לא הרבה תינוקות חווים כניסה כזו צוננת לתוך העולם: אלה קלקסטון מקיימברידג', בריטניה, זכתה ליהנות מחיבוקה החם של אימה רק לכמה שניות ספורות, לפני שהצוות המיילד הבין שמשהו אינו כשורה. הצוות, שהבין שאלה הקטנה קרובה מאוד למוות, החליט שרק פעולה קיצונית תציל אותה: הקפאה. הודות לטיפול הזה, היום, תשעה חודשים אחר כך, אלה היא תינוקת שמחה, בריאה, שמקבלת אין סוף חום ואהבה.
"חשבתי שהיא מתה"
הדרמה הגדולה בחדר הלידה החלה שניות ספורות לאחר שרייצ'ל קלקסטון בת ה-32 ובן זוגה ג'ייסון אנדרסון, 33, זכו לראות סוף סוף את פני בתם הבכורה. למרות שהלידה נראתה על פניה לא מסובכת, השילייה נקרעה, והתינוקת לא השיגה את כמות החמצן והדם להם הייתה זקוקה בתהליך. "החזקתי בה לא יותר משתי שניות", נזכרת רייצ'ל ברגעים המאיימים. "עד שהמיילדת ביקשה מג'ייסון שילחץ על לחצן מצוקה ויקרא לרופא. פתאום היו רופאים בכל מקום. האחות בכתה, ג'ייסון בכה, ואיש לא אמר לנו מה קורה. התחננתי שיספרו לי, שישתפו אותי במתרחש, אבל האמנתי שהיא מתה כי היא לא בכתה".
אלה אמנם לא מתה, אך היא נולדה עם דופק חלש ביותר, והרופאים ניסו לייצב אותה במשך 25 דקות ללא הצלחה. בשלב זה כבר היו חששות שמוחה של התינוקת נפגע ממחסור בחמצן. "פתאום, אחרי זמן שנראה כמו נצח", משחזרת רייצ'ל. "שמעתי מישהו אומר: 'היא חזרה אלינו!' לא יכולתי האמנתי".
שלוש שעות מאוחר יותר הלך הזוג לבקר את התינוקת במחלקה לטיפול נמרץ, ושם התקבלו עוד חדשות קשות: הרופאים האמינו שהתינוקת סובלת מפגיעה מוחית עקב המחסור בחמצן ובדם. "הרופאים אמרו לנו שאפילו אם אלה תצליח לשרוד, יהיו לה בעיות קשות במח, ושסביר שלא תוכל ללכת או לדבר. אותנו זה לא עניין. בשלב ההוא רק רצינו שהיא תישאר בחיים".
טיפול בהקפאה
בית החולים החליט להעביר את אלה לטיפול בבית חולים אחר באיזור, שם מיישמים טכניקה יוצאת דופן, שאמורה להפחית את הנזק המוחי שנגרם והיא נקראת "טיפול בהקפאה". הטכניקה הרפואית מייצרת מצב הדומה לתרדמת חורף אצל חיות. התינוקת נעטפה בשמיכה מקררת מיוחדת, שהורידה את חום גופה מ-37 מעלות ל-33.5, מה שהוריד את הנפיחות סביב מוחה.
אחרי שלושה ימים של חום גוף נמוך ביותר, העלו את הטמפרטורה של אלה בהדרגה למצב נורמלי, חצי מעלה בכל פעם. שבוע אחד מאוחר יותר, אלה שוחררה הביתה, לשמחתם הגדולה של הוריה, ומאז היא מתקדמת יפה. היא עוד זקוקה לטיפולי פיזיותרפיה, אך בדיקות וסריקות של המח מראים שהכל כשורה. "בכל התקופה הראשונה לא יכולתי לחכות כבר להחזיק אותה ולחבק אותה, אבל ההמתנה היתה שווה את הכל", מסכמת רייצ'ל. "אלה היא ילדה חזקה. היא הנס שלנו, והיא מעניקה לנו תקווה בכל יום".
שימוש בטכניקה לטיפול בפגיעות ראש וסרטן
גם בישראל קיים שימוש בשיטה, המכונה פה 'טיפול בהיפותרמיה', ומשתמשים בה בעיקר בפגיעות ראש, ובטיפול בסרטן. "היפותרמיה כשיטה טיפולית ידועה עוד מזמנים קדומים ונמצאת בשימוש כבר משנות ה-50," מסביר קונסטנטין איטין במסגרת מאמר בנושא. "ההיפותרמיה חייבת להיות מבוקרת, הואיל וטמפרטורה מתחת ל-28 מעלות דורשת הנשמה מלאכותית, וטמפרטורה מתחת ל-20 מעלות עוצרת את פעילות הלב. ההיפותרמיה שאותה ניתן להשרות לצורכי טיפול, חייבת להיות בין 36 ל-28 מעלות. כדאי להשרות היפותרמיה כמה שיותר מוקדם, על מנת להצליח לעכב את התהליכים המזיקים המוקדמים. כמו כן, משך ההיפותרמיה חייב להיות ארוך דיו, כדי להצליח לעכב בצורה טובה את התהליכים הפוגעים. אסור שקצב החזרה לטמפרטורות רגילות של הגוף יהיה מהיר מדי, כי הדבר מזיק".