תחילה ברכות לקיילי ג'נר ובן זוגה הראפר טראוויס סקוט על בשורת ההריון הראשון. היא בת 20, הוא בן 25 והיא הצעירה במשפחת הקרדשיאן/ג'נר והאחראית לאימפרייה משגשגת של כמה מיליוני דולרים. כבר התחלה טובה להקים בית באמריקה. ועוד בית. ועוד אחוזה. ועוד אימפריה, והבנתם. אז כסף יש, אבל עד כמה הגיל משחק פה תפקיד? 

ההריון הוא מסע אינדיבידואלי וכל אישה חווה אותו בצורה שונה. בין אם הוא לא מתוכנן או שהוא מתוזמן, מרחפת השאלה: האם הגיל משחק לטובתינו או מהווה מכשול בקבלת ההחלטה החשובה להביא ילדים לעולם? ובכלל, האם יש גיל אידיאלי להיכנס להריון? למרות שהשעון הביולוגי מתקתק, לכל גיל יש את היתרונות והחסרונות שלו להרות ולגדל ילדים. קבלו מדריך מקוצר לכל מה שצריך וחשוב לדעת על הריון בכל גיל.

שנות העשרים: שיא הפוריות

הצד הרפואי: שנות הפוריות הטובות ביותר לאישה נמצאות בטווח שבין גיל 18 לשנות השלושים המוקדמות. לזוגות בריאים המתכננים להרות בשנים אלו, יש את הסיכוי הטוב ביותר להצליח. לאחר שהאישה נכנסה להריון יש לה סיכויים טובים לשמור עליו מכיוון שאחוזי ההפלות בשליש הראשון, כשמדובר באישה בת 18-25, הם הנמוכים ביותר ועומדים על כ10-15 אחוזים. מגיל 25 ועד 35 האחוזים עולים לכ20 אחוז. בגילים אלו הסיכויים לפתח מחלות הקשורות להריון (לחץ דם, רעלת הריון, סכרת וכו') הם נמוכים יותר בדומה לסבירות הנמוכה להפרעות כרומוזומליות בעובר.
אם מדובר בלידה ראשונה, ייתכן שהלידה תמשך זמן רב יותר מלידה שנייה, וייתכן שהיא תלווה בחיתוך. אך הסבירות שההחלמה ממשכב הלידה תהיה מהירה וקלה יותר - גבוהה.

הצד הרגשי: הריון בגילי העשרים מאופין במעורבות רגשית; לצד העובדה שמדובר באישה אנרגטית וצעירה שבשלה ומתאימה להפוך לאם, ייתכן שההריון יתרחש בתקופה שהיא עדיין לא מבוססת מבחינה רגשית וכלכלית. בשנים אלו, נשים נמצאות בדרך כלל, בשלב ביסוס הקריירה, ובמרדף אחר החלומות והשאיפות האישיות - לכן הריון יכול להיתפס כסוג של מכשול או גורם מעכב. הריון לא מתוכנן בשלב זה עלול להוביל למצב של לחץ וחרדה, במיוחד בקרב נשים שאין להן רשת תמיכה רחבה.
בנוסף, הריון בגיל צעיר עשוי ליצור אצל האישה בעיה בדימוי הגוף - כשהגוף עוד צעיר ויפה וקשה להתמודד עם המחשבה שהגוף לא ישוב לקדמותו, לאחר ההריון.
היתרון הרגשי של הריון בגיל צעיר נובע מכך שלאישה יש יותר יכולת להתגמש. היא פחות מקובעת על הרגלי חיים נוקשים, והשינוי הגדול של לידת תינוק יכול להתחולל בצורה טבעית יותר.

שנות השלושים: תמיכה חברתית וכלכלית

האלי ברי  (צילום: AKM-GSI / Splash News, Splash news)
כל אחת והקצב שלה. האלי ברי נכנסה להריון ראשון בגיל 46 | צילום: AKM-GSI / Splash News, Splash news
הצד הרפואי: מעבר לגיל 35, ישנה נסיגה בפוריות של האישה, שנמשכת עד גיל 40. בגילי 30-35 יש עדיין סיכויים טובים להרות באופן טבעי. בכל מה שקשור לגיל והריון קיימת משוואה פשוטה - ככל שהאישה מבוגרת, עולים הסיכויים שההריון יהפוך מורכב יותר.
מלבד הקושי להיכנס להריון בגיל מבוגר, גם שכיחות ההפלות גבוהה יותר. מעל לגיל 35 יש יותר מקרים של מחלות הקשרות להריון, הפרעות כרומוזומליות וסיבוכים שקשורים בלידה עצמה. אצל נשים מבוגרות קיימת סבירות גדולה יותר למשקלי לידה גבוהים ביחס לאוכלוסיה הכללית, וגם ביחס למשקלי הלידה הקודמים של האישה עצמה. כמו כן, יש יותר מקרים של משקלי לידה נמוכים.
בקרב נשים מבוגרות יש סבירות גבוהה יותר לשימוש בזירוזי לידה. במקרה והזירוז לא עוזר צריך לפנות לניתוחים קיסרים. היתרון בלידה בגיל מבוגר יותר נמצא בקרב יולדות שכבר התנסו בכמה לידות ומנגנון הלידה מוכן ובשל אצלן. באופן יחסי משך הזמן של לידות חוזרות הוא קצר יותר.

