האם כשסער התחיל לפלרטט עם איילה, הוא כבר דמיין שיום אחת תהיה לו רקדנית קטנה עם זוג עיני שקד חומות? האם כשאיילה עזבה את הבית היא חלמה על טיול בשדרה עם תינוק מסוקס ורגיש בעל עצמות לחיים בולטות? כל זוג שמתחיל לחשוב על עתיד משותף, תוהה באיזשהו שלב, איך ייראה הצאצא המשותף, ומנסה לדמיין את הפרצוף של דור ההמשך.
ההורים שביניכם בוודאי מכירים את שאלת השאלות: "למי התינוק דומה"? דיון שתמיד ילווה בסערת רגשות - "הוא בול אבא שלו" או "הוא קופי של האמא". לשאלה המסקרנת כיצד ייראו הילדים שלנו אין תשובה ודאית, אבל למומחים שלנו יש כמה דעות. פרופסור מוטי שוחט, מנהל מכון רפאל רקנאטי לגנטיקה במרכז רפואי "רבין" ויועץ במעבדה הגנטית בבית החולים "אסותא", מסביר: "אני בוודאי לא מפתיע אף אחד כשאני אומר שבאופן כללי הילדים דומים להורים שלהם. חלק מהתכונות של הילד יהיו דומות יותר לאבא וחלק מהתכונות יהיו דומות יותר לאמא. חלוקת התכונות הללו משתנה מילד לילד, ולא ניתן לחזות אותה מראש. מכיוון שיש אלפי תכונות כאלו, אין אפשרות לדעת אילו מהן יתבטאו אצל הילד. לדוגמה, אם לאבא יש היקף ראש גדול ולאמא היקף ראש קטן, יתכן ולילד אחד יהיה היקף ראש כמו לאבא ולשני היקף כמו לאמא. זה נכון גם לגבי תכונות אחרות כמו צבע שיער, צבע עיניים, גובה ועוד".
ד"ר לינה באסל, מנהלת השירות הגנטי במרכז "שניידר" לרפואת ילדים, מוסיפה: "אין לשאלה הזו תשובה פשוטה, כיוון שגנטיקה היא דבר מאוד מורכב. אין גן אחד שקובע את צבע העיניים של הילד העתידי, את תכונות האופי שלו, את הגובה שלו או את צבע השיער. למשל, בעניין צבע העיניים, פעם היה נהוג לחשוב שצבע עיניים כחול מורש בצורה ברורה - אם לשני ההורים יש עיניים כחולות לא יכול להיוולד להם ילד עם עיניים חומות. המחשבה הזו התבררה כלא נכונה, משום שישנם גנים נסתרים שמשפיעים על המצב. גם הגובה של הילד מושפע מעשרות גנים שונים, ולכן אי אפשר לנבא את הגובה הסופי. ניתן לומר שהנטייה הכללית היא שיהיה דמיון בן הילד לשני הוריו, אבל לא מדובר בקביעה מוחלטת".
אין גנים מסוימים שתמיד יהיו דומיננטיים יותר?
באסל: "באופן עקרוני, גן לצבע עיניים חום הוא יותר דומיננטי מצבע עיניים כחול, אבל מכיוון שמספר גנים קובעים את הצבע, יתכן מצב בו דווקא הגן החלש ינצח. גם בעניין גוון העור, אם להורה אחד עור בעל גוון בהיר במיוחד לשני עור כהה במיוחד, סביר שלילד יהיה עור כהה, אבל גם ההיפך אפשרי כי מדובר במשחק בין גנים רבים".
יש תכונות בהם הגנים של האמא או האבא משפיעים יותר?
ד"ר בסאל: "בדרך כלל ההשפעה שווה. יתכן שתהיה השפעה גדולה יותר לתכונות שאופייניות במיוחד לגברים או לנשים. התקרחות, למשל, תעבור יותר דרך גברים כי היא תופעה ששכיחה יותר בקרב זכרים. אצל נשים תיתכן העברה של התחלת ההתבגרות המינית".
פרופסור שוחט: "יש תכונות מורכבות שקשה להבדיל בעין מהיכן הן הגיעו - מהאמא או מהאבא. המראה של הילד גם משתנה במשך השנים. הילד יכול להיראות בהתחלה בדיוק כמו האמא, ובמשך הזמן לקבל עוד מאפיינים של האבא".
יש לך חרא של אופי? לא בטוח שאפשר להאשים את ההורים
דווקא לגבי תכונות אופי ודפוסי התנהגות, לא ברור איזה תפקיד הגנטיקה משחקת. ד"ר בסאל מסבירה כי מדובר בתחום שעדיין לא נחקר בצורה מדעית-גנטית, משום שקשה מאוד למצוא גנים של תכונות שמושפעות מהרבה גורמים כמו סביבה ורקע תרבותי: "כנראה שבמקרה הזה, לסביבה יש יותר השפעה מבחינת תכונות אופי. בהחלט יש מרכיב גנטי אך אין לנו מספיק פרטים ומידע לגביו".
