שני תינוקות יונקים (צילום: Natalie Behring, GettyImages IL)
כאשר האם מתה בלידה, גם סיכוייו של התינוק לשרוד פוחתים | צילום: Natalie Behring, GettyImages IL

לידת תינוק היא תהליך טבעי ורגיל שזוכה בארץ לכותרות רק כאשר הוא מסתיים בטרגדיה. במדינות אפריקה לעומת זאת, מוות בלידה הוא עניין שבשגרה, ודוח חדש של ארגון יוניצף של האו"ם (המטפל בזכויות ילדים בעולם) שמתפרסם כעת - חושף את מימדי הטרגדיה האנושית: לפי הדוח, במדינות לא מפותחות הסיכון למות בלידה עומד על אחד ל- 26 לידות, פי 4 מנשים במדינות אסיה ופי 300 מנשים במדינות מתועשות. "תמותת יולדות היא הנושא שבו קיים ההבדל הגדול ביותר בין מדינות מתועשות למדינות מפותחות", נכתב בדוח.


נערות - בסיכון גבוה

לפי הדוח, המדינה עם שיעורי מקרי המוות במהלך לידה היא ניז'ר (מדינה במערב אפריקה) – שם לאישה יש סיכוי של 1 מתוך 7 למות במהלך ההיריון או הלידה. המקום הבטוח ביותר ללדת תינוק הוא אירלנד – לאישה שם סיכוי של 1 מתוך 47 אלף למות במהלך הלידה. לשם השוואה, בישראל הסיכוי הוא 1 מתוך 7800.
לדברי נציגי הארגון, מקרי המוות היו יכולים להימנע אם הייתה לנשים גישה לשירותי בריאות בסיסיים. נמצא כי ב-1 מתוך 10 לידות בעולם לא נרשמה נוכחות של רופא או גורם רפואי כלשהו.
הדוח מתייחס גם לגיל היולדות: נמצא שנערות מתחת לגיל 15 הן בסיכון גבוה פי חמש למוות בלידה מאשר נשים בשנות ה-20 לחייהן.

בכל שנה מתות 70 אלף נערות בעולם בגילאי 15-19 כתוצאה מסיבוכים במהלך ההיריון או בלידה עצמה. ככל שהנערה צעירה יותר כשהיא נכנסת להריון, כך גדל הסיכון לה ולעובר שלה. "לא מדובר כאן רק באובדן טרגי ואישי למשפחה", אומרת אן וינמן, ראש יוניצף. "יש לכך השלכות גם על הבריאות והרווחה של התינוקות וההתפתחות של קהילות ומדינות".
מאחר שלתינוק בן יומו יש פחות סיכויים לשרוד אם אמו מתה במהלך הלידה או זמן קצר לאחריה, המסקנה היא שלילדים שנולדים במדינות לא מפותחות, יש סיכוי נמוך פי 14 לשרוד את החודש הראשון בחייהם. המסקנה הכי עצובה בדוח היא שהמספרים האלה לא השתנו הרבה במהלך שני העשורים האחרונים; "נעשו כבר מאמצים גדולים מאוד להפחית את שיעורי התמותה של ילדים בעולם", מוסיפה וינמן. "אבל צריך לפעול גם בנושא תמותת אימהות ויילודים. זה דורש גם חינוך של הנערות, מעבר להתערבות רפואית".