הקיץ הגיע. את מקומם של השיעול והנזלת תופסים השלשולים וההקאות הנגרמים על ידי וירוסים וחיידקים, השכיחים בתקופה זו של השנה. כמו בחורף, גם בקיץ, מרבית מחלות המעי נגרמות על ידי וירוסים, אשר אין להם טיפול אנטיביוטי, וכל שצריך הוא לאפשר לילד להחלים מהר ככל שניתן.
חלק מהוירוסים לא גורמים רק לשלשולים ולהקאות כי אם לסימנים נוספים כמו פריחה, הפרשה מהעיניים, צינון ועוד. כנגד הווירוסים הגורמים למחלה אין טיפול ספציפי ואנטיביוטיקה עלולה להזיק על ידי הרס של חיידקי המעי ה"טובים" יותר מאשר להועיל.
בחלק מהמקרים מדובר ב"הרעלת מזון" – אכילת אוכל המכיל רעלנים שהופרשו על ידי חיידקים שגדלו במזון שלא נשמר בתנאים טובים. במקרים אלו, תוך שעות מאכילת המזון הנגוע מתחילות הקאות ולאחריהן שלשולים, החולפים תוך זמן לא ארוך.
חלק קטן ממקרי השלשולים וההקאות מתאפיינים בשלשול רירי (בניגוד לשלשול מימי האופייני לווירוסים) ומעורב בדם (בדרך כלל נראה כחוטים ורודים מעורבים ביציאה). מצב זה קרוי דיזנטריה. בדיזנטריה, ובמיוחד אם מדובר בילד בן פחות משנה, יש מקום לשקול טיפול אנטיביוטי.
חשוב לזכור - שלשולים והקאות יכולים לנבוע ממחלה שמקורה בכלל לא במעי. לדוגמא – דלקת קרום המוח גורמת הקאות, דלקת אוזניים ידועה כגורמת שלשולים והקאות. דלקת גרון מחיידק הסטרפטוקוק גורמת לכאבי בטן וכמוה גם דלקת ריאות.
חיסון הרוטה מומלץ נגד וירוס שלשולים
בשנים האחרונות קיים בעולם ובארץ חיסון כנגד וירוס הרוטה, הידוע כגורם למחלת שלשולים, הקאות וחום - בעיקר בילדים קטנים. מתן החיסון בשבועות הראשונים לחיים מגן מצוין כנגד המחלה. כנגד וירוסים אחרים הגורמים לשלשולים והקאות אין טיפול מונע והדבר החשוב והטוב ביותר שניתן לעשות הוא להקפיד על שטיפת ידיים במים וסבון.
חשוב לזכור כי החיידקים והוירוסים מופרשים במעי תקופה ארוכה לאחר שהילד מבריא. בחלק מהמקרים נמשכת ההפרשה חודש עד חודשיים לאחר שהילד הבריא. לכן, חשוב להקפיד על שטיפת ידיים והיגיינה גם כשכולם בריאים.
חיידקי הסלמונלה, למשל, אוהבים לחיות במוצרי עוף. במיוחד בקיץ, חשוב להקפיד על שמירת מוצרי המזון בקירור והימנעות מאכילת ביצים לא מבושלות.
איך לטפל בילד חולה?
שלשולים והקאות גורמים לאובדן של נוזלים ומלחים מהגוף. חוסר היכולת לשתות גורם לסכנה גדולה יותר של התייבשות. בשלשולים ובהקאות אנו מאבדים לא רק מים כי אם גם מלחים חשובים. חשוב לתת לילד החולה לא רק מים כי אם גם נוזלים המכילים מלחים וסוכרים.
