מאז שהיה בן שבע, מעט אחרי שהתחיל ללמוד בכיתה א׳, אובחן ינון גל-און בהפרעת קשב ודיסלקציה. בניגוד להורים רבים שמקבלים לידיהם את הבשורה בהכנעה, ומנסים לעשות הכל על מנת להתאים את הילד לסביבתו, אמו, כנרת גל-און, העוסקת ביזמות בנדל"ן, החליטה להתמקד בינון, ולא בסביבה. "במהלך השנים הרגשתי כאימו שיש סביבנו המון רעשים שמרחיקים את ינון מעצמו," מספרת כנרת. "התחושה היתה שכולם רוצים לעזור לו ׳להיות כמו כולם׳. למערכת הלימודית יש כוונות טובות אבל ילדים רבים נפגעים בדרך שמנסה להפוך אותם למה שהם לא. אני החלטתי להתעקש עם ינון על התנתקות מהרעשים הללו ולמצוא את המקום שלו, את הקול הייחודי שלו, את המתנה שהפרעת הקשב מביאה איתה".
מתברר שהמתנה חשפה את עצמה בפני ינון במקביל לאיבחון. ינון החל לצלם אנשים מתחת למים בגיל 7, ולא הפסיק. "לאחר כמה שנים הגדיר את הצילום שלו כ׳צילום רגש מתחת למים׳. הסביבה הרימה גבה ולא הבינה למה הכוונה. אני עפתי על זה!" האם נזכרת. "זו ההגדרה המדויקת למי שהוא, כבר מגיל כה צעיר, ולעשייה שלו. אנשים בכל הגילאים מגיעים לצילומים והמטרה של ינון היא לחבר את המצולם למקום הכי עמוק ואינטימי עם עצמו. בלי איפור, בלי סטיילינג, בלי פוזות. ההנחיות הריגשיות מציפות אצל המצולם חוויות אישיות מהעבר והרבה סטים מסתיימים אצלנו עם דמעות של הקלה והשלמה. צריך לראות בשביל להבין את עומקם של הדברים".
עכשיו יוצא הספר ׳הניצוץ שבי׳, ובו טקסטים שכתבה האם, בגוף ראשון, כמתוך פיו של בנה, לצד הצילומים העוצמתיים שלו. "לפני כ-9 שנים התחלתי לכתוב את הספר הזה, שעסק בחיבור לקול הפנימי. כמה שנים שעסקתי וכתבתי דרך החיבור והמסע האישיים שלי. כתיבה לא באה לי בקלות אבל היה חשוב לי לכתוב את המסר. לאחר כמה שנים של התעסקות בנושא, במהלכן ינון התחיל לצלם ועברתי איתו דרך מאתגרת ומחזקת, הרגשתי שהמסע של שנינו זה בדיוק השיעור אותו אני רוצה לשתף. פתאום המילים זרמו לי והדרך נראתה ברורה יותר: להבין את הרעשים בחיינו – למצוא את המקום בו אני פוגש את השקט. להתחבר לניצוץ שבי, לקול הפנימי".
האם קיבלה את אישורו של בנה, גם למילים וגם לשימוש בצילומים, ואז התחילה לעבור על כל הצילומים שצילם מגיל 7. "לתדהמתי גיליתי עשרות אלפי צילומים. שנים שאני מתייקת במחשב כל סט וסט ופתאום ראיתי את התמונה המלאה והייתי פשוט המומה", היא משחזרת. "פגשתי צילומי סלפי חשופים, אינטימיים ומרגשים, צילומי משפחות, יחידים, ילדים, כולם בצילומים טבעיים ונוגעים".
לא צריך להיות כמו כולם. צריך וחשוב להיות מי שאתה
שלב מיון ובחירת הצילומים לספר נמשך חודשים ארוכים. כשחיברה בין צילום לטקסט בעמוד הבינה כנרת עד כמה ינון והיא מדברים את אותה השפה. אחר כך הגיע תהליך העריכה, עם העורכת עטרה אופק, ושלב העיצוב, עם המעצבת נועה שוורץ, שנמשך כמעט שנה. "יום ההדפסה בדפוס הוא כמו יום לידה, לא פחות," כנרת מספרת. "חלום של שנים מודפס והופך לספר. גם הפעם הראשונה שראיתי את הספרים בחנות ספרים השבוע היתה מרגשת מאוד".
האם ובנה מקווים להשפיע, באמצעות הספר, על ילדים והורים במודעות לחשיבות להקשבה לקול הפנימי כבר בגיל צעיר. "הספר פונה לכל אדם בכל גיל," היא מציינת. "אצלנו הרעשים היו יותר חזקים בגלל הפרעות הקשב אבל הם קיימים אצל כל אחד מאיתנו. חשוב להבין מגיל צעיר את החיבור למהות הפנימית ולא לוותר לילדים להיות מי שהם באמת. לא צריך להיות כמו כולם. צריך וחשוב להיות מי שאתה. אני מאמינה שההקשבה לינון מגיל צעיר והעובדה שנתנו מקום וביטוי לחשיבה היצירתית שלו עזרו לו לגדול ולהפוך לנער עם חשיבה עמוקה, בטחון עצמי וראייה יוצאת דופן של האחר".
הורים - כל מה שצריך לדעת