זוגות שנאלצים לעבור טיפולי פוריות צועדים לא פעם במסלול ארוך ומפרך. ההתמודדות הפיזית הכללת בדיקות, זריקות, כאבים והתרוצצויות מלווה גם בהתמודדות נפשית מורכבת. מי מלווה את מטופלי הפיריון ותומך ברגעים הקשים? כיום ניתן להיעזר בלא מעט אנשי מקצוע שמקלים על תחושת הבדידות והופכים את המסע לנסבל יותר.
תמיכה אישית: הרפיה ודמיון מודרך
אחת הדרכים היעילות ביותר להיתמך במהלך טיפולי פוריות היא להיעזר באיש מקצוע המספק תמיכה פרטנית או זוגית. תמיכה כזו אינה מצריכה חשיפה והיא מותאמת למסע האישי שהזוג עובר.
רינה שינברג, פסיכולוגית ומאמנת מנטלית להצלחה, מומחית בהתמודדות עם משברים, בליווי ובהעצמת מטופלי פוריות, מסבירה שהטיפולים האלו גובים מחיר רגשי כבד מאוד. "מדובר ברכבת הרים שנעה בין תקווה לאכזבה ומכילה נפילות רגשיות חזקות", היא מתארת. "לטיפולי פוריות יש נטייה להשתלט על החיים ולפגוע בזוגיות ובמעגלי החיים האחרים. בשנים האחרונות יש יותר ויותר נתונים מחקריים שמראים מהי התרומה של תמיכה נפשית לסיכויים להיכנס להריון ולקיצור משך הטיפול. נשים לא חייבות לסבול ואם יש משהו שיכול לעזור לנו צריך להשתמש בו".
שינברג החלה לעסוק בליווי נשים וזוגות מתוך דאגה וקרבה לנושאים הקשורים ברווחתן של נשים. "ערכתי דיסק הרפיה בדמיון מודרך לנשים שעוברות טיפולים", היא מספרת, "ואנשים שאלו למה אני לא מפתחת את זה. התחלתי ללוות נשים באופן אישי, כל אחת במקום שבו היא נמצאת. הגיעו אליי הרבה נשים ופחות זוגות, כיוון שלגברים רבים קשה עם החשיפה". במקביל פתחה שינברג קורס המיועד לזוגות מטופלים.
מה היתרון בליווי אישי?
"היתרון בכך שהטיפול מותאם לצרכים האישיים של המטופל. במהלכו אני נותנת כלים אישיותיים שנשארים לכל החיים. אישה שעברה שינוי מחשבתי תזכה ליהנות ממנו גם בעתיד. לאישה שלא מצליחה להיכנס להריון באמצעות טיפולים יש פגיעה בערך העצמי ובדימוי גוף. הטיפול לא מאפשר ליפול למקומות האלו ומראה שיש אלטרנטיבה".
ומה עושים כשבן הזוג מסרב להצטרף?
"אני אומרת לנשים 'תקשיבי לעצמך ולא לבעלך!'. נשים נוטות לחוות את הטיפולים כבעיה, כקטסטרופה, וגברים מסתכלים עליהם כפתרון. בגלל זה הרבה נשים חושבות שבן זוגן לא מבין אותן. זו אחת הבעיות הכי מוכרות ואני מייעצת לנשים בכל מקרה לעזור לעצמן".
תמיכה קבוצתית: שפה משותפת
בדומה להתמודדויות אחרות בחיים, לא מעט אנשים מוצאים נחמה בטיפול קבוצתי המספק חממה רגשית מבינה ותומכת. שירי אנקונה-טוביאס ויובל שחק זיהו את הצורך בתמיכה בנשים ובזוגות הנמצאים בטיפולי פוריות. לפני כשנה וחצי הן פתחו קבוצה שנקראת "עוברות את זה אחרת", המקיימת מפגשי תמיכה במטופלות פיריון. בסדרה של עשרה מפגשים הן מקבצות נשים שעוברות יחד את המסע הקשה ומוצאות מסגרת שמספקת אוזן קשבת והבנה מתוך התחושה ש"גם אני נמצאת בסרט הזה".
הגורם המאחד את הנשים הוא הניסיון להרות ולהביא ילדים לעולם. אף על פי שכל אישה מגיעה עם פרוטוקול רפואי וטיפולי אחר, נושאי השיחה והעניין נותרים זהים. חשוב לציין כי הז'רגון היומיומי המלווה נשים שעוברות טיפולי פיריון מכיל לא מעט מילים וביטויים שזר לא יבין. "היום יש לי בטא" (היום שבו נערכת בדיקת הדם לאישור או שלילת הריון) או "מחר יש לי החזרה" (תהליך שבו מוחזרות ביציות שנשאבו והופרו בהפריה חוץ-גופית) הם נושאי שיחה מוכרים ונפוצים המצריכים היכרות מוקדמת עם הנושא. אנקונה-טוביאס ושחק, שתיהן מאמנות מוסמכות, משלבות בסדנה שיטות שונות - אימון אישי, דמיון מודרך, הרפיה ויותר מכל - את ניסיונן האישי בתחום וכלים שצברו במשך שנים.