כאשר הילד מקיא, חשוב לא לתת לשתות מיד לאחר ההקאה. פעולה כזו גורמת לרוב להקאה נוספת. כדאי להמתין ולהתחיל שתייה בכמויות קטנות בכפית או במזרק. לילדים גדולים ניתן להקל על הבחילה ע"י לעיסת קרח. מומלץ להימנע ככל שניתן ממתן תרופות נוגדות הקאה. כדאי לנסות ככל שניתן לתת שתייה דרך הפה ולהימנע ממתן עירוי נוזלים דרך הווריד שלא לצורך.
רוב התרופות האנטיביוטיות הניתנות דרך הפה אינן יעילות כנגד שלשולים. לעיתים טיפול אנטיביוטי קשור בהפרשה ארוכה יותר של החיידק בצואה. טיפול אנטיביוטי הורס גם את ה"חיידקים הטובים" במעי ועלול לגרום בעצמו לשלשולים.
בשנים האחרונות יש יותר ויותר עדויות כי מתן של חיידקי בטן טובים (פרוביוטיקה) בכמויות גדולות עשוי לקצר את משך השלשולים. קיימים בשוק מספר רב של תכשירים המכילים פרוביוטיקה, אך לא כולם יעילים באותה מידה ויש להתייעץ עם הרופא לגבי התכשיר המומלץ.
כדאי להימנע ככל שניתן ממתן של תכשירים להורדת חום העלולים לגרום, במיוחד בזמן צום והתייבשות, לפגיעה בכליות או בכבד.
האם צריך להפחית מוצרי חלב? התשובה היא כן ולא. בזמן שלשול נפגעת יכולת המעי לפרק את סוכר החלב (לקטוז) ולכן תזונה עשירה בלקטוז (כמו שתיית שוקו) עלולה לגרום בעצמה לשלשולים. מנגד, יוגורט וגבינה קלים לעיכול ויש בהם את חיידקי האצידופילוס שעשויים לסייע בהחלמה.
הילד משלשל. האם יש צורך לקחת את הצואה לבדיקה? ברוב המקרים המחלה נגרמת מווירוס שאינו דורש טיפול. בילדים גדולים גם חיידקים אינם מצריכים טיפול אנטיביוטי ולכן אין טעם בלקיחת הבדיקה. מתי כן? – כאשר מדובר בילד בן פחות משנה, ובמיוחד אם יש דיזנטריה, עשוי להיות לתוצאות הבדיקה משמעות בהחלטה על המשך הטיפול.
סימנים המחייבים התייעצות עם רופא:
- שלשול רירי או דמי מלווה חום גבוה - מחשיד למחלה הנגרמת ע"י חיידק.
- העדר שתן למשך למעלה מ-6 שעות, עיניים שקועות ופה יבש – מצביע על התייבשות.
- ריח אצטון מהפה – מצביע על רעב של התאים בגוף.
- הילד מרבה לישון וגם בערנות נראה ישנוני ואפטי.
- כאבי בטן חזקים ובמיוחד בבטן תחתונה – תמיד לחשוב גם על דלקת של האפנדיקס.
- הילד מקיא ללא הפסקה ולא מופיעים שלשולים.
מה לא מומלץ לעשות?
- לא לתת לשתות מיד לאחר ההקאה.
- לא להתעצל ולקחת למיטת ההורים – לא יהיה לכם איפה לישון אם הוא יקיא שוב.
- להימנע ככל האפשר מתרופות נגד הקאה.
- לא לעשות צום מוחלט - המעי נרפא מהר יותר בנוכחות אוכל בתוכו.
- להימנע ככל הניתן מתרופות להורדת חום.
מה כן מומלץ לעשות?
- עדיף להמתין מעט ולתת שתייה בכמויות קטנות.
- לנסות מתן שתייה המכילה סוכר ומלחים ולא רק מים.
- לתת חיידקים פרוביוטיים – הם יכולים לקצר את משך המחלה.
- מאכלי סבתא זה טוב – מרק עוף, צנימים, אורז, תפוח.
- בילדים קטנים ניתן לדלל את המטרנה או הסימילק ולעשות אותה על בסיס מי אורז או דייסת וארז.