הצד הרגשי: הריון בגילי ה-30 מגיע בדרך כלל מתוך החלטה בשלה של האישה ולאחר שהיא השלימה כברת דרך אישית וזוגית. יחד עם זאת, אלו השנים בהם ההריון מפגיש אותנו עם המסר הכפול שהחברה דורשת מאיתנו. מצד אחד יש לחץ חזק מאוד בחברה הישראלית להביא ילדים לעולם ולהרחיב את המשפחה, ומצד שני החברה מעודדת הישגיות ואינדיבידואלסטיות. שתי הדרישות הללו יוצרות מערכת לחצים לא פשוטה. בגילי שלושים פלוס קיים גם יותר לחץ להיכנס מהר להריון. לכן, זוגות רבים פונים מהר מדי לטיפולי פוריות משום שהם חשים שהזמן העומד לרשותם מוגבל.
היתרונות של הריון בגיל זה קשורים לעובדה שהרבה נשים כבר הספיקו לממש בשלב זה חלק נכבד מהשאיפות האישיות שלהן. הן פחות נוטות לחוש ויתור בין שמדובר על ביסוסה של מערכת יחסים זוגית, לימודים או קריירה. בשלב זה יש גם יותר סיכוי שהאישה הצליחה לגבש לעצמה מערכת תמיכה חברתית, כלכלית ומשפחתית.

שנות הארבעים: סיכויים גבוהים להפלות

הצד הרפואי: מגיל 40 יש ירידה דרסטית בפוריות, ומגיל 45 הסיכוי להיכנס להריון טבעי הוא קלוש (למרות שיש מקרים בודדים של הריונות ספונטניים). חשוב לזכור שכיום, טיפולי פיריון מאפשרים לנשים לתכנן את חייהן בצורה אחרת, והגיל הביולוגי הוא כבר לא פקטור מכריע. אישה יכולה להחליט שהיא רוצה להתחיל ללדת בגיל 38 והדבר אפשרי. עם זאת, מעל גיל ארבעים גם לטיפולי הפריון סיכויי הצלחה נמוכים יותר ומעל לגיל 45 לא מבצעים הפריה חוץ גופית מכיון שהסיכוי להצלחת ההליך שואף לאפס.
בגילים האלו הסיכויים להפלות ולסיבוכים במהלך ההריון הולכים וגדלים הן מבחינת האישה והן מבחינת העובר. גם בגזרת הלידה וההחלמה ממנה - הגיל לא משחק לטובת האישה מכיוון שהסיבולת הגופנית שלה נמוכה יותר.

הצד הרגשי: הריון בשלב הזה של החיים מלווה לא פעם בתחושה של "חייבים להספיק". הרבה נשים שוויתרו על זוגיות מחליטות, בשלב זה, להביא ילד לבד. העובדה שהאישה הופכת לאמא משנה את מעמדה החברתי ומעלה את הערך העצמי שלה.
הגיל היחסית מתקדם יכול לגרום ללחץ, והאישה עשויה לפחד מהסיכונים הרפואיים ומכך שיש לה פחות אנרגיה וסבלנות.
יחד עם זאת, חשוב לזכור: אמהות מאוחרת היא תופעה מקובלת כיום, ונשים רבות בוחרות באופציה הזו. מרבית הנשים בשלב הזה לחייהן, כבר מגובשות ובשלות לקבל את ההחלטה ולהתמודד עם ההריון בצורה בוגרת ובריאה.

"הריון בגיל מבוגר - פחות מומלץ"

ד"ר אריה לידור, רופא בכיר במחלקת נשים ויולדות בבית החולים "שיבא" מסכם: "מבחינת רפואית הגיל המתקדם לא משחק לטובתה של אישה שרוצה להרות, ויותר קל ופשוט ללדת בגיל צעיר. זה כמובן לא אומר שאישה מבוגרת לא יכולה להרות וללדת. כיום, יותר ויותר נשים בוחרות ללדת בגיל מאוחר כדי למצות את התקופה שלפני האמהות. הריון מאוחר מעניק בסיס אישיותי - רגשי לאישה, אך מבחינה רפואית הוא הרבה פחות מומלץ".

_OBJ

"אחד הגורמים המשפיעים ביותר על ההתמודדות של אישה בהריון, בכל גיל, הוא הדפוסים שהיא שאבה וקלטה מהסביבה הקרובה שלה", אומרת לילך סטג - מנחת קבוצות של אמהות. "כאשר יש קושי עם הזהות העצמית או אמונות שליליות בקשר להריון, עלולות לצוץ בעיות ללא קשר לגיל. הגורמים הפיזיים והרגשיים המשפיעים על אישה במהלך ההריון הם משתנים ואינדיבידואלים ולכן חשוב שהאישה תהיה קשובה לעצמה ולצרכים שלה כדי שחודשי ההריון יעברו בצורה נעימה וקלה יותר", היא מוסיפה.

סייעו בהכנת הכתבה: ד"ר אריה לידור, רופא בכיר במחלקת נשים ויולדות בבית החולים "שיבא" תל השומר ומנהל מרפאת ד"ר לידור תל אביב. לילך סטג – מאמנת אישית לפוריות וזוגיות ומנחת קבוצות אמהות ותינוקות.

אתם בהריון? מזל טוב. כנסו למדריך המלא להריון ולידה