"חג פורים, חג גדול לילדים"? ובכן - לא תמיד. מסתבר, שלפחות עבור חלק מהם, הרעיון להיכנס לדמות של איזה ליצן צבעוני מגושם או קוף שעיר, עשוי להיות מרתיע במיוחד.
לפני שאתם כועסים, משכנעים ובעיקר לוקחים את העניין ללב - התייעצנו בעניין עם פרופ' עמוס רולידר, מומחה לניתוח ולטיפול התנהגותי בילדים, דיקן הסטודנטים "המכללה האקדמית כינרת", וראש התכנית להסמכת מנתחי התנהגות, שהסביר למה לא צריך להתרגש מהעניין, ובעיקר למה אתם צריכים להניח לילדים שלכם לנפשם אם הם ממש לא בקטע.
"חשוב להבין שכבר מגיל צעיר, יש ילדים שמשתפים פעולה יפה עם עניין התחפושות, יש כאלה שהעניין פשוט לא מדבר אליהם וחלקם אפילו מקבלים 'רגליים קרות' ברגע האחרון. בכל מקרה, אם ילד לא מעוניין להתחפש, אני חושב שראוי שההורה יכבד את זה ולא יכריח אותו", אומר רולידר. לדבריו, חוסר הרצון של הקטן לשתף פעולה עם העניין, שכיח יותר בקרב ילדים בני 3-6: "בגילים הללו בדרך כלל מתפתחת ההבנה החברתית, ועלולים להופיע אצל הקטנים גם חששות או רתיעה מהפעולה. עם זאת, חשוב לציין שברך כלל בסיטואציות מהסוג הזה לא מדובר בבעיה מדאיגה שנובעת מחרדה או מחוויה טראומטית כזו או אחרת".
אז מה אפשר לעשות? לדברי רולידר, חשוב לבחור בתחפושת פשוטה, נוחה ולא לוחצת. לא חייבים לעטות מסכות או להשתמש באיפור רב. אם התחפושת מחייבת, כדאי לאפר רק בכפוף לרצון הילד ובשיתוף פעולה מלא. אפשר ללכת ביחד עם הילד לחנות, ולחפש תחפושת שהוא יאהב. גם מחמאה נחמדה לא תזיק במהלך המדידה.
ואם גם זה לא עוזר? "באופן כללי, כדאי לקחת בחשבון שיש ילדים שהעניין יותר מדבר אליהם ויש כאלה שפחות, ולא משנה מה ההורה יאמר או יעשה. למעשה, לחץ במקרה הזה, רק עשוי לפגוע בתחושת ההנאה והחגיגה של הילד. בכל מקרה, אל תנקטו במדיניות 'הכל או כלום' ואפשרו לו ללבוש רק חלק מהתחפושת, לדוגמה: רק את החליפה ללא הכובע. במקרה שהילד מסרב להתחפש, או לובש תחפושת חלקית – קחו אתכם לגן את התחפושת בשקית. יתכן שכשתיגעו לגן והוא יראה את חבריו מחופשים, רוח החג תדבק בו והוא יבקש להתחפש".
>> תחפושות לפורים: עשו זאת בעצמכם
רולידר ממליץ להורים להפריד את עצמם מהעניין. "אם אתם לא מרגישים בנוח שהילד שלכם שונה משאר הילדים, אל תפילו את זה עליו. הוא כבר ילמד להסתדר עם הבחירה שלו, ואתם תאלצו לחיות עם העובדה שאולי לא תהיה לכם תמונת שואו אוף מושלמת לאינסטגרם".
"אווירת פורים היא הזדמנות לחגיגה משפחתית", מוסיף נדבר הריס, פסיכולוג קליני. "שירים ואווירה פורימית במשפחה, פעילויות ומשחקי תחפושות בימים שקודמים לחג, בדרך כלל מגבירים את שיתוף הפעולה. מעבר לכך, כשמדובר בילדים בני 3-6, מומלץ למדוד את התחפושת מספר פעמים, בימים שלפני החג על מנת לגביר את התחושה המוכרת לנוכח התחפושת והסיטואציה. בנוסף, אם גם ההורה יחבוש פאה או כובע, האווירה תשתפר פלאים. כשהילד חושש, אפשר לדבר איתו על זה, ולאפשר לו להיות מעורב יותר בהחלטה לגבי בחירת התחפושת. כל אלה עשויים לעזור להפחית את הרתיעה מהעניין".
"בשורה תחתונה, כשמדובר בפעולת הנאה חביבה כמו להתחפש, לא יקרה שום נזק פסיכולוגי אם הילד לא יתחפש. לעומת זאת, אם הוא לא רוצה להכין שעורי בית או לסדר את החדר שלו למשל, זאת כבר בהחלט אופרה אחרת ובמקרים האלה בהחלט הייתי מציע להתעקש איתו.
לכן, זכרו להתמקד בדברים חשובים באמת, ובשום מקרה אל תכריחו, אל תשתמשו באיומים או בהסברים מרובים, אל תעבירו עליו ביקורת ואל תתנו לו תחושה שאתם מאוכזבים ממנו. והכי חשוב: אל תשכחו ליהנות ביחד מהחג המשפחתי השמח הזה", מסכם פרופ' רולידר.