הייתי בפריז וגם ברומא, אבל בגבעת אולגה כמעט ולא ביקרתי. נסעתי לשם שבוע שעבר עם שלושת בניי, שעתיים נסיעה כמעט ממרכז הארץ. זה הרגיש לי כמו חופשה רחוקה, אך כאשר ראיתי איך טכנודע, מוזיאון המדע, שינה את פניו והפך למוזיאון הרפואה הראשון לילדים - ידעתי שלשם אני רוצה לנסוע. מאז שאני זוכרת את עצמי ואת ילדותי תמיד אהבתי ללכת למוזיאונים. עד הקורונה, כאשר נסעתי וטיילתי בעולם לכל מקום אשר הגעתי, חיפשתי את המוזיאונים המיוחדים והמעניינים לילדים.
טכנודע בגבעת אולגה מרשים, מיוחד, מעניין, מאתגר וחוויתי לא פחות ממוזיאון מדע לילדים שראיתי באמסטרדם הרחוקה. הופתעתי לטובה לגלות כמה עושר תרבותי ולימודי ניתן להקנות דרך משחק וחוויה וכמה אושר זה יכול לגרום לילדים.
לחזק את דור העתיד של הרפואה בישראל
אחרי שנים של תכנון וביצוע, נפתח מוזיאון הרפואה הראשון בישראל, המשתרע על פני 1,200 מטרים וכולל כ-120 מיצגים, שתוכננו בטכנודע חדרה ונבנו עבורו במיוחד בגרמניה. ייחודו של המוזיאון היא שהוא מבוסס על השילוב שבין מדע, רפואה וטכנולוגיה. המוזיאון למדע ורפואה בטכנודע חדרה, נפתח תחת הקונספט "קפיצה לתוך גוף האדם", ונותן הצצה נדירה וחווייתית הישר לתוך מבנה גוף האדם ותפקודו, בדגש על לימודי אנטומיה, הפיזיולוגיה של גוף האדם וחולשותיו, פתולוגיה וחשיפת בעיות, שיטות הטיפול השונות, טכנולוגיות מתקדמות, וכל זאת באמצעים חזותיים מתקדמים ואינטראקטיביים, המעניקים חוויה ומאפשרים למידה מעמיקה והזדמנות להתנסות, לטווח גילאים ואוכלוסיות רחב.
במקום מוצגות שש תערוכות בנושא המערכות החיוניות להיווצרותו ותפקודו של גוף האדם, ביניהן: מתחם "הידעת", גנטיקה, חיידקים ווירוסים, הלב, הריאות והמוח. כך יוזמנו ילדי ישראל להתנסות וליהנות מחוויה עוצמתית, אינטראקטיבית וחושית, בעזרתם של מוצגים תלת ממדיים גדולים, החל מכניסה אל תוך לב ענק בגובה חמישה מטרים עם חוויה אור קולית מרהיבה, דרך משחק עם מודל מוח ענק, קפיצה לתערוכת וירוסים וחיידקים, ביניהם גם הקורונה, ועליה וירידה לאורך מודל הסליל הכפול של ה–DNA מהגדולים בעולם.
"אנחנו עדים לכך ברחבי העולם, שחברה בריאה העוסקת ברפואה, מצליחה להשפיע באופן משמעותי על אזרחיה, לעומת מדינות שלא שמות במרכז את נושא הרפואה ונוחלות כישלונות רבים", מסביר ד"ר גדי מדור מנכ"ל טכנודע חדרה, "ניתן לראות במהלך ניהול המשבר העולמי, איך מערכות בריאות חזקות ויעילות התמודדו בהצלחה מול משבר הקורונה. כשחשבנו על האתגר הבא לילדי ישראל החלטנו לחזק את דור העתיד, על מנת שיובילו את עולם הרפואה העתידי. אנו נרגשים להשיק את מוזיאון הרפואה והמדע הראשון בעולם, שמוקדש כולו לרפואה. אנו מקווים כי המוזיאון יהפוך לשם דבר בעולם וגם לאתר עלייה לרגל לתיירות חוץ, ברגע שתפתח תיירות כזאת".
ללמוד בעקבות החושים
כאמא, אני מאמינה מאוד שניתן ללמד רבות דרך משחק עם החושים, על אחת כמה וכמה בגילים הקטנים. אם הילדים יאהבו ויתחברו למשחק מסוים, הם ירצו לעשות אותו שוב ושוב וכך התהליך יוטמע. אני בעצמי לא תמיד ידעתי איך ללמד אותם על מערכת הדם או אפילו על חיסון הקורונה. בתערוכת החיידקים לדוגמה, לוקחים חותמות ומדביקים על כף היד, החותמות מדמות כאילו הם עם "חיידקים״ ודרך אור כחול, מעין אולטרה סגול, רואים שכאשר שוטפים ידיים בסבון, החיידקים נעלמים. אולי כעת לאחר שהתנסו יוכלו להבין טוב יותר מדוע המבוגרים מתעקשים ומקפידים על הניקיון. כאשר משחקים, מנסים, בודקים ושומעים, אפשר לגלות עולמות חדשים.
בני בן השלוש, שאמנם בהתחלה חשבתי שהוא צעיר מדי בשביל פעילויות מהסוג הזה, נהנה מאוד. ישב בשקט בזמן הקרנת הסרט על הלב ואף שיחק היטב עם המכונות המדמות את שמיעת הדופק. הילדים אהבו מאוד גם לראות, לגלות ולהבין איך מערכת הדם פועלת. בתערוכה אחרת, בני הבכור בן השש וחצי שיחק ונהנה לדמיין ולנסות להבין את מערכת העיכול. התערוכה גדולה ומשתרעת על שלוש קומות, הם שהו במקום עד הסגירה ולא רצו לעזוב וללכת הביתה, הבטחתי להם שאנחנו עוד נשוב.
לשעות הפתיחה, בירור פרטים והרשמה לסיורים ניתן ללחוץ כאן>>