אפילו ההריוניות הקלולסיות ביותר יודעות שעישון במהלך ההריון מזיק, ועלול לגרום לאין סוף נזקים. עשן הסיגריות פוגע באספקת החמצן לעובר ומעמיד אותו מול שלל סכנות אפשריות – מלידה מוקדמת והפלות ועד למחלות ריאה, הפרעות קשב וריכוז, נטייה לאסתמה ומה לא. אבל הנה משהו שעוד לא שמענו: מחקר חדש מצא כי עישון של קופסת סיגריות ליום במהלך ההריון מגדיל משמעותית את הסיכון שהרך הנולד יהפוך יום אחד לעבריין.
גם הבנות של המעשנות הפכו לפושעות
מחקרי עבר רבים כבר מצאו כי עישון בהריון עלול לפגוע במוחו המתפתח של העובר, מה שיכול לגרום בעתיד לבעיות התנהגותיות ולמעבר על החוק. המחקר הזה לקח בחשבון נתונים נוספים פרט לעישון, כמו מחלות נפש במשפחה ורקע סוציו-אקונומי קשה, היכולים להסביר את דרכם של הילדים אל חיי הפשע. אפילו אחרי שהנתונים האלה קוזזו, ילדיהם של המעשנים הכבדים נטו יותר להיעצר על ידי המשטרה כשהיו בוגרים, לעומת אלו שאמותיהם לא עישנו בהריון.
במחקר, שנערך על ידי ד"ר אנג'לה פרדיב מאוניברסיטת הרווארד בבוסטון, השתתפו כמעט 4,000 מבוגרים שהיו במעקב בין גילאי 33 ל-40, והוא פורסם בכתב העת "בריאות קהילתית ואפידמיולוגיה". ניתוח הנתונים הללו הוא חלק מפרויקט גדול שעוקב אחר השפעות ארוכות טווח של גורמים שונים במהלך ההריון והלידה על ילדים ובוגרים.
האמהות נרשמו לראשונה לניסוי בין השנים 1959 ל-1966, אז נאספה האינפורמציה המדויקת לגבי העישון שלהן במהלך ההריון. אלה שעישנו יותר מ-20 סיגריות ביום נחשבו מעשנות כבדות.
בשנים 1999-2000, כאשר כל הילדים שנולדו לנשות הניסוי הגיעו לפחות לגיל 33, החוקרים בדקו את התיק הפלילי שלהם. הממצאים הראו בבירור שילדים לאמהות שעישנו יותר מחפיסה נטו לפעילות פלילית, ב-30 אחוז יותר מאשר התינוקות שגדלו בסביבה נקייה מעשן. הנתונים היו שווים לגבי גברים ונשים כאחד, וזאת למרות שלנשים יש הרבה פחות נטייה לפשיעה. אותם מבוגרים נטו לחזור שוב ושוב על ההתנהגות הפלילית.
החוקרים הסיקו מכך כי החשיפה לעשן סיגריות ברחם משפיעה לרעה על החלקים במוח שאחראים על שליטה בדחפים ויצרים.
יותר סיגריות – השפעה שלילית גדולה יותר
פרופ' קייט פיקט, שותפה במחקר ממחלקת מדע הבריאות באוניברסיטת יורק, ציינה ש"יש לזכור שבימינו, כאשר ישנה מודעות לנושא, עישון בהריון קשור הרבה פעמים בדברים אחרים כמו צרות במשפחה, מגורים בשכונות מצוקה ורקע אלים. כמו כן, יש להניח שאם שעישנה בהריון, סביר שתעשן גם לאחריו, ובדרך כלל בבית של מעשנים גם האב יעשן, והחשיפה לעשן רעיל היא גדולה ומתמשכת.
"המחקר מקשר טמפרמנט בעייתי, קשיים התנהגותיים ואנטי-סוציאליות, עם עישון. הממצאים אולי לא יצליחו לגמול נשים הריוניות, מאחר שגמילה היא תהליך מסובך, אבל אולי הן יעודדו אותן לרדת בכמויות הסיגריות היומיות שהן צורכות, וזו כבר התחלה טובה".
"נשים בהריון מפחדות שהגמילה תהיה קשה רגשית"
"מההיבט הרפואי, ידוע שהשפעת הניקוטין על כלי הדם של השיליה בהחלט גורמת להקטנת זרימת הדם לעובר", אומר אסף אשכנזי, מנכ"ל 'אלן קאר – הדרך הקלה להפסיק לעשן' בישראל. "זה יוצר בעיות אצל העובר, ומוביל ללידת תינוקות קטנים יותר.
"הבעיה היא לא במודעות הכללית לכך שעישון זה רע. את זה כל אישה יודעת. מה שחשוב זה לשים דגש על למה היא מעשנת מלכתחילה. אישה שמעשנת בהריון תחשוב שהגמילה אולי תהיה טובה לה בריאותית, אבל תקשה עליה מאוד רגשית, ותיצור אצלה מאבק פנימי גדול מלא אשמה ומתח בין טוב לרע. תהליך הגמילה נעשה קל מאוד ברגע שעובדים על הרצון ומבינים שהעישון לא באמת מרגיע או יוצר הנאה, וזוהי רק אשליה".