הוריו של רועי בן השנתיים וחצי היו אובדי עצות: בפעם השלישית התגלתה אצלו דלקת ריאות בתוך שנה. כל צינון קטן, ורועי כבר התחיל להשתעל ולפתח חום. כשהשיעול התגבר, הופיעו גם הקאות וכאבי בטן.
בכל ביקור אצל הרופא ואחרי צילום רנטגן, נמצא כי רועי סובל מדלקת ריאות. הטיפול כלל אנטיביוטיקה והורדת החום. השיעול עבר בהמשך.
בפעם הרביעית שרועי החל להשתעל, הוריו לא השתהו והביאו אותו אליי לבדיקה. בהאזנה לריאות הייתה האבחנה ברורה: יש צפצופים מעל הריאות. בחצי חיוך אמרה אמו: "הוא מצפצף עלינו בפעם המי יודע כמה", והוסיפה להתעניין, מה המשמעות הבריאותית של הצפצוף?
הסברתי לבני המשפחה שקרוב לוודאי שמדובר באסטמה, ועל ידי טיפול נכון, נוכל להפסיק את התקפי השיעול ולמנוע את הסיבוך המוכר של דלקת ריאות.
מהי אסטמה?
אסטמה הינה רגישות יתר של דרכי האוויר הגורמת להן להגיב לכל גירוי: באנגלית Hyper Active Airway. במהלך השנים השתמשו רופאים והורים בשמות אחרים כמו ברונכיט ספסטית, ברונכיט אלרגית ועוד, במקום באסטמה.
מה בעצם קורה באסטמה של ילדים? הרגישות המוגברת של צינורות האוויר בריאות מתבטאת בתגובה מוגברת לזיהומים וירליים או לגורמים אלרגיים, שגורמים לשינויים בצינורות האוויר הקטנים בריאות. השינויים באים לידי ביטוי בשיעול, קוצר נשימה, וללא טיפול מתאים - עלולים להיווצר סיבוכים, כמו קוצר נשימה קשה, דלקת ריאות עד כדי צורך באשפוז.
אסטמה שכיחה בילדים קטנים ובמקרים רבים חולפת לאחר גיל שלוש-ארבע. בקרב חלק מהילדים, הסימנים ממשיכים להופיע גם בגילאים מאוחרים יותר.
מה גורם להתקף אסטמה?
הצטננות, עשן סיגריות, חשיפה לקור ולחומרים שונים. בהקשר זה חשוב לזכור כי שכיחות אסטמה בילדים להורים מעשנים גבוהה יותר מאשר להורים שאינם מעשנים. עישון בחוץ, שלא בקרבת הילד, לא נמצא כיעיל וייתכן שאינו מונע את המחלה מכיוון שהעשן נספג בבגדי ההורה.
מהם סימני המחלה?
אסטמה קלה יכולה לגרום לשיעול בלבד. במקרים מתקדמים יותר קיים קוצר נשימה, שיעול רב, אצל ילדים קטנים ישנו קושי באכילה ואי שקט. לעיתים, המחלה באה לידי ביטוי רק כאשר הילד מבצע פעילות גופנית ואז מופיעים שיעול וקוצר נשימה.
מה קורה בדרכי הנשימה?
אסטמה מתרחשת בצינורות הנשימה הקטנים בריאה. בדופן הצינורות נוצרת דלקת (INFLAMATION ולא זיהום INFECTION). הדלקת גורמת לשלושה שינויים: כיווץ של צינור האוויר, בצקת ועיבוי של דופן הצינור והפרשות רבות בתוך הצינור. תוצאת שלושת התהליכים הינה היצרות של צינור האוויר, חוסר יכולת של האוויר לזרום, והפרעה בתפקוד הריאה. זרימת האוויר בצינור הצר גורמת לקול הנשמע כמו שריקה או צפצוף.
מהן דרכי הטיפול?
אסטמה הינה מחלה הניתנת לטיפול טוב הן כאשר היא מתרחשת והן בטיפול מונע.
טיפול מניעתי: אם אנו יודעים מהוא הגורם שמעורר את ההתקף, רצוי להימנע ממנו. אם האסטמה מתגברת בקשר לאלרגיה חשוב להימנע ממגע עם החומר המעורר אותה. לעיתים ניתן לטפל על ידי טיפול תרופתי מניעתי כגון תרופה שניתנת פעם ליום, סינגולייר או אינהלציות של סטרואידים במינון נמוך.
איך מטפלים בהתקף אסטמה?
