כן, זו אמורה להיות התקופה הכי יפה שלך: את בהריון, כבר רכשת כל קולקציית טוניקות אפשרית ולפי מה שכתוב בספרים את, איך לומר, קורנת. אבל מה לעשות, לגוף שלך יש כנראה תוכניות משלו: העייפות, ההורמונים והמשקל מתחילים להציק, והפצעים על הפנים אכן קורנים, אבל לא לכך התכוון המשורר.
איך לשמור על מראה רענן ואסתטי בתקופת ההריון מכף רגל עד ראש? מיטב המומחים התגייסו לענות.

אשה בהריון מורחת שמן- טיפוח בהריון (צילום: Hannes Eichinger, Istock)
שמן טוב משם טוב - תכירי את שמן נבט החיטה | צילום: Hannes Eichinger, Istock

יובש ברגליים: קרם וגרבי כותנה

הבעיה: צבירת נוזלים ובצקות באזור התחתון של הגוף ויובש וסדקים בעור, במיוחד לקראת סוף ההיריון.
למה? מתיחת העור ואגירת נוזלים בעקבות ההריון.
מה עושים? חוץ מלהרים רגליים למעלה ולנוח, כדאי בעיקר בחודש התשיעי, לעבור טיפול רפלקסולוגי אצל מעסה שמתמחה בנשים בהריון. הטיפול מוריד בצקות ומשחרר את השרירים. אין בעיה בטיפול רפלקסולוגי בהריון, כאשר הכוונה לרפלקסולוגיה במובן הפשוט והבסיסי- עיסוי כף הרגל, גב הרגל ותחתית הרגל. יש להיזהר מלצרף לרפלקסולוגיה קרמים ממקור לא ידוע, משחות תרופתיות, חימום יתר וכו'.
מעבר לזה, כדאי למרוח שמן חוחובה או שמן זית על הרגליים וכפות הרגליים. ניתן כמובן להמשיך להשתמש בתקופת ההריון בקרמים המיועדים לרגליים. כדאי להימנע משימוש בסבון בעל חומציות גבוהה שלא טוב לעור היבש, ולהתקלח עם אל סבון.

אשה מטופחת- טיפוח בהריון (צילום: istockphoto)
לחות ורפלקסולוגיה יעשו לרגליים רק טוב. וגם לק | צילום: istockphoto
טיפ: לאחר מריחת הקרם, לגרוב גרבי כותנה לספיגתו המלאה בעור.

סימני מתיחה על הבטן: תורשתי

הבעיה: סימני מתיחה על הבטן והחזה.
למה? הנטייה לפתח סימנים אלו מושפעת מגודל ההריון – ריבוי עוברים וריבוי מי שפיר יגדילו את הסיכון להתפתחותם, וכן מהסביבה ההורמונלית – ריבוי אסטרוגנים ופרוגסטינים. כדאי לבדוק מה היה המצב אצל אמא: לרוב המרכיב הגנטי משחק תפקיד חשוב.
מה עושים? השוק מוצף בקרמים לטיפול בתופעה, שאמורים לשפר את האלסטיות של העור. לרוב מדובר בקרמים שמנים להענקת לחות מקסימלית, מה שעלול להעיק בקיץ.
חשוב לבדוק שהתכשירים אינם מכילים חומרים כמו טרטינואין (המוכר כרטין איי) האסור לשימוש בהריון, ושהם מאושרים לשימוש בתקופה זו. רופאי עור מדגישים שאין כל הוכחה כי קרמים יכולים לסייע במניעת סימני מתיחה.
טיפ: למרוח על האזורים הבעייתיים קרם הזנה ללילה המיועד לפנים. גם תכשירים המכילים שמנים כמו נבט חיטה, שמן שקדים, שמן חוחובה, שמן זית, שמן אבוקדו ושמן קוקוס – יעשו את העבודה.

פיגמנטציה על הפנים: זהירות מהשמש

הבעיה: כתמי פיגמנטציה.
למה? גם הורמונים, גם רגישות גבוהה לשמש. לרוב נעלמים מספר שבועות אחרי הלידה.
מה עושים? הגנה מקסימלית מהשמש: קרם הגנה וכובה רחב שוליים וניקיון יומיומי של הפנים וכמובן שתיית מים מרובה.
טיפ: מריחת חלב אם ראשוני (קולסטרום) על הכתמים – יכולה להעלים אותם במהירות.

שקיות מתחת לעיניים: קחו מלפפון

הבעיה: שקיות מתחת לעיניים, עיגולים שחורים ומראה עייף.
למה? בשל רמות מוגברות של אינסולין – תופעה שכיחה בהריון.
מה עושים? שמירה על משקל הגוף ופעילות גופנית תמתן את האינסולין ולכן גם את הכתמים הכהים מתחת לעיניים.
טיפ: תקשיבו לסבתא - פרוסות מלפפונים על העיניים למשך מספר דקות מחדירות ויטמינים לעיניים ויעילות יותר מכל מסכה.

השיער

הבעיה: אומנם ההורמונים בהריון גורמים לעצירה בנשירת השיער, אבל אחרי הלידה צפו לתקופת שלכת.
למה? הטראומה הגופנית והנפשית מובילה לעצירת צמיחתן של עד כ 50% משערות הקרקפת. רק כארבעה חודשים אחרי הלידה חוזרים זקיקי השיער לצמוח.
מה עושים? כבר במהלך ההריון בחרו במסכת שיער טובה המותאמת לסוג השיער, וגם אמפולת ויטמינים לשיער אחת לחודש לא תזיק. האמפולה מנטרלת את כל החומרים הבעייתיים בחומרי הצבע והגוונים. הטיפול בשיער בהריון חשוב להפחתת הנשירה בהמשך.
טיפ: הפחיתו את השימוש במרכך והרבו באכילת אבץ המצוי בקטניות (שעועית לבנה, עדשים) באגוזים ובשקדים.
כדאי לאכול שומנים המכילים אומגה 3, ששומרים על גמישות התאים בעיקר בהריון. את חומצת השומן הפלאית ניתן למצוא בשמן קנולה, באגוזי מלך ובזרעי פשתן. גם אנטי אוקסידנטים יעזרו, ונמצאים בפירות וירקות בכל הצבעים.

המדריך המלא לתקופת ההריון והלידה

השתתפו בהכנת הכתבה: אהובה קטיר, קוסמטיקאית ורפלקסולוגית; ד"ר אריה י. ליפשיץ, מומחה למחלות עור ומין; ד"ר רוני חשמונאי מנהל מרפאה לרפואה אסתטית; ד"ר שרון מאור, תזונאית ספורט קלינית; שמרית שנלר-ספיר, קוסמטיקאית; ד"ר אריה לידור, רופא בכיר במחלקת נשים ויולדות תל השומר; מעצב השיער ארז דלאל