האמהות היא כמו רכבת הרים גדולה, רגשית ופיזית. בהתחלה, כשרק עולים עליה, היא יכולה די להפתיע עם כל הטלטלות שהיא מזמנת: הגוף שמתרחב ומתכווץ, חוסר השינה, ההתעסקות האינסופית בטיפול תינוק, ובכלל, עולם שלם וחדש שצריך להכיר שמשאיר את רוב הנשים בלי אוויר. בשלב מסויים, כמעט כל האמהות מוצאות את עצמן כשהן קבורות בין ערימות כביסה לערימת חיתולים מלוכלכים, ממלמלות בייאוש: ככה זה הולך להיות מעכשיו?
החברות המנוסות מבטיחות שיום אחד זה ישתנה, אבל לא יודעות לומר מתי או להסביר איך זה יקרה. סקר בריטי שפורסם לאחרונה ניסה לעשות בדיוק את זה, ובדק תוך כמה זמן אישה שילדה תחזור להרגיש שוב כמו אישה. התשובה: שנה וחצי. או בחשבון פשוט: 18 חודשים, שבסופם תחזרי להיות האישה שהיית לפני ההריון.
שליש מהנשים מאשימות את ההנקה
יותר משני שליש מ-3,000 הנשים שהשתתפו בסקר, אשר נערך עבור אתר האינטרנט "A Beautiful Mummy", אמרו שהן מרגישות שמנות, מדולדלות ובלתי מושכות בחודשים שאחרי הלידה. שש מתוך עשר אמרו שהביטחון העצמי שלהן נפגע מאוד כשהבחינו שהבגדים של טרום ההריון כבר לא עולים עליהן. כשליש מהנשאלות האשימו בזה גם את ההנקה, משום שהגבילה את המלתחה שלהן, ובכך גרמה להן להרגיש לא מושכות בכל מה שלבשו. 63 אחוזים אמרו שהמכה הגדולה שלהן הייתה אובדן העצמאות, דבר שהוביל להידרדרות משמעותית בטיפוח העצמי. בנוסף, רבע מהנשים חשו שהן בתחרות מול אמהות אחרות, ביניהן לא רק חברות ונשים מהסביבה, אלא גם סלבריטאיות שמציבות סטנדרטים גבוהים עד בלתי אפשריים ומשילות את הקילוגרמים מהר.
"18 חודשים זה הזמן הממוצע, אבל לנשים רבות זה יקח יותר זמן", אומרת שיבון פריגארד, מנהלת האתר. "אמהות טריות עוברות כמה שלבים, לראשון אני קוראת שלב החלוק, אחר כך מגיע השלב בו כבר מצליחים להתרחץ ולהסתדר מעט, אחר כך נזכרים פתאום בתיק האיפור, וכך זה מתקדם משם. בדרך כלל כשהילד מגיע לגילאי שנתיים עד שלוש, מתפנה מעט זמן ואפשר להחזיר עטרה ליושנה. ברגע שהצלחת לשלב בין בגדים יפים, איפור, תכשיט ובושם לפני שיצאת מהבית, סימן שאת עומדת לסיים את תקופת החושך. זה לא אומר, כמובן, שהתקופה הראשונה אינה נהדרת או שלא היית בה מאושרת, זה פשוט אומר שסדר העדיפויות שלך היה שונה".
לא רוצות לחזור לעבודה
אותו שינוי בסדר העדיפויות, מביא גם לכך שתשע מכל עשר נסקרות הודו שהעבודה כבר לא נראית להן חשובה מאז הלידה, ו-79 אחוזים מהן לעזוב את העבודה ולהישאר עם התינוק. רבות מתוכן ציינו שהן מודאגות שכבר לא יצטיינו בעבודתן כי הרבה מהמוטיבציה נעלמה. לאלו שבסופו של דבר חזרו לעבוד, לקח בממוצע עשרה חודשים שלמים עד שהרגישו שוב חלק מהחברה בה הן עובדות.
"כשנולד תינוק באות איתו אין ספור מחויבויות, וזה לא מפתיע שלאמהות לא נותר פנאי על מנת לטפל בעצמן משום שהתינוק הופך למרכז העולם גם מהבחינה הרגשית", מסבירה קלייר ברנז שניהלה את הסקר. "מעבר לזה, הגוף נשאר במצב ביניים בעייתי בין הריון לבין מה שהיה לפניו, ונשים רבות לא מרגישות בנח עם גופן. זו יכולה להיות סיבה נוספת לכך שנשים לא ממהרות לחזור לעבוד ולהתרועע בחברה".
4 חודשים עד שהרחם חוזר לעצמו
"באופן עקרוני לוקח לאישה בין שנה לשנה וחצי להשתקם ולחזור לעצמה אחרי הלידה", אומרת לירן בר-לב, דולה ומדריכת הכנה ללידה ולהורות ראשונית. "נשים הבשלות יותר לאמהות, כאלה שיש להן יותר תמיכה מסביב או שמתחברות יותר לעניין האמהי מצליחות לעשות מהר יותר את ההפרדה המשולשת בין אמא, רעיה ואישה. בגדול, 16 השבועות הראשונים לאחר הלידה נקראים משכב לידה, וזה הזמן שלוקח לרחם לחזור לעצמו. רק בסופם אישה תבסס את הרגלי ההנקה והתינוק יתחיל לסגל דפוסי שינה. אישה עוברת עוד המון תהליכים, מעבר לעניינים הפיזיולוגיים הללו, והחברה לא ממש מתייחסת אליהם באופן הוגן. בישראל חופשת הלידה קצרה מתקופת משכב הלידה. בארצות אירופיות רבות תקופת החופשה היא של שנה, ויש בכך המון הגיון".
בר לב טוענת, כי אישה לעולם לא תחזור להיות מי שהייתה לפני הלידה, אך רואה בכך דבר חיובי. "לא חוזרים אף פעם אחורה. בהמשך היא תהיה אישה אחרת לגמרי. יותר מפוכחת, יותר מפוקסת ויודעת איך היא רוצה שחייה יראו. גם מול בעלה היא תהיה אישה אחרת משהייתה לפני ההריון".