חדשות טובות לכל ההריונית שמחזיקות מלפפון חמוץ ביד אחת, ממרח שוקולד בשנייה, ורגשות אשמה כבדים מנשוא על הגב: תמשיכו לאכול, בנות. תקופת ההריון היא לא הזמן לפצוח בדיאטה. אולי עוד כמה חודשים.
העוברים התפתחו לאט יותר
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת טקסס, והתפרסם בעיתון האמריקני מאמרי האקדמיה הלאומית למדעים, מצא שדיאטה במהלך חודשי ההריון הראשונים יכולה לגרום לנזקים בהתפתחות מח העובר, ולהוביל לרמת איי קיו נמוכה ובעיות התנהגות. לפי המחקר, העובר ייפגע בין אם צריכת המזון המועטה הינה מכוונת או לא, והסיכון הגדול ביותר נמצא בקרב אמהות צעירות במיוחד ומבוגרות במיוחד.
לצורך המחקר, שנערך על בבונים, השוו החוקרים בין שתי קבוצות קופות הרות. לקבוצה הראשונה של הבבוניות הותר לאכול כרגיל במחצית הראשונה של ההריון, ולקבוצה השנייה הוקצבה מנת מזון קטנה ב-30 אחוזים. כמות המזון שקיבלו הבבוניות שחיו על הקצבה, דומה למה שאוכלות נשים הרות רבות בתחילת ההריון, בייחוד אלה הסובלות מבחילות בוקר והקאות. החוקרים גילו כי העוברים שלהם התפתחו לאט יותר מבחינת קצב הגדילה והמחסור במזון הוביל לאיחור בהתפתחות של נוירונים וגנים במח, בייחוד אלה האחראיים על ויסות, היווצרות והתחדשות התאים.
"תזונה בריאה – קריטית בתחילת ההריון"
החוקר, ד"ר פיטר נתניאלז, ראש המרכז לחקר ההריון והתינוק באוניברסיטת טקסס לרפואה, אומר שיש לתת תשומת לב מיוחדת לתקופת ההריון הראשונה. "זהו חלון נדיר, כי בתקופה הזאת נולדים רבים מהנוירונים והתאים של המח, וזהו רגע שאין לו תחליף. למרות שבמחקר השתמשנו בקופים ולא בבני אדם, אין שום הבדל מבחינת הממצאים, ומן הסתם אי אפשר לערוך מחקר כזה על אמהות. המחקר שלנו הוא רק האחרון בשרשרת של מחקרים בנושא, שבחלקם כן השתמשו בנחקרים אנושיים, והמסקנה הברורה היא שאכילה בריאה היא קריטית בתחילת ההריון. כמו כן, ניכר שאכילה לא מאוזנת ולא טובה יכולה לשנות את מבנה המח העוברי, וגם את התפתחותם של איברים נוספים בגופו.
"זה לא אומר שנשים צריכות לאכול עכשיו המון אוכל שומני, או לאכול עבור שניים, כפי שפעם היה נהוג לחשוב, כי גם לכך ישנן השלכות בריאותיות מסוכנות. חשוב שהנשים יתמקדו בצרכיהם של התינוקות, ופחות באלה שלהן. הן הרי מעוניינות לתת לילדיהן את האפשרויות הטובות ביותר. תזונה טובה בהריון, לדעתי, היא ההזדמנות הראשונה של אישה להיות אמא טובה ואחראית".
"זה עניין אינדבידואלי. כשמדובר בנשים שהן בעודף משקל, אין בעיה לעשות דיאטה מבוקרת", אומרת תמר פור, דיאטנית קלינית ומנחת קבוצות. "יש להן מספיק עודפים בשביל שזה לא ימנע שום דבר מהעובר, כל עוד לא מדובר בדיאטות כסאח. הצריכה הקלורית המומלצת היא 300 קלוריות מעל הצריכה הנורמלית. בכל מקרה, חשוב להיות במעקב ולא להחליט על דיאטות באופן עצמאי, ולשמור על תזונה מאוזנת, עם הרכב מלא של אבות המזון, מינרלים, ויטמינים, ומספיק נוזלים".