"המפגשים מבוססים בעיקר על הליכים שיחתיים שבהם הנשים מדברות ומשתפות במה שעובר עליהן", מספרת אנקונה-טוביאס. "כל אחת באה עם דעה משלה וניסיון אישי אך יוצאת עם תובנות מגוונות בהרבה. הרבה נשים נוטות לשמור בסוד את העובדה שהן בטיפולים והקבוצה מאפשרת להן לפתוח את הנושא מבלי לחוש אשמה, בושה או חריגות. הקבוצה מלווה בתחום ספציפי מאוד אבל יוצרת שינוי אצל הנשים גם בתחומי חיים אחרים. הקבוצות הגיעו מתוך זיהוי של צורך. יובל ואני קלטנו שאין בעצם דבר כזה. הקבוצה מאפשרת לנשים לראות איפה רצוי לשים דגשים בתהליך. חשוב לי להגיד לנשים שאפשר לקבל עזרה וגם אחרי הרבה כישלונות להאמין שהפעם זה יהיה אחרת, לשנות את החשיבה לגבי הטיפולים עצמם ועם זאת להמשיך לנהל זוגיות מאוזנת, עבודה וקשר בריא עם הסביבה".
אנקונה-טוביאס מסבירה כי התמיכה הקבוצתית מאפשרת לנשים מקום מפלט של הבנה וקבלה. "לא מדובר בקבוצת תמיכה קלאסית שממררים בה בבכי ובזעקות 'אוי, אוי, אוי איזו מסכנה אני'. ה'אני מאמין' של יובל ושלי הוא שהאינטימיות שנוצרת בקבוצות הללו, היא שמסייעת לעבור את המסע. האינטרקציה שנוצרת בין הנשים עמוקה וממשיכה ללוות אותן גם מחוץ לקבוצה ובהמשך החיים. החוויה הקבוצתית של ההבנה ההדדית מעצימה. אנחנו לא באות ואומרות אחת לשנייה 'איזה מסכנות אנחנו', אלא מנסות לראות במסע הזה מסע של גבורה. בעיניי, זוגות שנאלצים לעבוד כל כך קשה כדי להביא ילד לעולם הם גיבורים וגיבורות".
תמיכה ברשת: אתם לא לבד
אחת מהאפשרויות הכי פופולריות וזמינות לקבלת תמיכה במהלך טיפולי פוריות היא השתתפות בפורומים בנושא. באמצעות הפורומים באתרי האינטרנט, אפשר להיחשף לעולמן של מטופלות אחרות ואם רוצים, אז לחשוף את עולמכם. מידת החשיפה, השיתוף ותדירות הכתיבה תלויה כמובן באישה עצמה.
הפורומים התומכים, בניגוד לפורומים הרפואיים, מספקים ליווי נפשי ואפשרויות עידוד והעצמה בשלבי הטיפול השונים. עם זאת, אפשר למצוא בהם גם מידע פרקטי, עצות רפואיות ואינספור טיפים שנצברו מתוך ניסיון.
אנקונה-טוביאס, שמנהלת בהתנדבות את פורום "מנסים להרות" ב-YNET, מסבירה כי השתתפות פעילה בפורומים מספקת תמיכה של נשים בנשים אחרות, ואפשר למצוא בהם תשובות ועצות במהירות, ללא צורך להיחשף ומתוך הנוחות הביתית. התשובות הניתנות בפורום אינן מהוות המלצות רפואיות, אלא מתבססות על ניסיונן האישי ותובנותיהן של המשתתפות האחרות. "התמיכה הנפשית שאנחנו מספקות אינה מהווה תחליף לליווי הרפואי", היא אומרת. "אך כיום גם הרופאים מבינים שתמיכה מסוג זה לא מתחרה בהם אלא מספקת מוצר משלים. בסופו של דבר זה בסדר אם נשים שעוברות טיפולים מרגישות מסכנות לפעמים, החוכמה היא לעשות הכל כדי לא להפוך באמת לאחת כזו".
ואפשר גם בקופת החולים
עמותת "חן לפיריון וחיים" מציעה טיפולי תמיכה פרטניים וקבוצתיים במחירים מוזלים. בנוסף, בבתי החולים השונים מוצעות סדנאות תמיכה מוזלות או בחינם לבעלי ביטוחי בריאות שונים. לדוגמא - סדנאות שמתקימות ביחידה להפריה חוץ גופית במרכז הרפואי קפלן (פרטים בטלפון 08-9441623) או ביחידה להפריה חוץ גופית של המרכז לנשים ויולדות של בית החולים "שיבא" בתל השומר, שמציעה קבוצות תמיכה לזוגות שנמצאים במסגרת טיפולי פיריון. בנוסף, ניתן לפנות לקופת החולים ולבקש מידע על קבוצות תמיכה שפועלות במסגרתן.
>> בואו לדבר על זה בפורום הפוריות
>> פריצת דרך: מדענים הצליחו לייצר תאי זרע מלאכותיים