פרופסור שוחט מוסיף: "אצל הורים שסובלים מהתנהגויות אובססיביות או התקפי חרדה, בהחלט יש סיכוי לראות את אותן התנהגויות או חרדות גם בילדים. אבל להשפעה הסביבתית יש מקום גדול ואי אפשר לנתק אותה. אנשים גם יודעים לדכא חלק מהתכונות שקיימות בהם. אחת האפשרויות הטובות לבחינת תכונות האופי שמועברות לילדים היא מקרה של תאומים זהים, שאצלם תכונות האופי הבסיסיות דומות. השינויים וההבדלים שרואים בין תאום לתאום הם שינויים סביבתיים".
היזהרו ממחלות
למרות שהסקרנות של הורים עתידיים מתרכזת בעיקר בשאלות כמו האם לתינוק יהיו את העיניים של אמא או של אבא, פרופסור שוחט מדגיש כי בכל מה שקשור לגנטיקה יש תכונות הרבה יותר חשובות ממאפיינים פיזיים: העברה של מחלות גנטיות צריכה להטריד את ההורים הרבה יותר: "אנשים חושבים שבדיקת אולטרה סאונד בהריון תורמת יותר לבירור מצבו של העובר, אך למעשה אין אף בדיקה בהריון שהיא בעלת ערך דומה לבדיקות הגנטיות המוצעות כיום. הבדיקות הגנטיות בארץ נעשות בסכומים לא גדולים ומבצעים אותן פעם אחת עבור כל ההריונות העתידים. חשוב לזכור שאחד מתוך מאה זוגות יימצא נשא של גן של מחלה מסוימת. לצערי, למרות שהכיסוי לבדיקות בארץ הוא מאוד טוב, הבדיקות הגנטיות עדיין לא מוערכות מספיק".
מתי כדאי לבצע את הבדיקות הגנטיות?
"עדיף לבצע אותן כמה שיותר מוקדם, לפני הכניסה להריון. יש הרבה זוגות שרוצים לראות קודם שהם נכנסים להריון - וזה בהחלט נורמלי. במקרה זה, חשוב להיבדק בתחילת ההריון, כשעוד יש מספיק זמן לביצוע כל הבדיקות והבירורים".
ד"ר באסל: "חלק מהמחלות הגנטיות ניתנות לבדיקה מראש ובאמצעותן אפשר לאתר הורים בעלי סיכון מוגבר ללידה של ילד עם מחלה. יש מחלות שנוצרות בפעם הראשונה אצל העובר עצמו, ללא סיפור משפחתי או היסטוריה שיכולים לתת כיוון. גם במקרים כאלה, ישנן בדיקות אפשריות. לדוגמה - בדיקת מי שפיר מאפשרת גילוי של תסמונת דאון והרכב לא תקין של כרומוזומים. לאחרונה נכנסה בדיקה נוספת בשם 'צ'יפ גנטי' שנועדה לגלות חסרים או עודפים קטנים בגנום, שלא ניתן לראותם בבדיקה רגילה. נכון להיום, הגנטיקאים עדיין לא מגובשים בקשר למי צריכה לבצע את הבדיקה הזו. אם יש ממצאים שמעידים על מומים שונים, יש מקום להתייעץ עם גנטיקאי על ביצוע בדיקה כזו, שנעשית כחלק מבדיקת מי השפיר ונשלחת לבדיקה נפרדת. בעתיד הלא רחוק נוכל לעשות בדיקת ריצוף של כל החומר הגנטי - באמצעות בדיקה זו יהיה ניתן לקרוא, תוך שבוע, את כל הגנום ולגלות נשאות של מחלות נוספות רבות. הבדיקה הזו לא נמצאת עדיין בשימוש בגלל עלות גבוהה ומכיוון שעוד איננו בטוחים אילו שינויים תקינים ואילו לא".
סקרנים לגבי הילדים שלכם?
טוב, די עם מחלות. אתם אכולים מסקרנות לדעת איך ייראו הילדים שלכם? לעזרתנו הגיעו מספר אתרי אינטרנט שמתיימרים לנבא את התשובה. כשירות לציבור, בדקנו איך ייראה הילד של איילה וסער. אתם מוזמנים לנסות גם - אם כי התוצאות לא באחריותנו.
- Morph Thing - איך ייראה הילד שלכם? מעלים תמונה של בני הזוג או משתמשים בתמונות של ידוענים.
- MyHeritage - למי הילד דומה יותר? מעלים תמונה של הילד ומגלים אם הוא דומה יותר לאבא או לאמא.
- מחשבון צבע עיניים - אילו עיניים יהיו לילד? מזינים את צבעי העיניים במשפחות האב והאם ומקבלים את צבע העיניים הצפוי לילד.