משפחה וכלב מציצים מחלונות מכונית משפחתית (צילום: shutterstock_Africa Studio)
כלבים מסתדרים היטב עם נסיעות ארוכות | צילום: shutterstock_Africa Studio
כלבים יכולים לשרוד נסיעות ארוכות מאוד, אפילו מגוש דן לאילת, אבל אם אתם מתכננים נסיעה כזאת, וגם אם הכלב שלכם הוא אורח קבוע במכוניתכם, יש כמה דברים שחשוב לדעת: 

1. כאמור, כלבים מסתדרים עם נסיעות ארוכות, אלא אם הכלב שלכם נוטה להקיא. מובן שמדי פעם, רצוי כל שעתיים או שלוש, לעשות הפסקה כדי שהכלב יוכל להתרוקן ולחלץ עצמות.

2. אוכל: כן או לא? בהחלט לא כדאי להאכיל כלב בזמן נסיעה. יותר מזה: לא כדאי שהכלב יאכל בשעה שעתיים שלפני הנסיעה, כדי למנוע הקאות. כלבים מקיאים מכל מיני סיבות: בעקבות טלטולי הנסיעה, כביטוי לחרדה או פשוט משום שאכלו לא מזמן. לכן, במקום מזון או נשנושים מומלץ לתת לכלב בזמן הנסיעה עצם או משחק אהוב כלשהו, כדי לתפוס את תשומת לבו ולהסיח את דעתו מדברים שליליים.

3. יש כלבים שחרדים במיוחד מנסיעה במכונית; מעצם הנסיעה, מרעשים מסוימים, מקפיצות וטלטולים בדרך.יש כאלה שמבוהלים במיוחד בנסיעה הראשונה שלהם, אחרים חוו טראומות בנסיעות (כלב שננטש בעבר לאחר נסיעה במכונית, למשל). חרדה בקרב כלבים יכולה להתבטא בריור מוגבר, שלשולים או הקאות.
בעלי כלבים מסוימים נותנים לכלבים חרדים כדורי הרגעה לפני נסיעות, אבל כדאי לדעת שגם בעיות כאלה ניתן לעתים לפתור באמצעות אילוף יעיל, ולעתים אין צורך להגיע למתן כדורים.כדאי לנסות להרגיל את הכלב מגיל צעיר לנסיעות, ולקשר את הנסיעה באוטו עם חוויה חיובית. יש לקחת בחשבון שגורים שזו נסיעתם הראשונה או השנייה עשויים להתרגש יותר מכלבים מנוסים יותר.

4. אם הכלב נובח בזמן הנסיעה (למשל משום שהוא מבחין בכלב אחר), רצוי להתעלם. אומנם אם הכלב יקבל יחס כלשהו לטווח הקצר – הוא עשוי להירגע, אך בטווח הארוך ילמד כי התנהגות כזו היא רצויה. • יש כאלה ששמים את הכלב בטנדר פתוח מאחור; עדיף להימנע מכך משום שהרוח והאבק עשויים לגרום לדלקות עיניים. בנוסף, הכלב עלול לקפוץ בזמן הנסיעה מתוך הטנדר. במקרה כזה מומלץ לאבטח את הכלב בדרך כלשהי, אבל אך ורק למרכז הרכב, כדי למנוע מצב שבו הכלב יכול לקפוץ וייתלה על אחת הדפנות. 

ועוד כמה כללי בטיחות חשובים:
* כדאי להושיב את הכלב במושב הקדמי ליד הנהג, היכן שממוקמות הרגליים. בכל מקרה, כדאי לתחום את הכלב לאזור מסוים, אם זה במושב ליד הנהג או במושב האחורי. אפשר לאבטח אותו באמצעות רצועת בטיחות מיוחדת – רצועה שמתחברת לתפסי הבטיחות של המכונית. אפשרות נוספת היא לקשור את רצועת הכלב לדלת האחורית של האוטו (אפשרי באמצעות סגירת הדלת על הרצועה), באופן כזה שיהיה לכלב מרחב מספק.
* בעת בלימת חירום הקפידו להחזיק את ההגה בשתי ידיים, ולא לגונן עם יד אחת על הכלב כפי שעושים נהגים רבים. 
* פתחו את החלון עד לשליש מגובהו, כדי לאפשר כניסת אוויר צח, ומצד שני להבטיח שהכלב לא יוכל לקפוץ דרך החלון.

כלב מוציא את ראשו מחלון מכונית כחולה (צילום: jupiter images)
מתי מגיעים? אני קצת רעב | צילום: jupiter images
* אין לאפשר לכלב לשבת על הנהג! אם כריות האוויר יפתחו בעת תאונה, הדבר יכול לגרום לפגיעה קשה בנהג ובכלב.
* בנסיעה ארוכה יש להצטייד תמיד במזון ובמים לכלב, ולהאכילו במהלך ההפסקות בנסיעה. 
* רצוי לאלף את הכלב לרדת מן הרכב רק לאחר קבלת הוראה ברורה, כדי שלא יתפרצו לכביש. 
* יש להימנע מהרכבת כלב על אופנוע, דבר שעלול להסיח את דעתו של הרוכב מהמתרחש בכביש. 
* אין להשאיר כלב בכלי רכב סגור; הדבר עלול לגרום לסכנת התייבשות ומוות.
* אין לאמן כלבים לרוץ לצד רכב נוסע.
* במידה וניתן לשלוט על כריות האוויר יש לבטלן במקום שבו הכלב יושב.

 

הטיפים באדיבות מאלף הכלבים יואב גורן