעילות מונגשים. המופעים המרכזיים יתורגמו לשפת הסימנים ע"י מתורגמנית שתהיה נוכחת במופע. "אני מקווה שבשנה הבאה נוכל לקיים את הפסטיבל בסוכות, כדי שיבואו כמה שיותר אנשים, ושמהיום הוא יהפוך למסורת", מסכם מישל.
הפסטיבל יתקיים בין התאריכים 10-15 באוקטובר, במוסדות התרבות ובמרחבים הקהילתיים ברחבי העיר אשדוד, הכניסה חופשית. לפירוט האירועים המלא באתר החברה העירונית אשדוד - לחצו כאן.