אחד מנושאי השיחה המדוברים בקרב נשים הרות הוא המשקל ומספר הקילוגרמים שרצוי להעלות במהלך ההריון. כעת, המכון האמריקאי לבריאות (IOM), הגוף החשוב ביותר בתחום בארצות הברית ששיך לאקדמיה למדעים, מפרסם לראשונה המלצות חדשות מאז 1990, לעלייה במשקל במהלך ההריון.
מה ה-BMI שלך?
ההמלצות החדשות לנשים שאינן סובלות מעודף משקל הוא להעלות בין 16-11 ק"ג במהלך ההריון. הכוונה היא לנשים שציון ה-BMI (מדד השמנה – לפי יחס של משקל וגובה) שלהן נע בין 18 לבין 25 (הטווח הנורמלי).
לנשים שציון ה-BMI שלהן נע בין 25 לבין 29.5 מומלץ לעלות עד 11 ק"ג במהלך ההריון. לנשים שציון ה-BMI שלהן הוא מעל 30 מומלץ למתן מאוד את עליית המשקל במהלך ההריון ולעלות 5-9 ק"ג בלבד בתקופת ההריון.
לעומת זאת, נשים בתת-משקל, שציון ה-BMI שלהן נמוך מ-18.5, צריכות לעלות כ-18 ק"ג במהלך ההריון בממוצע כדי להבטיח התפתחות תקינה של העובר ברחמן. גם לצד השני של המטבע יש סיכונים, ועובר של אישה שסובלת מתת משקל עלול לסבול מעיכוב משמעותי בהתפתחות.
ההנחיות החדשות מוסיפות לראשונה גם המלצה לבצע תרגילי התעמלות מתונים במשך 30 דקות מדי יום בכל תקופת ההריון, אם אין כל הנחייה רפואית להימנע מזה.
לא צריך לאכול בשביל שניים
ההמלצות החדשות מתחשבות בשינויים שחלו בארצות הברית במרוצת 30-20 השנים האחרונות. בינהם, האישה האמריקאית ההרה מבוגרת יותר, ובסבירות גבוהה יותר ללדת יותר מתינוק אחד בכל הריון. הדאגה העיקרית של הארגון היא הכמות ההולכת וגדלה של נשים בעלות משקל עודף עוד לפני הכניסה להריון.
בעבר דאגו הרופאים שהאישה לא תעלה מספיק במשקל במהלך ההריון ושהעובר שלה יסבול מתת תזונה ולא יקבל את מה שהוא צריך כדי להתפתח כראוי. רופאים וסבתות-לעתיד נהגו בעבר להאיץ בנשים לאכול "בשביל שניים". היום לעומת זאת מודאגים המומחים מסיבוכים שנגרמים בשל עודף משקל של האם. כשני-שליש מהשנים בגיל הפוריות בארצות הברית מוגדרות כבעלות משקל עודף. כששליש מהן מוגדות שמנות מאוד. עלייה רבה במשקל לפני ובמהלך הריון מעלה את הסיכון לסיבוכי בריאותיים אצל האם ואצל התינוק גם יחד, בהם סוכרת הריון, יתר לחץ דם, מומים מולדים ועוד.
מחקרים אחרונים בנושא מצביעים על כך שתינוקות שנולדו לאמהות בעלות משקל עודף נוטים להיוולד במשקל גבוה יותר, טרם זמנם ובניתוחים קיסריים. ויש גם מחקרים שמראים שגם הילד יסבול בעתיד מבעיות של עודף משקל. מחקר עדכני שנערך באוניברסיטת הרווארד בקרב 12,000 ילדים ובני נוער מצא כי לתינוקות שנולדו לאמהות שהעלו בתקופת ההריון משקל רב מהמומלץ יש סיכון גדול ב-42 אחוז לסבול מעודף משקל כשיגיעו לגילאי 14-9.
יש לציין שההנחיות נוגעות רק לנשים בארצות הברית וה- IOM לא מייעץ למדינות מחוץ לגבולות ארצות הברית.
300 קלוריות נוספות ליום
ליז רובין, דיאטנית קלינית מוסיפה: אישה בעלת משקל עודף או אפילו משקל תקין צריכה לנסות ולעלות כמה שפחות, להקפיד על התזונה ולשמור על אורח חיים בריא. הקילוגרמים ממילא יתווספו ולכן לא צריך לכוון למשקל היעד שאותו ממליצים בארצות הברית, אלא לדאוג להכניס לגוף מזון מזין ובריא", מסבירה רובין. "צריך לזכור שאישה בהריון צריכה להוסיף לתפריט רק 300 קלוריות ליום שזה די מעט כשפורטים את זה למעשה", מוסיפה רובין. לדבריה, ההנחיה של ביצוע פעילות גופנית מתונה בהריון כבר מוכרת וקיימת בארץ מזה כמה שנים.