התרופות לטיפול בהתקף אסטמה נועדו לטפל בשלושת המרכיבים שצוינו:
מרחיבי סימפונות – מרפים את הכיווץ של דרכי הנשימה (לדוגמא ונטולין או בריקלין). מרחיבי הסימפונות מביאים להקלה מהירה אך אינם מטפלים בדלקת שגורמת לתהליך. שימוש רב וממושך במרחיבי סימפונות ללא טיפול בנוגדי דלקת עלול להיות מסוכן.
מאמרים שהתפרסמו לאחרונה וקשרו את התמותה מאסטמה לטיפול באינהלציות, הראו כי מקרי תמותה התרחשו בקרב חולים שטופלו במרחיבי סימפונות ללא נוגדי דלקת. היו מי שהבינו זאת בטעות כאילו הטיפול באינהלציות מסוכן, אבל ההיפך הוא הנכון: טיפול במרחיבי סימפונות בנוסף לנוגדי דלקת לא היה מסוכן כלל.
נוגדי דלקת – זהו הטיפול החשוב באסטמה. הדלקת היא שגורמת לכיווץ דרכי האוויר, לעיבוי הדופן ולהפרשה, ולכן חשוב לטפל בדלקת שגורמת לאסטמה. התרופות בהן משתמשים שייכות לקבוצת הסטרואידים הניתנים בשאיפה ומגיעים בעיקר לריאות ומעט לגוף. במקרים חמורים יש לתת סטרואידים בבליעה או בזריקה. טיפול קצר בסטרואידים אינו גורם לתופעות לוואי מיוחדות (דוגמאות לתרופות סטרואידליות הן בודיקורט, פליקסוטיד, בטנזול, פרדניזון, דנלון ועוד). תופעות לואי שמהם חושששים הטיפול בסטרואידים מתרחשות רק לאחר טיפול למשך שבועות וחודשים ובמינונים גבוהים.
נוגדי הפרשות – תרופות אלו עשויות לסייע על ידי צמצום ההפרשות בדרכי הנשימה והרחבתם (ארובנט, אפובנט). גם את התרופות האלו אין לקחת ללא נוגדי דלקת.
מה הקשר לדלקת ריאות?
ההיצרות בדרכי האוויר והצטברות ההפרשות הן כר מצוין להתפתחות של זיהום בריאות שהוא למעשה – דלקת ריאות. לעיתים, ההפרשות בדרכי האוויר נראות בצילום רנטגן, כמו דלקת ריאות. אולם, במקרה כזה ניתן לטפל בילד על ידי מתן תרופות לאסטמה וניקוי צינורות האוויר בריאה ואין כל צורך באנטיביוטיקה. אחת המטרות העיקריות לטיפול באסטמה, היא למנוע את הסיבוך המוכר של דלקת ריאות בילד ולמנוע טיפולים אנטיביוטיים ואשפוזים מיותרים בבית חולים.
מה מטרת הטיפול בילד האסמטי?
מטרת הטיפול היא למנוע את סיבוכי המחלה ולשלוט בסימניה כדי לאפשר חיים בריאים וללא הגבלות. טיפול מונע מתאים, ומתן טיפול מוקדם בהתקף, משיגים בדרך כלל את המטרה. בקרב ילדים המפתחים אסטמה במאמץ - מתן אינהלציה זמן קצר לפני הפעילות, פותר את הבעיה במקרים רבים, ומאפשר לילד לבצע פעילות גופנית ללא כל הגבלה. אין להגביל ילד אסמטי מביצוע פעילות גופנית. ביצוע פעילות גופנית עשוי אף לתרום באסטמה.
ריאות ירוקות
ואם אתם תוהים מה שלום רועי הקטן בימים אלו: הוא קיבל טיפול בכל אירוע של שיעול או הצטננות משמעותית ועובר את החורף בשלום וללא דלקות ריאה נוספות. הוריו הודרכו לטפל באסטמה והצטיידו בתרופות לאינהלציה. לא פחות חשוב היה ללמדם כיצד מבצעים את האינהלציה: חשוב להחזיק את המסכה צמוד לפנים ולא ליד הפנים, אחרת רוב החומר באינהלציה אינו מגיע לריאות.
קחו בחשבון: התקף אסטמה הוא כאש בשדה קוצים – להבת גפרור ניתן לכבות בקלות בעזרת טיפת מים, לכיבוי מדורה צריך דלי ולשריפה גדולה נזדקק למכבי האש. טיפול בתחילת ההתקף מונע את הסיבוכים. קבלו הדרכה והקפידו להקדים טיפול מונע למחלה.