עוד שנה ניתן יהיה להשתיל רחם בנשים, כך טוענת קבוצת חוקרים משוודיה בראשותו של פרופסור מאטס ברנסטורם, המתמחה בהשתלת איברים בנשים. החוקרים השתילו בשנים האחרונות רחם בעכברים, חולדות וכבשים ומקווים להשיג כעת את אותה ההצלחה עם נשים.
נשים יכולות להיות ללא רחם מסיבות שונות. אחת מהן היא תסמונת רוקיטנסקי, בה נשים נולדות ללא רחם. נשים אחרות נולדות עם רחם קטן מאוד או לא תפקודי, ובמקרים אחרים נשים מאבדות את הרחם בעקבות סיבוכים בלידה או מחלות.
אחרי ההשתלה: הפריה חוץ גופית ולידה בניתוח קיסרי
לטענת החוקרים, השתלת הרחם תאפשר לנשים אלה להביא ילדים לעולם. אחרי ההשתלה הנשים יצטרכו ככל הנראה לעבור הפריה חוץ גופית (IVF) כדי להיכנס להריון וניתוח קיסרי כדי ללדת, כי הרקמה המושתלת לא תעמוד בלידה טבעית.
השתלת הרחם היחידה עד כה בבני אדם התרחשה בערב הסעודית בשנת 2000, אך הרחם המושתל נדחה על ידי גופה של התורמת לאחר 4 חודשים. לטענתו של פרופסור ברנסטורם, דחיית הרחם המושתל התרחשה בגלל המורכבות של החיבור בינו לבין כלי הדם של האישה, אבל במהלך העשור האחרון חלה התקדמות משמעותית בטכניקות הכירורגיות, שתאפשר להשתיל רחם בהצלחה.
המצב האידיאלי הוא תרומת רחם מקרובת משפחה ולא מאדם מת, כדי להקטין את הסיכוי לדחיית הרחם המושתל. כדי שהנשים לא יצטרכו לקחת כל החיים תרופות נוגדות דחיית איברים, השתלת הרחם תהיה זמנית, והוא יוסר אחרי שהאישה תחליט שאין ברצונה להרות יותר.
"השאלה הגדולה אם זה יכול להחזיק הריון"
"השאלה היא לא אם ניתן להשתיל רחם", טוען ד"ר בני שכטר, מומחה בגניקולוגיה ומיילדות. "ככל שהרפואה מתקדמת, זה רק עניין של זמן וטכנולוגיה עד שניתן יהיה להשתיל רחם, בדיוק כפי שניתן להשתיל כבד. השאלה הגדולה היא אם הרחם המושתל יצליח לעמוד בהריון של תשעה חודשים והאם לא תהיה סכנה לעובר או לאישה ההרה, ככל שהרחם יגדל והלחץ התוך בטני על כלי הדם שחוברו, יגבר. לכן, כדאי להתייחס לממצאים בזהירות".